Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dva světy

Často ve svých článcích vyjadřuji nespokojenost s onou mírou svobody a demokracie, jíž  se nám v našem bohužel již podsystému Evropského svazu dostává. To vůbec neznamená, že bych si nevážil toho, že si přece jenom lidé u nás až na vzácnou a dle mého nezákonnou výjimku stoupenců nacismu mohou dělat a říkat, jek je jim libo, více, než je v ostatním světě v dané chvíli zvykem. Coby člověk, který strávil značnou část svého života v době, kdy se naše země nacházela hluboko v oné části, ve které nebylo možno žít svobodně, jsem za onu změnu nevýslovně šťastný. 

Tyto řádky píši proto, že bych rád upozornil na skutečnost, že hájení svobody a demokracie vůbec není zbytečné a že ona míra, jíž si vážím, není automaticky jistá do budoucna. Svět, v němž my, pro které je svoboda a s ní těsně související demokracie nejdůležitější hodnotou, je totiž prakticky neustále ohrožován různorodým světem našemu nahlížení/způsobu života nepřátelským.

Užívám-li pojem „nepřátelský“ mám na mysli v zásadě dva přístupy:

a) nepřátelství k lidské svobodě a demokracii jako takové

b) nepřátelství k oné míře či onomu typu, jimiž disponujeme

U podmnožiny „a“ je vcelku jednoduché identifikovat skupiny, které svůj odmítavý postoj ke svobodě a demokracii coby základním hodnotám našeho světa víceméně neskrývají a pakliže se o nějakou kamufláž pokoušejí, dle jejich skutků a neveřejných vyjádření je jejich zařazení sem naprosto jasné. Je už pak jedno, zda pronásledují a vraždí kvůli třídní/rasové nenávisti nebo pronásledují/vraždí kvůli víře.

Hůře identifikovatelní jsou lidé/uskupení náležející do skupiny „b“, obzvláště nebezpeční pak ti, kteří se nacházejí na pomezí skupin „a“ a „b“.  Jejich společným hlavním problémem je pak to, že svobodu a demokracii jako hodnoty uznávají jenom do okamžiku, pokud se jim to hodí. Jsou-li ještě v pozici, že disponují reálnou politickou mocí, může se ze dne na den projevit obhájce těchto hodnot, minimálně ve verbální rovině, v bezohledného diktátora. Typickým příkladem budiž události v Egyptě., kde vojenská junta  zlikvidovala uspořádání vzešlé z legitimního demokratického procesu ve chvíli, kdy se noví správci země chystali vyměnit vedení armády. Co následovalo, je známé – likvidace politických svobod, masové zatýkání a bezprecedentní udělování trestů smrti, za něž by se nemuseli stydět ani nejmasovější vrazi v dějinách.

Fakt, že existenci tohoto opovrženíhodného režimu se snaží dodat legitimitu vrcholní představitelé našeho světa – viz zde: http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/CS/foraff/143133.pdf

ukazuje na skutečnost, že potenciální ohrožení našich hodnot nemusí nutně přicházet zvenčí – od režimů typu KLDR, Lukašenko či radikální islám, ale může mít původ ve stávající nedotaženosti instalace demokracie coby automaticky fungujícího systému. Právě stávající princip fungování EU, konkrétně její demokratický deficit,  v sobě skrývá značné potenciální nebezpečí našemu světu.

Existuje totiž vysmívaná/popíraná varianta, že náš svět je pouze mocnými povoleným matrixem, který skončí v tu chvíli, kdy by naše míra svobody a demokracie narazila na ekonomické zájmy skutečně mocných. Nedávné prokecnutí knížete Schwarzenberga o hlasování v netransparentní struktuře, jehož důsledkem bylo napadení suverénního a víceméně demokratického státu pro nás budiž varováním, že ony automaticky fungující mechanismy garantující existenci svobody a demokracie coby základních hodnot našeho světa nejsou ještě zdaleka instalovány.

Boj za tyto hodnoty prostě ještě zdaleka neskončil. Buďme rádi za to, že jediným bitevním polem v našem světě, jsou volby. Važme si toho, není to žádná samozřejmost. Variantou k ní je Majdan a Slavjansk, mrtví a destrukce. Aby to tak i zůstalo, je nutné čas od času vzít do ruky zbraň/volební lístek a podpořit ty, kteř svobodu a demokracii mají jako základní hodnotu ve svém programu. Jak se poznají? Jednodušše, sami se jí ve své činnosti řídí!

 

Autor: Miroslav Červenka | pondělí 9.6.2014 9:20 | karma článku: 12,17 | přečteno: 684x
  • Další články autora

Miroslav Červenka

Obstojí pravicový volič?

Čím více se blíží datum mimořádných voleb do PSPČR, tím více je zřetelné, že to budou volby přelomové, které mají potenciál od základu změnit pozice na politické mapě české republiky. Kdo svou pozici zcela vyklidí, je jasné, ODS. Nevěřím, že se jí podrží udržet byť jen polovinu voličů, jež získala v minulých parlamentních volbách. Důvodem je to, že postupem let zcela rezignovala na důvod svého vzniku – být pravicově politickou alternativou koncepce všeobjímající nepolitické politiky. A nejen to, ODS opustila i důraz na tržní ekonomiku a zdravý rozum, který velí, že nemohu spotřebovávat, co nevytvořím a nahradila jej převzetím pečovatelského systému, vycházejícího z toho, že „lidé přece mají v 21. Století právo na....“ a „zdroje jsou“, ačkoliv je mezi občany státu nemálo takových, kteří vůbec nechápou, že všechno má svou cenu, kterou někdo musí zaplatit a ony „zdroje“ jsou z jedné strany lichvářské půjčky a z druhé peníze, které byly sebrány jiným lidem. Je největším hříchem tzv. pravice, že nechala tento systém tak rozbujet, že žití z dávek na jedné straně či z přerozdělování a dotací na té druhé „naleštěnější“ straně, se stalo významným, minimálně v některých regionech možná i dominantním faktorem české ekonomiky.

5.9.2013 v 9:12 | Karma: 16,78 | Přečteno: 489x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Žaloba na Klause = zostuzení senátu a demokracie

Jásat v posledních dnech musí nejen všichni kritici existence Senátu Parlamentu České republiky, nýbrž i odpůrci demokracie jako takové napříč hnědo-rudo-roajálním(doufám, že jsem na nikoho nezapomněl) politickým spektrem. Takovou šílenost, jakou v podobě návrhu senátorů na podání ústavní žaloby Ústavnímu soudu předkládá 28 členů parlamentní komory, která má ze své podstaty sloužit jako svého druhu pojistka proti možným hloupostem tu a tam přicházejícím z poslanecké sněmovny, dosud horní komora parlamentu coby produkt své vlastní iniciativy až do současné doby neprojednávala.

28.2.2013 v 7:10 | Karma: 44,36 | Přečteno: 5964x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Manipulátoři veřejného mínění in flagranti

Když jsem před minulou prezidentskou volbou začínal svůj článek slovy „Patrně od doby "Vánoční krize v ČT" nebylo až do současného masírování české veřejnosti ohledně prezidentské volby nikdy tak zjevné, jak velikou moc má poměrně úzká skupina, ovládající mediální prostor.“, nemohl jsem tušit, jakých rozměrů dosáhne masáž voličů v případě uzákonění přímé volby hlavy státu.

22.1.2013 v 7:16 | Karma: 34,60 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Několik detailů prohibičního tažení vlády pohledem drobného podnika

Nezdá se to, ale v neděli uplyne již přesně měsíc ode dne, kdy v ČR začala platit historicky první, byť jen částečná, prohibice. Protože se mne co by majitele obchodu s potravinami a malého baru docela významně dotýká, sedl jsem ke compu a píši tyto řádky.

11.10.2012 v 9:48 | Karma: 21,25 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Viewegh, Vondrouš,….kdo přijde dál?

Asi Vám, Vážení čtenáři těchto řádek, přijde nemístné spojovat zřejmě nejznámějšího českého spisovatele současnosti s pologramotným sympatizantem KSČM z Chrastavy, který si myslí, že „doba umnele ruzdeluje lid“, „pokut se mespojime vase deti se budou myt hur“ a „KSČM vam chce zajistit zakladni lidska prava a moznost zit opjet jako lide“. Přesto je zde něco, co oba spojuje – iracionální nenávist, kterou každý projevil po svém.

30.9.2012 v 11:58 | Karma: 27,25 | Přečteno: 1267x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Selfmademan. Dělám si rád, co chci a kdy chci. Jsem vnitřně svobodný a velice těžko snáším omezení vnější svobody, ať se mne bezprostředně dotýká nebo ne.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky