Lavičky na Moravském náměstí v Brně - drahý špás...

Úvodem chci říci, že nemám nic proti rekonstrukci Moravského náměstí. Je mi jasné, že je třeba provést opravu inženýrských sítí. Je také jistě správné na opravené náměstí vysázet stromy. Také vodní prvek příjemně oživí náměstí. Že je vhodné umístit na náměstí lavičky, souhlasím. Otázkou je, za jakou cenu.

Média nás informovala o tom, jak bylo Moravské náměstí slavnostně otevřeno a co na něm také je. Stromy, socha, bronzový model města, méně aut a lavičky. Je však zajímavé, že nikde se nepsalo o tom, kolik vlastně ty lavičky stály. Jak reaguje pan primátor Roman Onderka na dotaz na svém portálu, jedna verze lavičky stála 26 000,-Kč (ta bez opěrátka), druhá verze pak 35 000,-Kč!

Primátor Roman Onderka tuto cenu komentuje takto: "Při realizaci zakázky se každá firma musí přesně řídit projektem a požadavky architekta, který koncepčně vytváří vizi s ohledem na historii místa a funkci, včetně praktičnosti. Moravské náměstí v Brně tvoří společně s náměstím Svobody srdce historického centra města, a tak i mobiliář musí dotvářet tento obraz. Ano, vaše informace jsou v zásadě přesné – na Moravském náměstí jsou nainstalovány dva druhy laviček od španělského výrobce Santa&Cole v ceně cca 35 tisíc a 26 tisíc korun za kus. Částečně vám dávám za pravdu, že je to hodně peněz, ale pokud náměstí bude sloužit k odpočinku maminek s dětmi, seniorů, návštěvníků či pracujících občanů, pak jsem přesvědčen, že si důstojné prostředí zaslouží. Pokud lavičky budou opakovaně devastovány pod rouškou tmy různými živly, teprve pak bude jejich instalace, oprava a údržba zbytečně drahá. "

Vandalismu se do určité míry nevyhneme. Samozřejmě, lze mu čelit pomocí hlídek policistů. Nicméně, pokud nejsou hlídky časté, bude třeba lavičky přece jen asi čas od času opravit. Pan primátor však zřejmě pořídil lavičky vandalům-vzdorné a bezúdržbové. A proto ta vyšší cena. Nechci věřit tomu, že lavičky nebude nutno udržovat. Zničit, poničit lze mnoho věcí. I drahé lavičky ze Španělska.

Maminka s dětmi jistě lavičku ocení. Já také. Ale nemusí být drahá. Pokud si zadáme do Googlu "výrobce laviček", najdeme mimo jiné tuto stránku: www.parkove-lavicky.cz. Nabídka těchto webových stránek je cenově pod 5 000,-Kč, tedy o dost méně než stála jedna lavička ze Španělska. Přitom se mi lavičky prezentované na těchto webových stránkách líbí rovněž. A v historickém centru města Brna by jistě ostudu neudělaly. Přesný počet nevím, nicméně dle fotografií je laviček minimálně třináct, které stály 35 000,-Kč. Pokud bychom pořídili srovnatelné lavičky třeba ze zmíněného serveru, ušetříme na každé lavičce alespoň 20 000,-Kč, tedy ve výsledku přes čtvrt milionu. Taková částka je sice zanedbatelná, neznamená to však, že lze penězi mrhat!

Ale ne, my v Brně musíme mít něco extra. Nejprve kašna na náměstí Svobody, pak hodinový stroj a taky tyto lavičky ze Španělska.

Děkuji, pane primátore! -mir-

Autor: Miroslav Hruška | úterý 28.9.2010 13:15 | karma článku: 20,17 | přečteno: 2171x