Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Padouch nebo hrdina, aneb mých top 6

Jistě jste všichni mí milí kolegové blogeři a blogerky zaznamenali výzvu, abychom se připojili a po vzoru J. Poláka popsali svých top šest. Proto i já se přidávám a zde je mých šest filmových a knižní hrdinů.

Pro mě samotnou je neskutečně složité vybrat z filmů a knih pouze šest mých nejoblíbenějších postav, proto jsem se rozhodla vybrat postavy – některé kontroverzní, některé méně, které se mě nějakým způsobem niterně dotkly.

  1. Princezna Lada

Princeznu Ladu v podání Marie Kyselkové nemusím snad nikomu z vás představovat – myší kožíšek z Princezny se zlatou hvězdou na čele. Bylo vskutku zajímavě složité postavy vybírat, ale princezna Lada si u mě post zasloužila. Nejen proto, že byla neskutečně krásná a její zlatě zrzavé valsy jsem jí vždycky záviděla, ale také proto že v mých očích to není klasická princezna. Líbí se mi ta její emancipovanost, vůle stát si za svým a ne jen čekat, až jí někdo zachrání. Líbí se mi, že v této pohádce není princezna tou bezbranou, ale že je princi Radovanovi rovnocenou partnerkou. Proto si u mě princezna Lada vysloužila šesté místo, dala mi naději, že i dívky jako já – žádné naivky, se někdy mohou stát princeznami.

  1. Filip

Mým dalším hrdinou je Filip ze Starců na chmelu, kterého ztvárnil nezapomenutelný Vladimír Pucholt. Nejen že tento film zbožňuju už roky kvůli milým písničkám a tak trochu na tu dobu nekorektnímu smýšlení, ale hlavně také kvůli Filipovi. Filip je kluk/muž, jakého bych jednou chtěla potkat, nebo možná kterého jsem měla potkat, když mi bylo sedmnáct. Nebudu psát, jak skvěle to pan Pucholt zahrál, to každý ví, pro mě je to prostě prototyp správného člověka, který byl správným i v nesprávné době a mezi nesprávnými lidmi. Příběh oné lásky vnímám pouze na pozadí daleko rozsáhlejšího lidského dramatu, kterým je víra v pravdu.

  1. Winston Smith

Winston Smith, co víc říct, snad jen 1984 – George Orwell. Nechci tady porovnávat svojí nejoblíbenější knihu se strhujícím filmem a skvělým výkonem Johna Hurta. Pro mě nepřekonatelný příběh a nepřekonatelný osud jednoho z mnoha záznamů na matrice. Winston Smith pro mě není jen románová postava, pro mě skutečně žije, žil. Když jsem knihu četla poprvé, prožívala jsem s Winstonem všechno tak živě, že bych až někdy přísahala, že jsem cítila v místnosti 101 stejnou bolest, jako on. A pak když jsem ho spatřila na obrazovce, kde mu John Hurt propůjčil svůj trpitelský výraz, mé vnitřní splynutí s jeho osudem bylo dokonáno. Pod košatým kaštanem prodali jsme se navzájem.

  1. Kostkař – Luke Rhinehart

Kostkař (Luke Rhinehart) je hlavní postava knihy Kostkař aneb náhoda je život od Georga Cockrofta píšícího pod pseudonymem Luke Rhinehart. Kostkař je jedna z nejkotroverznějších knižních postav, kterou jsem měla tu možnost poznat (obsahuje značně autobiografické rysy). Kosktař je psycholog, antipsycholog, psychopat a sociopat v jedné osobě. Svůj osud odevzdal do rukou kostky, už se nerozhoduje sám, nechává to náhodě a kostce. Kostkař mě uchvátil, kostkař mě nakazil – chvíli jsem chodila s malou kostičkou v kapse a nechala ji za sebe rozhodovat, byl to ten nejvíce svazující a zároveň osvobozující pocit, jaký jsme zažila. Po seznámení se s Kostkařem, jsem značně přehodnotila svůj pohled na svět a věci v něm. Kostkař je blázen umělec.

  1. Trevor

Chlapec, který mě naučil být idealista a věřit v dobro. Trevor je asi dvanáctiletý chlapec z filmu Pošli to dál úchvatně zahraný Haleym Joelem Osmentem. Film sám na mě působí silně, a pak trošičku lacině, když tvůrci nechají malého Trevora zemřít. Ovšem Trevor sám je postava, která z dobrého filmu, dělá nadfilm. Jeho nápad na zlepšení světa mě svého času držel tak, že jsem ho chtěla aplikovat v praxi, marně. Je to chlapec, který vlastně chlapcem není, je daleko dospělejší, vyspělejíší a silnější, než všichni dospělí kolem něho dohromady. Jeho síla vytrvat a touha změnit a zlepšit stav věcí a situace, jeho láska a nezištnost je skoro až zarážející. Díky němu vím, že můžu být lepší.

  1. Joker

Psychopat, blázen, oscarový Heath Ledger. Když jsem sestavovala tento seznam, jedině s ním jsem si byla na sto procent jistá. Joker je temná část mojí osobnosti, temná část, která se nikdy neprobudí, ale je tam a je v každém z nás aspoň trochu zastoupena. Vždycky si říkám, co by byl film Temný rytíř bez Jokera, nebyl by ničím. Joker, byť vrah prvního formátu, mě uchvacuje celou svojí podstatou, Joker není jen psychopat, je to veškeré zlo a inteligence snoubící se v jedné bytosti. Pokaždé když ten film vidím, žasnu nad jeho šílenou logikou, šílenou proto, že někde v koutku duše cítím, že je oprávněná. O Jokerovi bych mohla básnit několik hodin a stejně by to bylo málo, proto řeknu jen to, že Heath Ledger musel být čaroděj a blázen, když dokázal Jokera zvárnit tak dechberoucím způsobem. Proč se nesměješ?

Tak trochu to vypadá jako soubouj dobra a zla a v mém případě zlo vyhrálo. Vyhrálo proto, že je více reálné a častější? Nevím, jen mi to vnukává myšlenku, abych se nad sebou znovu zamyslela, než mi doopravdy začne šplouchat na maják. Ne, u mě vždycky vítězí dobro, jen to zlo je někdy trochu zajímavější na sledování.

Bylo složité vybrat ty správné postavy, ale myslím, že se mi to povedlo. Myslím, že každá z těchto postav ve mně kapičku sebe zanechala, a nebo já mám možná kapičku z každé té postavy sama v sobě.

Autor: Mirka Karásková | čtvrtek 7.2.2013 13:00 | karma článku: 17,38 | přečteno: 1988x
  • Další články autora

Mirka Karásková

Seznam tajných přání aneb než umřu, chtěla bych…

Určitě každý z nás má svůj tajný seznam nějaký úplně ztřeštěných, nereálných přání, o kterých jen tak sní a ví, že si je nikdy nesplní! Ale proč? Proč se bojíme vyplnit si svoje sny? Často jsou to jen dětské tužby, co postrádají podstatu, ale přesto? Proč nezkusit postavit největšího sněhuláka? Proč nevylézt na vysokou horu? Proč neskočit padákem?

12.1.2014 v 13:00 | Karma: 12,47 | Přečteno: 1374x | Diskuse| Společnost

Mirka Karásková

A kdo že to zabil Kennedyho?

Podle jakéhosi průzkumu si sedm procent Američanů myslí, že Lee Harvey Oswald je ten, kdo zastřelil prezidenta Lincolna. Bohudík já nejsem Američanka, a proto vím, že Abrahama Lincolna zastřelil John Booth. A L.H. Oswald? No ten přece picnul Kennedyho. Nebo ne?

27.11.2013 v 16:05 | Karma: 12,96 | Přečteno: 998x | Diskuse| Kultura

Mirka Karásková

Osud osvětimské knihovnice

Nacistické zrůdnosti páchané na Židech zůstanou asi navždy otevřeným tématem. Někteří budou dokola tvrdit, že jsou to nesmysly, a že Osvětim bylo příjemné sanatorium vedené hodným strýčkem Mengelem. Naštěstí je ale většina těch, co jsou při smyslech a aspoň z části si uvědomují celkový rozsah a dopad genocidy. A někteří se dokonce i po těch sedmdesáti letech šetření a zkoumání nebojí znovu se do všech těch zrůdností ponořit a přijít s něčím novým.

21.11.2013 v 15:45 | Karma: 21,47 | Přečteno: 1145x | Diskuse| Kultura

Mirka Karásková

Církev, sex a celibát

Skoro to zní jako to známé heslo členů někdejších rockových kapel. Totiž "drogy, sex a rock ́n ́ roll", jen v katolickém kabátku. Jenže tak zábavné, jak by se na první pohled mohlo zdát, to není. Církev toho má na triku hodně a ne všem je to lhostejné.

30.10.2013 v 14:00 | Karma: 18,58 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Společnost

Mirka Karásková

Jak to bylo za zlaté éry socialismu

Ať se komunisti snaží sebe víc, minulost nezmění. Bohudík to tu zatím nefunguje tak, jako v Orwellově 1984. Období totality bylo bezesporu jednou z nejhorších etap dějin lidstva a ti, co ji zažili, na ni jen tak nezapomenou. Tedy pokud se nenechají uplatit jalovými sliby. Ta doba byla zvrácená a život za železnou oponou se dal jen těžko nazývat životem.

28.10.2013 v 13:56 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2169x
Jen malá holka,
co si hraje na spisovatelku,
baskytaristka a textařka,
bohém, poeta a flákač.