Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na mě si žádná nemoc nepřijde! A basta

Máš žaludeční vředy? Věř, že za to beztak může tvoje podvědomí a tvoje věčně nakrknutá nálada. Víc se usmívej – don´t worry be happy.

Už nějakou dobu se zajímám o alternativní způsob života. Je vlastně docela jedno, v jaké zrovna oblasti, ať jde o alternativní stravu, nebo o léčení nemocí, nebo třeba taky o filozofii života, všechny jsou mi nějak blízké. Už roky nejím maso, dávám přednost bylinkám a jsem docela free a happy – věci zas tak nehrotím. Ne, teď vážně. Nejsem takový ten blázen omotaný prostěradlem a s vlasy nemytými pět let, mně se prostě jen nechce uznávat ten masový řád – vždycky si raději najdu nějakou svou vlastní cestičku.

No a zrovna před týdnem, jsem se docela náhodou dostala ke knize, která se jmenuje: Co ti napoví nemoc – Řeč symptomů. Jejím autorem je Kurt Tepperwein přední terapeut a docent na Akademii duchovních věd. Tenhle pan Tepperwein mi vlastně mluví z duše. V té malé knížce píše, jak my, lidi už neumíme žít. Vysvětluje, proč jsme v současnosti tolik nemocní, proč je tolik populačních chorob, a co je jejich skutečnou příčinou. Totiž tou příčinou není zrovna tolik ten bacil nebo virus, ale hlavně my a naše já. Naše vědomí, podvědomí, nevědomí – celá mysl. Ony symptomy, které nás postihují, ať je to dna, artróza, mrtvice nebo nachlazení, jsou jen ukazateli na daleko rozsáhlejší problém, hluboko zakořeněný v naší psychice, v našem chování – zkrátka ve způsobu našeho života.

Pokud všechno, co se nám za život přihodí, budeme brát jen z té negativní stránky a budeme si pořád stěžovat, tak se vážně budeme mít špatně. Třeba tak, že nám propukne cukrovka. Když budeme plní hněvu, stresu, zášti a podobných emocí, naše tělo na to zareaguje nemocí. Naše tělo je chytré, varuje nás tím, říká nám, že něco není v pořádku. Zkrátka bychom měli žít, tak jak se nám chce. Měli bychom se vykašlat na všechno, co nám přináší trápení. Jistě, máte skvělou práci – výborně placenou, jenže vy se denně stresujete a nejraději byste s tím praštili. Ta nejlepší rada je: Prašťte s tím. Není to jednoduché, ba naopak. Ale pokud to zvládnete, neskutečně se vám uleví.

Tyto rady jsou samozřejmě v praktickém životě dost špatně proveditelné. Ale i tak bychom měli brát ohledy sami na sebe, na svoje pocity, prožitky a svůj vnitřní klid. Protože až tehdy, kdy najdeme svůj klid a rovnováhu, až k sobě najdeme cestu, budeme doopravdy úspěšní, šťastní, zdraví – no prostě v pohodě. Až se přestaneme ohlížet na druhé, až přestaneme toužit po tom, co má ten nebo tamten, až přestaneme dělat to, co okolí, až se vymaníme ze stáda, až pochopíme, že jsme sami sebou, že jsme individuální, a že tak je to správně, bude všechno v pořádku. Budeme daleko vyrovnanější a ucelenější bytosti.

Asi takhle by se dála shrnout hlavní myšlenka knihy Co ti napoví nemoc. O knize samotné se dá napsat, že je přehledná a srozumitelná. Docela snadno pochopíte, co má autor na mysli. Mimo oněch myšlenek, jak správě žít, obsahuje knížka taky plno rad, jak bychom toho mohli dosáhnout. Autor nám v krátkých a dobře členěných kapitolách radí, co která nemoc předznamenává a jak se jí zbavíme, učí nás sebepoznání a sebedůvěře.

 Jak jsem psala výše, ke knize Co ti napoví nemoc jsem se dostala náhodou a vůbec toho nelituji. I když zas tak alternativní nejsem, jsme ráda, že jsem si knihu mohla přečíst a získat tak nový rozměr chápání našeho života. Už dlouho jsem totiž přesvědčená, že něco takového funguje, že mysl a tělo jdou ruku v ruce.

Autor: Mirka Karásková | pátek 17.5.2013 15:32 | karma článku: 9,02 | přečteno: 527x
  • Další články autora

Mirka Karásková

Intelektuálové? Jen sobci a lháři!

Kde by byla naše společnost bez té intelektuálské vrstvy? To intelektuálům vděčíme za duševní rozvoj naší společnosti! Dodnes k nim vzhlížíme, anebo je alespoň v úctě respektujeme. Jejich myšlenky byly obrovské, přelomové, zásadní. Jenže byli oni taky tak "obrovští"?

24.10.2013 v 15:40 | Karma: 17,01 | Přečteno: 1226x | Diskuse| Kultura

Mirka Karásková

Jak se idiot stal géniem

Kdo z nás by netoužil po vyšším IQ? Tedy pokud už není členem menzy a jeho denním chlebem nejsou Einsteinovy rovnice. Myslím někoho průměrného z davu, sebe, svoje sousedy, přátele, lidi z ulice. Každý si občas na svou chytrost postěžujeme – a jen si vzpomeňte na svoje školní léta! Kdyby to šlo nějak zvýšit!

26.9.2013 v 17:51 | Karma: 11,98 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Mirka Karásková

Jak pankáč a Rom pomáhali staré paní

Máte předsudky proti lidem, kteří se nějakým způsobem liší od „normálu“? Máte předsudky proti někomu, kdo nosí okované boty a zavírací špendlíky v uších, proti lidem s fialovými a zelenými vlasy, proti těm s dredy, s piercingy, nebo s tetováním, nebo snad proti jinak barevným? Styďte se! Já mám předsudky proti vám.

15.9.2013 v 17:00 | Karma: 21,98 | Přečteno: 1982x | Diskuse| Společnost

Mirka Karásková

Jak být úspěšným flákačem

Prokrastinace se v současné době dostává hodně do popředí. Stává se z toho velice moderní pojem a přiznejme si, zní to líp, než tvrzení, že se jen flákáme.

28.8.2013 v 14:51 | Karma: 9,56 | Přečteno: 713x | Diskuse| Společnost

Mirka Karásková

Krása základ života? Bohužel asi ano

Kdo může doopravdy říct, že je se svým vzhledem spokojený? Teď už třeba ano, ale v pubertě? Určitě jsme o sobě každý aspoň jednou zapochybovali – je to lidská přirozenost. A přiznejme si, někdo je holt krásnější a někdo zase méně. Jenže kdo zavedl ta měřítka?

25.8.2013 v 16:30 | Karma: 13,18 | Přečteno: 872x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2169x
Jen malá holka,
co si hraje na spisovatelku,
baskytaristka a textařka,
bohém, poeta a flákač.