České dráhy nabídnou jízdu railjetem i mezi Brnem a Prahou

Touto aktualitou bych Vás rád upozornil na možnost svézt se soupravou railjet v rámci prezentační jízdy nově i mezi Brnem a Prahou. Ač railjet nejspíš nebude jezdit mezi Prahou a Ostravou, České dráhy i tak nasadí dne 17. dubna 2013 jednotku railjet na vlak SC 513 do Ostravy a dne 18. dubna pak na vlak SC 506 do Prahy. Jenže, railjet se nejprve musí do Prahy dostat a proto by nebylo špatné, aby byl vlak využit i na trase z Vídně do Prahy přes Brno. Dle mého názoru je možnost si tento vlak vyzkoušet na této trati je navíc mnohem lepší ochutnávkou a prezentací k nalákání cestujících do tohoto vlaku (škoda jen, že první railjet s cestujícími vyjede nejspíš až v prosinci 2014 (i když nelze vyloučit, že budou ještě nějaké prezentační jízdy)) a vlastně je to i logičtější než v případě prezentace na trati z Prahy do Ostravy.

Tento názor, že by railjet mohli využít i cestující na trase z Vídně do Prahy, si naštěstí uvědomily i samotné České dráhy a proto byla včera (ve středu 3.4.2013) vydána tisková zpráva, která informuje o možnosti vyzkoušet si vlak railjet na jakémkoliv úseku na trase z Vídně do Prahy dne 17. dubna a poté dne 18. dubna zpět z Prahy do Vídně.

Oproti prezentaci na trase mezi Prahou a Ostravou je ale kapacita railjetu pro cestu z Vídně do Prahy a zpět omezena a nelze si pořídit jízdenku do první třídy (která se prý vyprodala za tři minuty od spuštění prodeje), nabídnuty jsou pouze tři vozy druhé třídy.

Samozřejmě platí, že tato prezentační souprava railjet je povinně místenková a bude tedy třeba koupit místenku za 35 Kč (u pokladny), respektive za 34 Kč (přes eShop). Vlastní jízdenka k místence může být jakákoliv, pokud jste tedy majiteli In-karty s aplikací In 25 %, můžete si pořídit Včasnou jízdenku Česko na trasu Brno - Praha - cena při nákupu minimálně týden dopředu před odjezdem je 150 Kč (pokud není již za tuto cenu vyprodána).

Samozřejmě, není nutností jet z Brna do Prahy, navíc čas jízdy nemusí úplně každému vyhovovat (odjezd z Brna v 11:20, příjezd do Prahy v 14:18 a ani zpět z Brna nejde o nejideálnější čas (z Prahy odjezd v 11:44)), jízdenku si můžete pořídit i mezi městy, kde railjet v rámci prezentační jízdy zastaví (tedy kromě Vídně, odkdu railjet odjede, Prahy a Brna jde o Břeclav, Českou Třebovou a Pardubice), takže pokud jezdíte do Brna z Břeclavi, můžete si pořídit místenku na railjet (odjezd z Břeclavi v 10:20, příjezd v 10:55 do Brna).

Já osobně rozhodně této prezentační jízdy nevyužiji pro cestu do Prahy či zpět, v dny, kdy se bude railjet testovat, opravdu neplánuji jet do Prahy, nicméně přemýšlím, že si udělám ve čtvrtek 18. dubna odpolední výlet do Břeclavi.

Každopádně, pokud se rozhodnete railjet v rámci prezentační jízdy vyzkoušet, pak Vám přeji šťastnou cestu a příjemný zážitek. A pokud Vás tento článek zaujal, napište mi pak prosím dojmy, děkuji :) -mir-

Autor: Miroslav Hruška | čtvrtek 4.4.2013 22:17 | karma článku: 7,38 | přečteno: 428x