Brněnské hlavní nádraží získalo nový vchod

Poněkud v tichosti byl po odkladech tento týden otevřen nový vchod na hlavní nádraží. Svůj účel zatím během rekonstrukce nádraží moc plnit nebude, ale po znovuotevření haly jej jistě mnoho cestujících využije pro zkrácení cesty.

Nejprve si povězme, jak to vlastně s přístupem na brněnské hlavní nádraží je. Ten hlavní vchod je dnes nepoužitelný, protože probíhá stále oprava budovy, takže většina cestujících využívá ten boční vchod z Nádražní ulice, případně přímý vstup od bočních nástupišť s kusými koleji. Dále pod nádražím vedou celkově čtyři podchody. Dva z nich vedou přímo k nástupištím s průjezdnými kolejemi, třetí spojuje Letmo a relativně neutěšený prostor před Tescem. Čtvrtý podchod je méně využívan a asi do něj asi moc lidí nebude chtít chodit - inu, Myší díra není zrovna populární, ale pro úplnost dodejme, že spojuje příjezdový podchod a už zmíněný neutěšený prostor před Tescem.

Oba podchody vedoucí k nástupištím jsou samozřejmě propojeny s třetím podchodem, který je důležitou tepnou mnoha Brňanů, ale i lidí, kteří do Brna přijíždějí za prací.

Celkově jsme tedy měli až do tohoto týdne de facto dva podchody, které jsou průchozí pro cestu skrze hlavní nádraží. K nim tento týden přibyl třetí. Je to proto, že z odjezdového podchodu, který vede z hlavní haly (dnes samozřejmě z hlavní haly dolů nesejdete kvůli opravě), dříve vedly dveře na onen neutěšený prostor před Tescem. Jenže pak je někdo zamknul a až letos se začalo pracovat na obnově.

Už je otevřeno!

V současnosti samozřejmě nelze očekávat velké využití tohoto nového vstupu, protože z hlavního nádraží obecně jezdí mnohem méně vlaků. Po dokončení oprav se ale tento vstup může stát vhodným přístupovým bodem na nádraží. Jeho jedinou nevýhodou jsou schody, ale ty najdeme i v případě cesty z hlavního podchodu k odjezdovému podchodu.

Detailní pohled na nový vstup se schody
Průchod odjezdovým podchodem, dnes nepříliš používaným, na konci už vidíme "světlo" ze vstupu
V podchodu téměř před vstupem, vpravo schody na čtvrté nástupiště

Celkově tedy dojde jistě k odlehčení zátěže hlavního podchodu pod nádražím, byť je třeba uznat, že si k němu cestující budou muset najít cestu. Je totiž relativně nevýrazný a situovaný bokem, což je vidět na panorama snímku map.cz. Přesto je to chvályhodný čin, který však mohl být realizován už mnohem dříve. -mir-

Lokace nového vstupu - vyznačen zeleně

 

Autor: Miroslav Hruška | čtvrtek 31.10.2019 20:36 | karma článku: 14,73 | přečteno: 871x