Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

To se na ministerstvu zdravotnictví tedy někdo asi řádně ožral

Bylo to první, co mne napadlo dnes večer při čtení zprávy o tom, kterak budou  všichni lékaři vbrzku muset provádět screeningová testování u pacientů, které podezřívají z nadměrné konzumace alkoholu, originál zde: http://www.novinky.cz/domaci/313324-ministerstvu-zdravotnictvi-dosla-trpelivost-na-alkoholismus-bude-testovat-kazdy-lekar.html  Koukněte do kalendáře, fakt není apríla. 

Centrální dobro to sice s námi určitě myslí dobře, napadá mne však hned několik otázek, které tuto jinak nepochybně bohulibě zamýšlenou iniciativu zpochybňují. Protože jsem si rychle běžel do ledničky, dokud to ještě není minimálně přestupek, pro pivo, napíši jenom některé a zbytek večera se budu věnovat dopíjení zásob, než mi je nějaké komando z MZ zabaví, jsa naučen, že člověk neví dne ani hodiny. Takže k věci:

1) Moc by mě zajímalo, zda jsou všichni lékaři natolik odborně kvalifikovaní, že poznají alkoholika ve stádiu narušitele odkudsi určené normy. Nezdá se mi ani, že by jim v tom měl pomoci nějaký rychlokurz ve stylu školení bezpečnosti práce. Nedělejte si soudruzi dobrodějové iluze, alkoholik je mazaný a rozkřikne-li se, že obvoďák má od nynějška právo jej poslat na základě toho, že z něj bude táhnout ,nebo odpoví špatně na předem stanovené otázky(přizná, že pije více, než je určená norma), na screeningové vyšetření kvůli alkoholismu, tak k obvoďákovi nepůjde ani se zápalem plic, nebo půjde střízlivý a správné odpovědi na otázky se naučí, jak student před maturitou. Nastane možná nová doba a lidé si k lékaři budou nosit i taháky.

2) Ve zprávě se zatím nikde nepíše o tom, co bude následovat poté, co u lékaře neprojdete a screening odhalí, že pijete více, než určuje norma. Budou zavedeny převýchovné tábory? Třeba vláda dostala spásný nápad, jak využít mnohé chátrající objekty z dob všeobecné branné povinnosti.

3) Není náhodou míra odolnosti ke vzniku závislosti na alkoholu individuální? Z vlastní zkušenosti se mi zdá, že znám jedince, kteří získali závislost při pravidelném pití menšího množství alkoholu, než jiní, kteří pijí větší množství než první skupina, ale na rozdíl od ní, je-li to potřeba, umí „vysadit“ a nemají s tím žádný problém. Řeší tohle příručka ministerstva zdravotnictví?

4) Neříká se tomu, kdy jsou státem nastaveny pravidla tak, aby vyhovovala určité konkrétní skupině či určitému podnikateli, náhodou klientelismus? Obávám se, že vznikne úplně nový sektor byznysu ve zdravotnictví a tak, jak už nás nyní lékaři posílají na všechna možná vyšetření, budou nás nyní s každým prdem posílat i na adiktologii.

A co přijde příště? Čekají stejné nechtěné peripetie i kuřáky, tlouštíky, špindíry, málo se usmívající či o chrup nepečující? Kam až zajde moderní fašismus 21. století, který nám stále více a více diktuje, co si máme myslet, co máme jíst a pít a co nesmíme v žádném případě poslouchat? Budou nás nějací novodobí falangisté nakonec  stavět do řady při čekání na autobus? Myslíte, že přeháním? Kdyby mi někdo před 10-ti lety řekl, že nějaký Ferda Poláků z ministerstva zdravotnictví nařídí tuto pitomost, nevěřil bych tomu podobně, jako jsem nevěřil, že Hesse zavraždili ve vězení Angličané. A obojí je přitom realita.

Autor: Miroslav Červenka | sobota 14.9.2013 23:32 | karma článku: 21,82 | přečteno: 781x
  • Další články autora

Miroslav Červenka

Obstojí pravicový volič?

Čím více se blíží datum mimořádných voleb do PSPČR, tím více je zřetelné, že to budou volby přelomové, které mají potenciál od základu změnit pozice na politické mapě české republiky. Kdo svou pozici zcela vyklidí, je jasné, ODS. Nevěřím, že se jí podrží udržet byť jen polovinu voličů, jež získala v minulých parlamentních volbách. Důvodem je to, že postupem let zcela rezignovala na důvod svého vzniku – být pravicově politickou alternativou koncepce všeobjímající nepolitické politiky. A nejen to, ODS opustila i důraz na tržní ekonomiku a zdravý rozum, který velí, že nemohu spotřebovávat, co nevytvořím a nahradila jej převzetím pečovatelského systému, vycházejícího z toho, že „lidé přece mají v 21. Století právo na....“ a „zdroje jsou“, ačkoliv je mezi občany státu nemálo takových, kteří vůbec nechápou, že všechno má svou cenu, kterou někdo musí zaplatit a ony „zdroje“ jsou z jedné strany lichvářské půjčky a z druhé peníze, které byly sebrány jiným lidem. Je největším hříchem tzv. pravice, že nechala tento systém tak rozbujet, že žití z dávek na jedné straně či z přerozdělování a dotací na té druhé „naleštěnější“ straně, se stalo významným, minimálně v některých regionech možná i dominantním faktorem české ekonomiky.

5.9.2013 v 9:12 | Karma: 16,78 | Přečteno: 489x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Žaloba na Klause = zostuzení senátu a demokracie

Jásat v posledních dnech musí nejen všichni kritici existence Senátu Parlamentu České republiky, nýbrž i odpůrci demokracie jako takové napříč hnědo-rudo-roajálním(doufám, že jsem na nikoho nezapomněl) politickým spektrem. Takovou šílenost, jakou v podobě návrhu senátorů na podání ústavní žaloby Ústavnímu soudu předkládá 28 členů parlamentní komory, která má ze své podstaty sloužit jako svého druhu pojistka proti možným hloupostem tu a tam přicházejícím z poslanecké sněmovny, dosud horní komora parlamentu coby produkt své vlastní iniciativy až do současné doby neprojednávala.

28.2.2013 v 7:10 | Karma: 44,36 | Přečteno: 5964x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Manipulátoři veřejného mínění in flagranti

Když jsem před minulou prezidentskou volbou začínal svůj článek slovy „Patrně od doby "Vánoční krize v ČT" nebylo až do současného masírování české veřejnosti ohledně prezidentské volby nikdy tak zjevné, jak velikou moc má poměrně úzká skupina, ovládající mediální prostor.“, nemohl jsem tušit, jakých rozměrů dosáhne masáž voličů v případě uzákonění přímé volby hlavy státu.

22.1.2013 v 7:16 | Karma: 34,60 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Několik detailů prohibičního tažení vlády pohledem drobného podnika

Nezdá se to, ale v neděli uplyne již přesně měsíc ode dne, kdy v ČR začala platit historicky první, byť jen částečná, prohibice. Protože se mne co by majitele obchodu s potravinami a malého baru docela významně dotýká, sedl jsem ke compu a píši tyto řádky.

11.10.2012 v 9:48 | Karma: 21,25 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Viewegh, Vondrouš,….kdo přijde dál?

Asi Vám, Vážení čtenáři těchto řádek, přijde nemístné spojovat zřejmě nejznámějšího českého spisovatele současnosti s pologramotným sympatizantem KSČM z Chrastavy, který si myslí, že „doba umnele ruzdeluje lid“, „pokut se mespojime vase deti se budou myt hur“ a „KSČM vam chce zajistit zakladni lidska prava a moznost zit opjet jako lide“. Přesto je zde něco, co oba spojuje – iracionální nenávist, kterou každý projevil po svém.

30.9.2012 v 11:58 | Karma: 27,25 | Přečteno: 1267x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Selfmademan. Dělám si rád, co chci a kdy chci. Jsem vnitřně svobodný a velice těžko snáším omezení vnější svobody, ať se mne bezprostředně dotýká nebo ne.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky