Komentář: Obal pro brněnský orloj? Proč jen pro orloj?

Od podzimu roku 2010 mohou návštěvníci i běžní občané Brna procházet na náměstí Svobody kolem hodinového stroje. Onen hodinový stroj vypadá tak trochu neobvykle, přezdívek má tolik, že bych je asi nedokázal ani vyjmenovat a pokud ano, zdejší redakce by mi článek okamžitě smazala.

Takže se budeme držet pojmu "hodinový stroj". Ten prý podle primátora Brna Romana Onderky je nejen odbornou veřejností, ale i zahraničními médii velmi kladně hodnocen.

Upřímně řečeno, doposud jsem z hodinového stroje čas nezjistil, vím jen to, že hodinový stroj byl slavnostně odhalen 18. září 2010.

Na konci roku 2010 byl na hodinový stroj navléknut ochranný obal, to aby byl lépe chráněn před petardami a rachejtlemi.

I letos bude hodinový stroj pokryt ochranným obalem, protože jak říká pan primátor:

"Není možné riskovat, že se tak cenné věci, která se navíc stala vyhledávanou turistickou atrakcí, něco stane. Řešení obalit hodiny na jeden den speciálním návlekem se ukázalo už loni jako nejvhodnější," vysvětlil primátor Brna Roman Onderka. (1)

Netvrdím a ani nechci tvrdit, že k hodinovému stroji turisté nechodí, nicméně nějak mi nejde do hlavy, proč pouze hodinový orloj má nárok být chráněn.

Proč není morový sloup a kašna Parnas, dvě to významné historické památky Brna, chráněny proti petardám a rachejtlím také?

Těžko se na tuto otázku bude hledat nějaká rozumná odpověď. Nabízím 2 následující zdůvodnění: Zaprvé: protože jsme v Brně. A v Brně přece nemůžeme chtít, aby některé věci měly logiku. Zadruhé: pro primátora města Brna, Romana Onderku, je hodinový stroj a péče o něj na prvním místě. Co by se staral o morový sloup a kašnu Parnas? Proč by to dělal, že?

Závěrem tohoto textu tedy prosba: když už budete slavit v centru Brna, prosím neodpalujte petardy poblíž kašny Parnas a morového sloupu, ať je možno tyto památky obdivovat i v roce 2012. Děkuji. -mir-

Zdroje:

1) MAŇAS, Dalibor. Brněnský orloj opět navlékne obal, chrání ho před nástrahami Silvestra. IDNES.cz [online]. 30.12.2011 [cit. 2011-12-30]. Dostupné z: http://brno.idnes.cz/brnensky-orloj-opet-navlekne-obal-chrani-ho-pred-nastrahami-silvestra-1ew-/brno-zpravy.aspx?c=A111230_141102_brno-zpravy_dmk

Autor: Miroslav Hruška | pátek 30.12.2011 23:27 | karma článku: 15,29 | přečteno: 1284x