Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Španělská krize? Neskutečné kecy!

Musím se přiznat, že jsem líný psát(navíc v noci), o čemž svědčí i frekvence mých článků na blogu. Ne, že by chyběly podněty – Rath, Parkanová + Kalousek(+Nečas), zlodějna v pražském dopravním podniku, zahájení prezidentské kampaně expremiéra Fischera  a další „jobovky“ poskytují pro k palbě připravenou klávesnici munice habaděj(a to podrobněji nezmiňuji detaily měnové krize v EU, jejichž kritikou lze řádně pozvednout „karmu“ a tím i sebevědomí autora), ale lenost zatím vždy zvítězila.

Až dnes večer přišel stimul v podobě tohoto článku: http://www.novinky.cz/ekonomika/273372-stredni-trida-zivori-z-podpor-bez-prace-jsou-ve-spanelsku-cele-rodiny.html  a nebylo zbytí, musel jsem zasednout a píši tyto řádky. Proč zrovna tenhle článek. Především proto, že jsem se před cca 14 dny vrátil z Barcelony a „španělskou krizi“ zažil na vlastní kůži. A musím hned v úvodu říct, že doufám, že se někdy dožiji stavu, že se jako průměrný český drobný podnikatel(vlastním činžovní dům, ve kterém provozujeme malou prodejnu potravin a ještě menší bar) dostanu alespoň na poloviční úroveň svého strádajícího španělského kolegy.  Představa, že bych měl někdy v blízké budoucnosti prostřednictvím našimi vlastizrádnými poslanci odsouhlaseného fondu ESM svému španělskému kolegovi pak přispět, aby si vedle stávajícího Mercedesa koupil ještě jednoho a ke čtyřem televizím v baru pátou, mně přijde stejně šílená jako kdyby měl být mimořádně zdaněn bulharský důchodce kvůli tomu, abych si mohl na zahradu koupit větší bazén. Ačkoliv v současné přerozdělovací Evropě je zřejmě všechno možné a třeba se brzo dočkáme i tohoto.

Ve zmiňovaném článku je tolik nesmyslů, že ani nevím, se kterým při uvádění na pravou míru začít. Ale někde začít musím, tak třeba tímto: „Měsíční příjem rodičů se propadl v té době z 2500 eur na 850 eur (zhruba 21 500 korun), což je jejich společná dávka v nezaměstnanosti. Náklady na domácnost, jako je plyn a elektřina, dosahují 500 eur měsíčně (přes 12 600)…. Z 850 eur měsíčně se přežít nedá," vysvětluje. "Na účty potřebuju 500 eur. A co nám zbude na jídlo?" Tolik tedy citát Španělky Mercedes. Skutečnost: Potraviny jsou ve Španělsku velmi levné. Ovoce a zelenina je levnější, než u nás, základní potravina pivo v marketech: 6 Heinekenů 0,3 za 3 eura, chléb kolem eura. Že by dvěma španělským důchodcům nestačilo 350 eur měsíčně na jídlo, je čirý nesmysl.  

Další, čemu nerozumím, je následný údaj:„ Celková nezaměstnanost je téměř 25 procent a více než 50 procent ve věkové skupině pod 25 let.“, který při konfrontaci s realitou vypadá následovně: za svého pobytu v Barceloně jsme navštívili vícero restaurací. Co jsem si všiml, tak kuchaři byli téměř ze 100% Asiaté a obsluhující personál tvořilo jen málo Španělů. Nechce se mi věřit, že majitelé těchto restaurací cíleně diskriminují španělské uchazeče o práci, příčinu spíše vidím stejnou jako v obdobných případech jinde – přebujelý sociální stát plodící nezájem o práci. Přitom mzda personálu ve španělských restauracích, jak jsem se dozvěděl při hovoru s pákistánským barmanem, je o hodně vyšší, než u nás. Aby nedošlo k omylu, do restaurací jsme chodili výhradně s tradiční španělskou stravou – tapas, paela(vynikající), butifara atd., nikoli do tureckých či asijských, kde je absencie španělského personálu zčásti pochopitelná.

Celkový obraz o „krizí zmítaném Španělsku“  by dle mého nebyl úplný bez následujících informací. Vše je nové, silnice bez děr(neviděli jsme jedinou), velký dojem na nás udělal španělský venkov(měli jsme půjčené auto) – rovněž nové či rekonstruované domy, ve srovnání s našimi poměry neváhám užít i slovo honosné. Všude čisto a pořádek, nádherné veřejné parky, městská doprava v Barceloně levnější  než v Praze – 10 jízdenek za 8,2 eur, pohonné hmoty přibližně stejně drahé. Rozdíl v životní úrovni mezi námi a Španěly  dle mého obrovský.

Nechápu příliš, proč nás naše média čas od času podobnými žvásty zásobují. Že by proto, abychom lépe snášeli zvyšování daní, oddalování věku pro odchod do důchodu, či nutnost dalších úspor s odkazem na to, že jinde(třeba ve Španělsku nebo Řecku) trpí ještě více? Nebo nás nenaše média už dopředu masírují, aby nás připravila na nutnost pomoci těm zemím eurozóny, které jsou zmítány dluhovou krizí. Nevěřte jim. Jak se věci skutečně mají, popsal nejlépe Richard Sulík ve svém skvělém projevu při schvalování ESM ve slovenském parlamentu, kde zmiňuje i reálnou situaci ve Španělsku v konfrontaci se situací. Kdo máte čas, vřele doporučuji, odkaz zde: http://www.youtube.com/watch?v=idQLgpLJHoU

Autor: Miroslav Červenka | úterý 17.7.2012 4:14 | karma článku: 33,75 | přečteno: 2689x
  • Další články autora

Miroslav Červenka

Létají další a další třísky

New York, Londýn, Madrid, Oslo, Paříž, Toulouse – neudělali soudruzi plánovači světlých zítřků sociálně tržní a multikulturní společnosti někde chybu? Nejen tato místa dokazují, že se v samém konceptu tohoto projektu nachází zřejmě „chybka“. Stále častěji se ukazuje, že multikulturní mix přináší podobný efekt asi jako když mícháte vodku s rumem. Je pravděpodobné, že se Vám udělá minimálně špatně.

22.3.2012 v 10:52 | Karma: 22,97 | Přečteno: 1136x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Zoufale falešné vytí hlídacích psů demokracie

Ještě nejsou ani doladěny technické detaily přímé volby prezidenta a známi kandidáti a již naše kulturně mediální fronta ze svých základen zahájila předvolební zteč. Zatím se sice obchází bez prvoplánových předvolebních agitek typu Rychlíkova dokumentu „Zle, matičko, zle, Scharzenberci zde“:http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169910576-zle-maticko-zle-schwarzenberci-zde/, ale agitace vedle vychvalování svých favoritů má i jinou formu – očerňování konkurentů. A v tomto směru se naši čačtí investigativci mohou v tomto týdnu přetrhnout.

22.2.2012 v 1:11 | Karma: 22,43 | Přečteno: 990x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Další kolo boje o svobodu slova odstartovalo

Včerejší trestní oznámení předsedy Zelených Lišky na novináře Adama Bartoše - http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/liska-podal-trestni-oznameni-na-bartose-kvuli-udajne-antisemitskemu-clanku/755659 kvůli jeho článku Kraus - http://abbartos.wordpress.com/2012/02/11/kraus/ odstartovalo další díl zřejmě nekonečného seriálu bojů o jednu z našich nejzákladnějších svobod – svobodu slova. Jsem velmi zvědavý, jak k této kauze přistoupí naše soudní instance, jež se až dosud v podobných politicky orámovaných případech nějak zvláštěnevyznamenala, neboť její rozhodnutí jsou často až příliš okatě ovlivněna politickou korektností a vliv médií a politiků je z nich cítit na sto honů. Stačí vzpomenout nechvalně známou kauzu samolepkových zločinců - http://www.lidovky.cz/hajek-lov-na-pravicove-extremisty-pripomina-totalitni-procesy-psa-/ln_domov.asp?c=A101110_184756_ln_domov_pks , kteří za tuto svou „extrémně nebezpečnou“ činnost strávili v našem prý svobodném a demokratickém státě dlouhé měsíce ve vazbě a hrozí jim dlouholeté tresty.

16.2.2012 v 7:35 | Karma: 29,90 | Přečteno: 2548x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Ukvapený návrh

I já bych se rád touto cestou vyjádřil k návrhu pojmenovat právě dokončovanou městskou knihovnu jménem Václava Havla. Tento návrh, jak již sám název příspěvku napovídá, totiž považuji za ukvapený. Dokonce si myslím, že naši páni radní při schvalování návrhu propásli vhodnou příležitost mlčet a v kocourkovském stylu se přihlásili do mediálních orgií truchlení. Předběhli tak dobu, kdy dojde k serióznímu posouzení role Václava Havla v našem polistopadovém vývoji, neboť kritické hlasy v době smutku jsou dle mého nevkusné.

9.1.2012 v 5:15 | Karma: 19,31 | Přečteno: 930x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Pokrytectví na N-tou

Věru prapodivné hlasy se poslední dobou ozývají ze všech stran politického spektra ohledně možného uzákonění přímé volby prezidenta. I Václav Klaus sám se několikrát vyjádřil, že je „zbytečná“ a „strašlivě se jí bojí“. S podobnými výhradami se připojují i předsedkyně senátního klubu TOP 09 Paukertová, místopředseda senátu Pithart, předseda senátního klubu ČSSD Vícha se pak „obává“, že se z volby stane „šaškárna“ a i můj oblíbený senátor Kubera tvrdí, že „zatím neslyšel žádné důvody pro zavedení přímé volby“. Podivné, politici, kteří se zaklínají demokracií před každými volbami, které je instalovaly do funkcí, z nichž k nám nyní promlouvají, najednou „nechápou“ tu nejzákladnější podstatu procesu, jehož jméno si dali jejich mateřské strany do svých názvů – zprostředkovaný výkon vůle občanů.

5.1.2012 v 3:06 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Selfmademan. Dělám si rád, co chci a kdy chci. Jsem vnitřně svobodný a velice těžko snáším omezení vnější svobody, ať se mne bezprostředně dotýká nebo ne.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky