- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Jak víte, že byly české? Na té fotce jsou opravdu hnusné, ale za to snad nemohou "čeští zemědělci", ne? Já jsem ze vsi a takovéhle brambory bychom tu opravdu nedali ani prasatům, jak poznamenala vaše maminka. Brambory jsem v obchodě nekoupil snad nikdy, ale také se mi nikdy nestalo, že bych po jejich oloupání našel to, co vy. Takže "českými zemědělci", jak říkáte, to asi fakt nebude... Zkuste si najít jiný obchod, případně si pro brambory dojeďte sem na Vysočinu, kde je jejich pěstování tradice. Tady máme brambory v pohodě, a to si představte - pěstují je "čeští zemědělci" ;-)
Problém těch brambor není ani tak v tom, že jsou české, ale v tom, že mezi tím kdy byly vytaženy ze skladu/sklepa a mezi tím, kdy jste je koupila nejspíše cestovali kamionem a přemrzly a pak je nechali válet někde v (pro brambory) teple ve skladu. Tohle spolehlivě zničí brambory libovolného původu.
Jste-li z Prahy, zkuste si zajet na prodejnu v Počernicích :
Mají dobré brambory, alepsoň já jsme spokojen. Firma je na tento druh zeleniny speciálně zaměřená, takže nebudete litovat.
A když to máte daleko, tak si aspoň mužete počíst o různých odrůdách brambor a udělat si chutě nad obrázky :)
To si musíte brambory koupit od někoho konkrétního. Já kupuji na Vysočině, ručně sbírané, pak jsou skladovány v starém hliněném sklepě. Nemají klíčky, povrchový kaz sotva najdu, uvnitř skoro vše bez kazu. A to vše nakoupeno za 4Kč za kilo. Na svém malém pozemku už pěstuji pouze rané brambory.
Mirečko, to musíte nožem vykrojit a bude to OK.
Brambory kupuji přímo u soukromého zemědělce a skladuji ve sklepě. Nemají ani klíček a jsou tvrdé, bez děr a hniloby a vydrží nám tak do července. Pak už bude mít zase rané. Chuť skvělá.
České brambory mohou být pouze loňské, letošní nejranější budou nejdříve o prázdninách. Letošní česká zelenina bude asi tak za měsíc - ze skleníků.
Kupovat si letos loňské brambory znamená počítat s tím, že nebudou úplně kvalitní. Prostě to tak je, žijeme v mírném pásu a každá plodina má svůj čas ke sklizni. Brambory, mrkev, jablka...
Španělská rajčata jsou sice krásně červená a dokonce z nich po narušení obalu vytéká jakási načervenalá voda. Ale kdybyste, slečno, viděla, jak se pěstují, asi by Vás přešla chuť. Speciálně rajčata se pěstují hydroponicky s kořeny ponořenými do živného roztoku, v halách pod umělým světlem, sklízejí se nezralá a dozrávají s přispěním zracího plynu v přepravních bednách a ve skladech.
Dobrou chuť :-)
Máte pravdu, jsou to amarouny, nevím nakolik škodlivé nebo jen bez chuti. Nejlepší rajčata měli kdysi Albánci, než se tam ujaly nové technologie. Jinak jsem si loni koupil česká bio z Tvrdonic a nestály chuťově za nic.
Ty černé fleky, o nichž paní mluví, je nekróza, části starých brambor prostě po Vánocích začínají odumírat a zatím ještě nikdo nepřišel na to, jak tomu zabránit. Něco se dá zmírnit výběrem odolnější sorty, zpomalit skladováním a šetrnou přepravou, ale ne vše. Nezbývá než najít dobrého dodavatele nebo konzumaci starých brambor v zimě omezit a dočasně nahradit jinými přílohami. Nové brambory už se dovážejí, jsou ještě drahé, ale několikrát si je můžeme dovolit.
Ony jsou drahé i loňské brambory, někdy už se blíží (Billa) ceně pomerančů, jsou často i sladší. Rané jsem koupil za 19,90 v Tescu - asi Egypt či Maroko, vypadaly velmi dobře. I když jsem viděl rané balené, vizuálně hrůza s cenou přes 20Kč/kg.
A co cekate od tuzemske zeleniny a brambor ted na jare? V zime toho moc neroste, tak cerstve asi moc nebudou ...
Jak víte, že ten šmejd byly české brambory?