Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukvapený návrh

I já bych se rád touto cestou vyjádřil k návrhu pojmenovat právě dokončovanou městskou knihovnu jménem Václava Havla. Tento návrh, jak již sám název příspěvku napovídá, totiž považuji za ukvapený. Dokonce si myslím, že naši páni radní při schvalování návrhu propásli vhodnou příležitost mlčet a v kocourkovském stylu se přihlásili do mediálních  orgií truchlení. Předběhli tak dobu, kdy dojde k serióznímu posouzení role Václava Havla v našem polistopadovém vývoji, neboť kritické hlasy v době smutku jsou dle mého nevkusné.

Ten čas již skončil. Považuji proto za nutné upozornit na fakt, že osoba Václava Havla nespojuje českou společnost, ale spíše naopak. Tvrdím, že jeho popularita je mediální chiméra a jsem přesvědčen, že kdyby došlo k jakémukoliv důvěryhodnému hlasování o pojmenování knihovny po něm, např. prostřednictvím místního referenda(proč ne?), většina občanů našeho města tento způsob glorifikace odmítne.

A to nejen proto, že Václav Havel nemá s Děčínem snad vůbec žádnou spojitost(pokud vím, tak ve městě snad nikdy ani nebyl), ale zejména z toho důvodu, že mnohé klady, jež mu byly v období bezprostředně po jeho smrti přičítány lze vnímat jako minimálně sporné, vyjadřované spíše s ohledem na „o mrtvých jen dobře“.  Jsa limitován rozsahem novinové krátké úvahy, uvedu pouze dva hlavní motivy, proč považuji oslavné řeči a psaní na Václava Havla za v čase nevěrohodné:

1) Havel politik – jakkoli i já kladně hodnotím Havlovo úsilí o svržení totalitního komunistického režimu, domnívám se, že svou činností v politice po roce 1989 tyto své klady minimálně popřel, spíše však převažují zápory. Proč? Jeho elitářství a intrikánství jej vedlo k účasti na mnoha chybných krocích, např. rušení zbrojní výroby, prodej zlatého pokladu ČR a nákupu cenných papírů EU za zisk z tohoto prodeje, extrémní podpoře vojenských agresí Západu kdekoliv ve světě, právě on je autorem výroku o humanitárním bombardování, elitářský styl politiky atd.

2) Havel umělec – i v této oblasti je Havlovo oslavování přehnané. Vzpomeňme třeba na jeho poslední tvůrčí počin – režii filmu „Odcházení“ na základě svého vlastního scénáře, největším to propadáku v historii novodobého českého filmu. K jeho dramatické tvorbě se vyjádřil Milan Lasica takto:„podprůměrný  dramatik, epigon Becketta a Orwella, který nevytvořil nic  originálního. Snažil se psát absurdní drama, ale jeho zakladatelovi Beckettovi nesahal ani pokotníky. Otázkou je, jestli to vlastně absurdní dramata  byla. Chtěl se přiblížit k Orwellovi, ale ani to se mu nedařilo. Chyběl mu Orwellův smysl  pro  alegorii a hloubku myšlenky. Postavy v jeho hrách nic podstatného  netlumočí. Jsou to skrachovanci ako on. Havlův slovník se přibližuje slovníku lidí z ulice. Téměř vůbec nevyužívá metaforu, ani jiné tropy a figury. Dalo by se diskutovat  o tom, jestli to vůbec umění  je. Zahradní slavnost  nebo Audience jsou  podprůměrné hry, které by jinak zapadli prachem, pokud by je nevytvořil miláček amerického imperializmu a pseudoumělec z Hlasu Ameriky.“

A ještě je na světě  jeden, možná nejpádnější důvod, proč nepojmenovávat děčínskou knihovnu po Václavu Havlovi. Jeho okázalé opovrhování češstvím a Čechy, které posměšně označoval jako Čecháčky. Nadávejme mu za pravdu tím, že po člověku, který nám dlouhá léta házel na hlavu všechen hnůj světa, pojmenujeme místo pro opravdové umění a skutečnou kulturu, jehož vybudování nás dosud stálo a ještě na splácení bude stát mnoho prostředků, za které jsme mohli třeba opravit všechny chodníky

Autor: Miroslav Červenka | pondělí 9.1.2012 5:15 | karma článku: 19,31 | přečteno: 930x
  • Další články autora

Miroslav Červenka

Kam tečou peníze, které chybí v rozpočtech

O minulém velmi pěkném víkendu jsme se s manželkou rozhodli vzít vnoučata na první letošní túru. Docela jsme se na ni těšili. Vyjeli jsme autem na Mezní Louku a hned nás radost z výletu začala přecházet. První kańkou byla cena za parkování. Sto korun nám přišlo opravdu dost. A hned přišel další úder - na samém začátku značené cesty na Pravčickou bránu rozestavěný projekt EU „Hospůdka u Fořta“: http://www.uforta.cz/images/04x43.jpg Vřele doporučuji všem jako praktickou ukázku toho, kam tečou peníze z našich daní a jak funguje krachující evropský projekt.

23.4.2012 v 15:27 | Karma: 34,63 | Přečteno: 2142x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Létají další a další třísky

New York, Londýn, Madrid, Oslo, Paříž, Toulouse – neudělali soudruzi plánovači světlých zítřků sociálně tržní a multikulturní společnosti někde chybu? Nejen tato místa dokazují, že se v samém konceptu tohoto projektu nachází zřejmě „chybka“. Stále častěji se ukazuje, že multikulturní mix přináší podobný efekt asi jako když mícháte vodku s rumem. Je pravděpodobné, že se Vám udělá minimálně špatně.

22.3.2012 v 10:52 | Karma: 22,97 | Přečteno: 1136x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Zoufale falešné vytí hlídacích psů demokracie

Ještě nejsou ani doladěny technické detaily přímé volby prezidenta a známi kandidáti a již naše kulturně mediální fronta ze svých základen zahájila předvolební zteč. Zatím se sice obchází bez prvoplánových předvolebních agitek typu Rychlíkova dokumentu „Zle, matičko, zle, Scharzenberci zde“:http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169910576-zle-maticko-zle-schwarzenberci-zde/, ale agitace vedle vychvalování svých favoritů má i jinou formu – očerňování konkurentů. A v tomto směru se naši čačtí investigativci mohou v tomto týdnu přetrhnout.

22.2.2012 v 1:11 | Karma: 22,43 | Přečteno: 990x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Další kolo boje o svobodu slova odstartovalo

Včerejší trestní oznámení předsedy Zelených Lišky na novináře Adama Bartoše - http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/liska-podal-trestni-oznameni-na-bartose-kvuli-udajne-antisemitskemu-clanku/755659 kvůli jeho článku Kraus - http://abbartos.wordpress.com/2012/02/11/kraus/ odstartovalo další díl zřejmě nekonečného seriálu bojů o jednu z našich nejzákladnějších svobod – svobodu slova. Jsem velmi zvědavý, jak k této kauze přistoupí naše soudní instance, jež se až dosud v podobných politicky orámovaných případech nějak zvláštěnevyznamenala, neboť její rozhodnutí jsou často až příliš okatě ovlivněna politickou korektností a vliv médií a politiků je z nich cítit na sto honů. Stačí vzpomenout nechvalně známou kauzu samolepkových zločinců - http://www.lidovky.cz/hajek-lov-na-pravicove-extremisty-pripomina-totalitni-procesy-psa-/ln_domov.asp?c=A101110_184756_ln_domov_pks , kteří za tuto svou „extrémně nebezpečnou“ činnost strávili v našem prý svobodném a demokratickém státě dlouhé měsíce ve vazbě a hrozí jim dlouholeté tresty.

16.2.2012 v 7:35 | Karma: 29,90 | Přečteno: 2548x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Pokrytectví na N-tou

Věru prapodivné hlasy se poslední dobou ozývají ze všech stran politického spektra ohledně možného uzákonění přímé volby prezidenta. I Václav Klaus sám se několikrát vyjádřil, že je „zbytečná“ a „strašlivě se jí bojí“. S podobnými výhradami se připojují i předsedkyně senátního klubu TOP 09 Paukertová, místopředseda senátu Pithart, předseda senátního klubu ČSSD Vícha se pak „obává“, že se z volby stane „šaškárna“ a i můj oblíbený senátor Kubera tvrdí, že „zatím neslyšel žádné důvody pro zavedení přímé volby“. Podivné, politici, kteří se zaklínají demokracií před každými volbami, které je instalovaly do funkcí, z nichž k nám nyní promlouvají, najednou „nechápou“ tu nejzákladnější podstatu procesu, jehož jméno si dali jejich mateřské strany do svých názvů – zprostředkovaný výkon vůle občanů.

5.1.2012 v 3:06 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Zostřená bezpečnost bude v Česku kvůli MS do konce září, oznámil Rakušan

30. dubna 2024  13:30

Od konce dubna do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Selfmademan. Dělám si rád, co chci a kdy chci. Jsem vnitřně svobodný a velice těžko snáším omezení vnější svobody, ať se mne bezprostředně dotýká nebo ne.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky