Komentář k výroku mluvčí společnosti Telefónica O2

V deníku Metro dnes (18.10. 2011) vyšel článek s názvem Bojkot: Hodina bez mobilů. Inu, některým lidem už začíná lézt na nervy to, že platí více než v okolních státech. Já sám jsem se bojkotu nezúčastnil, v zásadě nemám ani proti čemu protestovat, mám tarif Nabito 350 se slevou 75 % a ještě balík kreditu navíc, i tak jsem si článek se zájmem přečetl. Pobavila mne mluvčí společnosti Telefónica O2 Hany Farghali.

Ta totiž vypustila opravdu vtipný komentář: „K podobným protestům nevidíme důvod, protože každý zákazník může požádat o doporučení nejvhodnějšího tarifu, aby neplatil zbytečně za služby, které nepoužívá.“

To je sice hezké, na první pohled se to pěkně čte, ale...co když někdo využívá tarif, který mu vyhovuje, ale přesto ve srovnání se zahraničím platí více (tedy za své peníze by v zahraničí dostal více)? Pak už těžko může argumentovat mluvčí O2 tím, že lze požádat o doporučení tarifu.

Když už jsem začal rozebírat výrok mluvčí O2, srovnám alespoň část nabídek české a slovenské 02.

Slovenské O2 nabízí předplacený tarif O2 Fér, který jsem v rámci letní stáže na Slovensku používal. Za kartu jsem dal 3,49 €, na začátek dostal kredit asi 2 €. K tomu jsem při koupi karty zaplatil 6 € za další kredit a dostal bonus v podobě měsíčního internetu do mobilu zdarma. Když k tomu připočtu ochotné prodavače v Žilině, kde jsem kartu pořizoval, říkám si, že lépe o mne nemohlo být postaráno. Volání do ČR za 0,13 € za minutu bylo za babku...

Ještě zajímavější je tarif O2 Filip. Už za 20 € (tedy 500 Kč) měsíčně lze pořídit tarif umožňující neomezené volání v rámci vlastní sítě. Tím ale výhody nekončí. Za 20 € získáte kreditní tarif, kdy dostanete 20 € k telefonování a smskování. A tak můžete získat až 117 minut na volání do ČR, Polska, Rakouska, Maďarska, Velké Británie a Irska. Anebo poslat až 333 sms.

Co nabídne české O2 za 500,-Kč?

Nejblíže tomu je tarif O2 Neon L, který lze v eShopu pořídit za 520,-Kč. Pomiňme teď, že mimo eShop to bude za 650,-Kč. Nabízí volání do sítě O2 o víkendu a každý všední večer zdarma. A k tomu 120 minut, ale jen v rámci ČR. A smsky nutno doplatit.

Slovenský tarif O2 Filip nabízí za o něco menší peníz více možností, jak využít kredit a nabízí volání do O2 bez ohledu na čas.
Je to tvrdá a trochu smutná realita, ale bohužel je tomu tak, české O2 zde prohrává na plné čáře! Nabídka O2 Filip je jednoznačně výhodnější. Především tím, že tento tarif je dosti flexibilní.

Mluvčí české O2 má sice pravdu, že český zákazník může požádat o doporučení vhodnějšího řešení pro volání, potíž nastává v momentě, kdy zákazník používá tarif dle svých představ, neplatí za nic navíc zbytečně, přesto ale v porování se Slováky platí více. To je smutné. -mir-

Autor: Miroslav Hruška | úterý 18.10.2011 23:48 | karma článku: 15,26 | přečteno: 1174x