Billa a její "kvalitní" výrobky Billa

Není to tak dávno, co jsme mohli objevit v supermarketech Billa objevit novou privátní značku Billa. Zanedlouho následovala i změna vzhledu letáku a také určitá změna vzhledu samotných prodejen. Díky bohu, pro tentokrát se Billa nerozhodla, že přeskládá zboží po celém obchodu jinam a my zákazníci zas budeme alespoň týden zjišťovat, kde se co nachází. Navíc podle nového sloganu s italským kuchařem Giuseppem nám Billa říká, že jejich obchody jsou "přesně podle mého gusta". A o výrobcích nové privátní značky "Billa" nám tento řetězec říká, že "Hledáte-li kvalitní potraviny, pak BILLA je pro Vás tím nejlepším místem. S BILLA značkou si můžete být jisti vynikající kvalitou, čerstvostí a skvělou chutí. Každý dodavatel je vybírán našimi specialisty tak, aby BILLA značka splnila nejvyšší očekávání zákazníka."... No a jaká je realita?

Rozhodl jsem se tedy vyzkoušet kvalitu jogurtu Billa, navíc zrovna byl v akci. Říká se sice, že na barvu vlaky nejezdí, ale obal tohoto jogurtu vypadá poměrně přítažlivě v porovnání s Clever jogurty.

No dobře, ale jak jsem naznačil, obal ještě nedělá výrobek kvalitním. Ale detailní pohled na složení už něco říká a vyvolává pochybnosti o tom, že bude zaručena skvělá chuť a vynikající kvalita. Inu, jde o smetanový jogurt, borůvka a složení je: smetanový jogurt (pasterizovaná smetana s 10 % tuku, jogurtové kultury), 15 % ochucující složky (cukr, borůvky 30 %, modifikovaný škrob, barvivo: betanin, zahušťovadlo pektin, aroma).

Tož nevím, ale zdá se mi, že modifikovaný škrob a pektin nám skvělou chuť moc nezajistí. Kvalita tedy rozhodně nebude vynikající, ale spíš na úrovni Clever jogurtů. To si nějak odporuje se sloganem, že pokud hledám kvalitní potraviny, tak s Billa značkou si mohu být jist ohledně kvality a skvělé chuti. Ale vlastně je to pravda, mohu si být jist nízkou kvalitou a mizernou chutí. A skutečně, ten jogurt opravdu moc chutný nebyl. Děkuji.

Děkuji pěkně, nechci.

Navíc na obalu jogurtu je ještě další perlička. Píše se, že výrobek byl vyroben v České republice pro prodejce Billa, spol. s r.o., Modletice 67, 251 01, Říčany u Prahy. A že více informací najdu na webových stránkách.

Nuže, zkusil jsem tedy pátrat, kdo že konkrétně tento jogurt vyrábí na webu Billy. Jdu na www.billa.cz a klikám na odkaz "Sortiment". Klikám na obrázek s Billa džemy a dostávám se na tuto stránku.

Na ní je k dispozici významná fráze ohledně kvality těchto výrobků a pod ní pak přehled Billa výrobků. Bohužel, vedle obrázku výrobku je akorát napsáno, jak se tento výrobek jmenuje, váha výrobků a případně, kolik druhů daného výrobku existuje.

Nikde nevidím informaci o výrobci. Jisté je jen to, že každý dodavatel je vybírán našimi specialisty tak, aby BILLA značka splnila nejvyšší očekávání zákazníka.

Děkuji pěkně, miluji takové konkrétní informace o tom, kdo výrobek vyrobil.

Přitom, pokud se podívám na obal výrobku Clever, například Clever Broskve v mírně sladkém nálevu, zjistíme, že distributorem je firma Gaston, spol. s r.o. ze Zlína a země původu je Řecko. U mandarinek v mírně sladkém nálevu je sice napsáno, že země původu je Čína a distributorem je firma Gaston, spol. s r.o., nicméně oceňuji, že u Clever výrobků Billa narovinu přizná, kdo je distributorem a z jaké země výrobek pochází.

Ale u výrobků značky Billa zřejmě má postačit informace "vyrobeno v České republice" a že prodejcem je Billa, spol s r.o..

Billa si tedy dala za cíl s novou privátní značkou představit výrobky nižší kvality (ač tvrdí opak) a zatajit skutečného výrobce, respektive distributora pro Billu jako prodejce (jak si tedy mohu být jist tím, že specialisté vybírají dodavatele tak, aby BILLA značka splnila nejvyšší očekávání zákazníka, když není ani schopná zveřejnit alespoň na webových stránkách více informací???). Navíc jogurt s modifikovaným škrobem a pektinem těžko splňuje označení "výrobek s vynikající kvalitou a skvělou chutí". -mir-

Dodatek k článku

Dnes jsem ještě sepsal tento dodatek, ve kterém zkoumám máslové sušenky Billa.

Autor: Miroslav Hruška | pondělí 22.10.2012 19:38 | karma článku: 32,52 | přečteno: 4854x