Chystá se letní autobusová linka ze Znojma do Drosendorfu

Od 1. července 2010 pokrývá Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje všechna sídla v rámci kraje. A nejen to. Některé vesnice ze sousedních krajů, respektive města (např. Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou či Nezamyslice), využívají výhod integrované dopravy také (většinou hlavně kvůli dojížďce za prací do Brna). K tomu navíc mohou obyvatelé Jihomoravského kraje na jednu jízdenku (respektive na jeden typ jízdenky) cestovat i do slovenského města Skalice, respektive do Rakouska do Laa an der Thaya. Časem by snad mělo být možné i cestovat na integrovanou jízdenku vlakem do Retzu (částečně to už dnes možné je, ale je třeba mít jízdenku Českých drah na Jihomoravský kraj), nicméně to asi ještě bude chvíli trvat. I tak se ale můžeme těšit na příjemnou novinku - od 1. června získá město Znojmo nově spojení přes Vranov nad Dyjí a Vratěnín do rakouského Drosendorfu.

Jednat se bude o linku 816, která dnes spojuje Znojmo s Vranovem nad Dyjí a Vratěnínem. Do nedalekého Drosendorfu budou prodlouženy tyto spoje ze Znojma:

Kdy?
Kdy?

Malou zajímavostí, že v jízdním řádu jsou uvedeny i zastávky na hranicích, ty však budou všechny spoje zatím projíždět a ačkoliv bude povolena vnitrostátní přeprava mezi zastávkami Drosendorf, Altstadt a Drosendorf, Schule (jízdní doba pouhé dvě minuty), scházet bude zastavení ve vesnicích Oberthürnau a Unterthürnau, jejichž obyvatelé by spíš mohli této linky využít.

Jediné, co zatím není jasné, je to, ve které zóně bude Drosendorf, nicméně lze očekávat, že podobně jako v případě Laa an der Thaya se bude jednat o speciální zónu navíc. Dopravcem bude nadále dopravce PSOTA s.r.o., který již linku 816 zajišťuje.

Podle jízdního řádu dostupného na portálu IDOS by měla tato linka být v provozu pravidelně každý rok až do roku 2017. Rozšiřování přehraničních spojů do sousedních států tedy po 3 letech (kdy vznikla linka do Laa an der Thaya) opět pokračuje. A doufejem, že nezůstane jen u této linky, ale časem se dočkáme další linky, třeba i s možností přepravovat kola. -mir-

Autor: Miroslav Hruška | úterý 14.5.2013 8:28 | karma článku: 9,87 | přečteno: 402x