Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam kráčíš, Brno?

Kam kráčíš, mé rodné město, Brno? Jakým směrem a zda správně...? Malé zamyšlení nad mým rodným městem...

Brno je fajn město. Není ani tak velké jako Praha a ne zas příliš malé (byť něco jako metro by se Brnu hodilo). To dává Brnu zvláštní charakter. Kdo trochu chodí po městě, za chvíli si pamatuje osoby, které se na některých místech vyskytují. V průchodu pod hlavním nádražím se sice Brňan necítí dvakrát nejlépe, ale po určité době má v sobě utvořený instinkt, který mu říká, jak tímto podchodem projít rychle a bez úhony. Přesto je to zvláštní svět, který v sobě něco skrývá. I v centru města se člověk může naučit chodit jinými uličkami na náměstí Svobody a přece to vyjde časově na stejno. Odlehlejší uličky v sobě skrývají i určitý genius loci.

Jako každé město se i Brno musí vypořádat s problémy a čelit jim, respektive předcházet jim. Vše má své pro i proti. Výstavba nákupních center, továrních hal, skladů a nových sídlišť na zelené louce je sice levnější, znamená to ale zábor půdy pro zvěř (příkladem budiž rozrůstající se Medlánky a Ivanovice, není problém zde vidět bažanty, ale ti mají díky zástavbě stále méně a méně místa k životu), v případě výstavby nákupních center odliv lidí a obchodníků z centra. Jasně, adresa v centru je drahá, ale také exkluzivní. Z celého Brna sem dojedou všichni relativně stejně rychle, což v případě Olympie neplatí. A čas má v dnešním světě svou roli.

Krok za krokem, město buduje velký městský okruh. Zde se musí vyrovnat s dluhem minulosti a řešit, co komunisté nedomysleli. Reálně však hrozí, že příští generace budou řešit to, co jsme nedomysleli teď. V současné době se razí tunely pod Královým Polem, staví se mimoúrovňová křižovatka Skácelova - Královopolská - Hradecká. Tato křižovatka bude však pouze nápravou věci minulé, když se totiž stavěla, rozhodlo se, že raději to bude klasická křižovatka, přitom zde terén k mimoúrovňovému křížení vybízel.

Dobudování městského okruhu by mělo patřit k prioritám i nadále, ale současně by mělo vedení města myslet na výstavbu cyklostezek, respektive cyklopruhů a podporu veřejné dopravy. Je známo, že nová, širší silnice sice často odlehčí dopravě, po určité době ale dojde k jejímu přetížení tak jako tak. A jsme v kruhu, ze kterého se nedostaneme jen výstavbou nových silnic.

Město Brno je město poměrně příjemné pro život. Ze severu i západu je město obklopeno rozsáhlými lesy, které vybízejí k turistice. I parků je ve městě poměrně dost. Historické centrum by si však zasloužilo zeleně ještě více, především na náměstí Svobody. V kombinaci s dalšími vodními prvky, které mohou mít podobu několika fontánek či jakési vodní zdi (viděno například v Záhřebu na Trgu Eugena Kvaternika), a další zelení by se mohlo náměstí Svobody stát v parném létě místem, kde se rád projdu (opravdu ve městě bude tepleji než v lese). Náměstí by pak jistě nepůsobilo tak prázdně.

I pro turisty by se dalo zlepšit mnoho. Hlavní nádraží je důležitý dopravní uzel, ale prostor před ním by  jistě bylo možné zlepšit. Jako drát do oka působí především vyhořelé kasino, které se zakrývá reklamou...

Brno by nemělo mít ambici dohnat Prahu (v Brně na rozdíl od Prahy neteče velká řeka přímo v centru a není zde ani mnoho ostrovů, byť i Svratka má krásná místa mezi Jundrovem a Bystrcí na pravém břehu). Brno má něco do sebe a využít to může. Jsou v něm krásná místa i pro turisty. A je v něm dobře. Díky, Brno. -mir-

 

 

Autor: Miroslav Hruška | čtvrtek 10.12.2009 12:25 | karma článku: 25,53 | přečteno: 3233x
  • Další články autora

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma: 8,06 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Jak si zpřehlednit prohlížeč?

Taky máte potřebu mít v prohlížeči otevřeno mnoho stránek, přesněji v terminologii prohlížečů panelů (a ne jen vše mít v záložkách)? Já už teď tolik ne, dříve během studia na vysoké jsem tu tendenci měl.

26.10.2020 v 9:06 | Karma: 10,99 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda

Miroslav Hruška

Ze života Jana Marka - pohled člověka se zdravotním postižením na situaci nejen v dopravě

Každý běžný den cestuje veřejnou dopravou mnoho lidí, včetně těch se zdravotním postižením. Každý z nich vnímá při cestování různé problémy, které nám nemusí být zcela zřejmé. O nich jsem v polovině února hovořil s Janem Markem.

22.3.2020 v 20:03 | Karma: 7,64 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Hruška

Sáňkování ve švýcarském stylu

Tahle zima radovánkám na sněhu příliš nepřeje. I když v noci z 11. na 12. února přes noc napadl sníh a Brno se pokrylo aspoň na chvíli do zimního kabátku, bylo to málo. Zvu Vás na sáňkářský výlet do Švýcarska (a na závěr na pivo).

25.2.2020 v 7:46 | Karma: 9,57 | Přečteno: 460x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

Nočním vlakem napříč Polskem - aktualizovaný průvodce pro rok 2020

V lednu 2019 jsem na svém blogu poprvé publikoval podrobného průvodce cestováním nočními vlaky v Polsku. Jako každý rok však dochází k úpravám, proto v následujícím článku zhodnotím aktuální situaci.

3.2.2020 v 12:04 | Karma: 16,52 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

KOMENTÁŘ: Atentát na velké rudé zvíře se stal šablonou pro politické procesy

1. června 2024

Premium Před 76 lety, 27. května 1948, jen tři měsíce po komunistickém puči, byl spáchán atentát na...

Propalestinští demonstranti vtrhli do muzea v New Yorku. Zasahovala policie

1. června 2024  18:47

V pátek vtrhly stovky propalestinských demonstrantů do Brooklynského muzea v New Yorku. Nad jeho...

Starosta platil vědmu z obecního rozpočtu. Věřil, že mluví s jeho mrtvým otcem

1. června 2024  18:17

Francouzský starosta Gilles d’Ettore skončil ve vazbě poté, co naletěl vědmě oblíbené mezi tamní...

Problémovou čtvrť ovládl islám. Vrací se tam klid a ze Švédů je malá menšina

1. června 2024  18:06

Migrace a problém se začleňováním migrantů do společnosti je ve Švédsku důležitým tématem voleb do...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1968x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.