Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam tečou peníze, které chybí v rozpočtech

O minulém velmi pěkném víkendu jsme se s manželkou rozhodli vzít vnoučata na první letošní túru.  Docela jsme se na ni těšili. Vyjeli jsme autem na Mezní  Louku a hned nás radost z výletu začala přecházet. První kańkou byla cena za parkování. Sto korun nám přišlo opravdu dost. A hned přišel další úder - na samém začátku značené cesty na Pravčickou bránu rozestavěný projekt EU „Hospůdka u Fořta“:  http://www.uforta.cz/images/04x43.jpg Vřele doporučuji všem jako praktickou ukázku toho, kam tečou peníze z našich daní a jak funguje krachující evropský projekt.

Na místě jediného levnějšího zařízení v lokalitěhttp://foto.mapy.cz/109779-Mezni-Louka-hospoda-U-forta (původní stav) je nákladem bezmála 41 milionů budováno něco, co by podnikatel, hospodařící výhradně s prostředky plynoucími z jeho práce, těžko stavěl. Stavět za peníze z Evropského svazu, jak zní přesný překlad European union, to už je ovšem jiná, to se to investuje jedna radost.

Nyní tedy  o projektu „U Fořta“ coby názorné ukázce hospodaření. Obyvatelé ČR denně do rozpočtu EU posílají v průměru něco přes 100 milionů korun. Následně pak ti šikovnější z nás žádají prostřednictvím podobných projektů o přidělení určitých prostředků. A byrokraté v Bruselu rozhodují, komu dají a komu nikoliv. Právě zde je zakopaný onen příslovečný pes. Brusel dává, má-li z čeho(neprošustruje-li získané prostředky v Řecku, Španělsku, Itálii či jinde), na to, co uznají úředníci v Bruselu pro nás jako vhodné. Nikoliv na to, co si myslíme, že potřebujeme, my. A tak pošle 65% jako dotaci někomu na vybudování něčeho, z čehož bude mít profit jedinec nebo firma.

Nevýhody takovéhoto systému jsou dle mého zřejmé, přesto se je pokusím shrnout pro ty, kterým by mohlo něco uniknout:

1) Deformace tržního prostředí: podnikatel dotovaný z Bruselu získává samozřejmě obrovskou výhodu oproti podnikatelům nedotovaným. Funguje-li pak takto celá ekonomika, vzniká předpoklad k tomu, čeho jsme dnes mnohdy svědky, že není důležité, jak jste šikovní a pracovití, nýbrž jaké máte kontakty na těch pravých místech.

2) Tím se dostáváme k druhému negativu tohoto systému: čím více úřadů o nějakém projektu rozhoduje, tím větší prostor pro korupci.

3) Lidé ztrácejí motivaci k vlastní aktivitě, k tomu, aby sami vzali svůj osud do svých rukou. Proč také, když stačí mít někde nějakého „strýčka“? Ubývá těch, kteří přinášejí ostatním prospěch(prostřednictvím placení daní, zajišťování práce, nabídky lepších služeb) a přibývá těch, kteří čekají, co dostanou.

4) Oddaluje se od nás rozhodování, jak nakládat se svými vlastními vydělanými penězi.

Důsledky tohoto systému jsou dnes nejlépe patrné v Řecku. I tam na jeho základě vznikla nová třída privilegovaným státních úředníků a těch, kdož měli konexe a „ostatních“, kteří teď mají dluhy oné první skupiny platit. U nás to nebude jiné. I za naše „projekty u Fořta“ přijde jednou účet v podobě snížených důchodů, vyšších cen a poklesu životní úrovně. Vzpomeňte si na to, až Vám zase Sobotka, Schwarzenberg či Kalousek budou tvrdit, jak výhodné je pro nás členství v Evropském svazu. Opusťme tento socialistický Titanic a vraťme se znovu k hospodaření si za své. Jak na to popsal Petr Mach ve své knize „Jak vystoupit z EU“

Autor: Miroslav Červenka | pondělí 23.4.2012 15:27 | karma článku: 34,63 | přečteno: 2142x
  • Další články autora

Miroslav Červenka

Létají další a další třísky

New York, Londýn, Madrid, Oslo, Paříž, Toulouse – neudělali soudruzi plánovači světlých zítřků sociálně tržní a multikulturní společnosti někde chybu? Nejen tato místa dokazují, že se v samém konceptu tohoto projektu nachází zřejmě „chybka“. Stále častěji se ukazuje, že multikulturní mix přináší podobný efekt asi jako když mícháte vodku s rumem. Je pravděpodobné, že se Vám udělá minimálně špatně.

22.3.2012 v 10:52 | Karma: 22,97 | Přečteno: 1136x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Zoufale falešné vytí hlídacích psů demokracie

Ještě nejsou ani doladěny technické detaily přímé volby prezidenta a známi kandidáti a již naše kulturně mediální fronta ze svých základen zahájila předvolební zteč. Zatím se sice obchází bez prvoplánových předvolebních agitek typu Rychlíkova dokumentu „Zle, matičko, zle, Scharzenberci zde“:http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169910576-zle-maticko-zle-schwarzenberci-zde/, ale agitace vedle vychvalování svých favoritů má i jinou formu – očerňování konkurentů. A v tomto směru se naši čačtí investigativci mohou v tomto týdnu přetrhnout.

22.2.2012 v 1:11 | Karma: 22,43 | Přečteno: 990x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Další kolo boje o svobodu slova odstartovalo

Včerejší trestní oznámení předsedy Zelených Lišky na novináře Adama Bartoše - http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/liska-podal-trestni-oznameni-na-bartose-kvuli-udajne-antisemitskemu-clanku/755659 kvůli jeho článku Kraus - http://abbartos.wordpress.com/2012/02/11/kraus/ odstartovalo další díl zřejmě nekonečného seriálu bojů o jednu z našich nejzákladnějších svobod – svobodu slova. Jsem velmi zvědavý, jak k této kauze přistoupí naše soudní instance, jež se až dosud v podobných politicky orámovaných případech nějak zvláštěnevyznamenala, neboť její rozhodnutí jsou často až příliš okatě ovlivněna politickou korektností a vliv médií a politiků je z nich cítit na sto honů. Stačí vzpomenout nechvalně známou kauzu samolepkových zločinců - http://www.lidovky.cz/hajek-lov-na-pravicove-extremisty-pripomina-totalitni-procesy-psa-/ln_domov.asp?c=A101110_184756_ln_domov_pks , kteří za tuto svou „extrémně nebezpečnou“ činnost strávili v našem prý svobodném a demokratickém státě dlouhé měsíce ve vazbě a hrozí jim dlouholeté tresty.

16.2.2012 v 7:35 | Karma: 29,90 | Přečteno: 2548x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Ukvapený návrh

I já bych se rád touto cestou vyjádřil k návrhu pojmenovat právě dokončovanou městskou knihovnu jménem Václava Havla. Tento návrh, jak již sám název příspěvku napovídá, totiž považuji za ukvapený. Dokonce si myslím, že naši páni radní při schvalování návrhu propásli vhodnou příležitost mlčet a v kocourkovském stylu se přihlásili do mediálních orgií truchlení. Předběhli tak dobu, kdy dojde k serióznímu posouzení role Václava Havla v našem polistopadovém vývoji, neboť kritické hlasy v době smutku jsou dle mého nevkusné.

9.1.2012 v 5:15 | Karma: 19,31 | Přečteno: 930x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Pokrytectví na N-tou

Věru prapodivné hlasy se poslední dobou ozývají ze všech stran politického spektra ohledně možného uzákonění přímé volby prezidenta. I Václav Klaus sám se několikrát vyjádřil, že je „zbytečná“ a „strašlivě se jí bojí“. S podobnými výhradami se připojují i předsedkyně senátního klubu TOP 09 Paukertová, místopředseda senátu Pithart, předseda senátního klubu ČSSD Vícha se pak „obává“, že se z volby stane „šaškárna“ a i můj oblíbený senátor Kubera tvrdí, že „zatím neslyšel žádné důvody pro zavedení přímé volby“. Podivné, politici, kteří se zaklínají demokracií před každými volbami, které je instalovaly do funkcí, z nichž k nám nyní promlouvají, najednou „nechápou“ tu nejzákladnější podstatu procesu, jehož jméno si dali jejich mateřské strany do svých názvů – zprostředkovaný výkon vůle občanů.

5.1.2012 v 3:06 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Selfmademan. Dělám si rád, co chci a kdy chci. Jsem vnitřně svobodný a velice těžko snáším omezení vnější svobody, ať se mne bezprostředně dotýká nebo ne.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky