Informační kiosky na hlavním brněnském nádraží opět fungují

Na konci února tohoto roku jsem na tomto blogu publikoval dlouhý článek týkající se nefungujících informačních kiosků v hale hlavního brněnského nádraží. Minulý týden jsem ale zjistil, že kiosky opět fungují. Změnilo se něco?

Informační kiosky na hlavním brněnském nádraží a jejich funkčnost, to je téma, které moc lidí nezajímá. Nakonec se však ukázalo, že v rámci Mezinárodní studentské soutěže vznikla expertní analýza s názvem "Zatraktivnění regionu a města vůči mladým lidem". V rámci této analýzy je na straně 17 zmínka o informačních kioscích na hlavním brněnském nádraží v rámci kapitoly o oficiálních tištěných materiálech. Komentář je následující:

Brno, hl. n. (budova ČD)Naprostá absence informačních materiálů, pouze mapové plány IDS JMK, Brna a hrubá mapa Jihomoravského kraje. Dva umístěné Infopointy IDS JMK mimo provoz (15. 2. 2013).

Informačních kioskům ve stanici Brno hlavní nádraží tedy mnoho pozornosti věnováno není ze strany města, ani ze strany KORDIS JMK. Na stránkách www.idsjmk.cz tedy nenajdeme žádnou zmínku o tom, že informační kiosky opět fungují.

Bohužel ale nefungují tak jako dříve. Jízdenky již není možné kupovat. Což v zásadě nevadí, dnes se dá pořídit jízdenka i pomocí SMS, respektive lze zaplatit jízdenku ve vybraných automatech bezkontaktní platební kartou.

Na tuto skutečnost jsou uživatelé upozorněni z úvodní obrazovky.

Z úvodní obrazovky je také patrné, že rozsah funkcí je oproti dřívějšku ořezán a informační kiosek poskytuje informace pouze v češtině.

To je škoda, ale vzhledem k tomu, že informační kiosky využívají jako operační systém Android, nelze vyloučit časem přidání některých dalších funkcí.

Nicméně, potěšilo mne, že v menu lze vybrat i IRIS. To je aplikace pro sledování polohy vozidel. O té se KORDIS na svém webu moc nechlubí (představuje ji jen Dopravní podnik města Brna na svých stránkách), proto mne překvapilo, že je tato aplikace k dispozici.

Na druhou stranu, nelze vyloučit, že informační kiosky opět trpí dětskými nemocemi. Zatímco ve čtvrtek 18.6. fungovaly bez problémů oba kiosky, v pátek 19.6. fungoval odpoledne jen jeden.

Závěrem ještě jedna zajímavost. Na stanovišti 1 autobusového nádraží Zvonařka mají cestující také rovněž malý počítač s možností vyhledávání informací. Ani o zprovoznění těchto minipočítačů se však mnoho nepsalo, ačkoliv jsou tyto počítače v provozu na 10 místech již od roku 2013. Přitom umí zobrazit informace i v angličtině a němčině.

A tímto obrázkem končím doplňující aktualitu o informačních kioscích na hlavním nádraží. Doufejme, že teď již budou fungovat stabilněji, ačkoliv ovládání pomocí dotykového displeje není zcela přesné a pohodlné. -mir-

Autor: Miroslav Hruška | úterý 23.6.2015 9:04 | karma článku: 9,71 | přečteno: 243x