Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kterak matka pašovala svojí dceru ze Sýrii zpět domů

Takhle to dopadá, když si obyčejná Evropanka nabalí chalána z muslimské Sýrie a čeká, že spolu budou mít poklidný rodinný život plný lásky a pohody.

Mluvím tady o skutečném příběhu poutavě popsaném v knize Ukradená – Útěk ze Sýrie odLouise Monaghan. Ke knížce jsem přistupovala trochu s rozpaky, netušila jsem, co si mám myslet. No tohle jsem rozhodně nečekala!

Kniha nás přivádí do září roku 2011, kdy se Louise rázem obrátil život naruby – ne-li zbortil! Zrovna u ní byl na běžné návštěvě její exmanžel Mostafa. Ten se rozhod, že malou May, vlastní dceru, ukradne a odveze do Sýrie.

Je až k neuvěření, že se mu to podařilo. Neměl pro dítě ani platný pas a holčička byla navíc na stop seznamu, který měl oběma rodičům zabránit, aby dítě odvezli z rodné země. No inu Mostafa byl pašák a tohle všechno se mu podařilo obejít. Svou dceru May propašoval z Kypru do Turecka a z Turecka do jeho rodné, válkou zničené vlasti. Nemohl přeci dopustit, aby jeho šestiletá dcera začala navštěvovat normální evropskou školu a ne islámskou!

Toto je začátek nesmírně strhujícího, skutečného příběhu odvážné matky, která riskovala svůj život pro vysvobození své dcery z vězení v Sýrii.

Louise přes všechnu snahu úřady nijak nepomohly, a tak se rozhodla, že svoje dítě zachrání na vlastní pěst. Podařilo se jí překročit přísně střežené hranice v době, kdy v zemi zuřila jedna z nejhorších válek v historii Sýrie – co všechno prožila, je nevídané. Když se nakonec setkaly, její i dceřiny osudy začaly být den ode dne nahnutější – do spáru Mostafy upadla totiž nakonec i sama Louise. Proto když se jim naskytla první příležitost, ihned sebraly zbytky svých sil a utekly. Byl to nadlidský výkon, z toho jídla a špinavé vody byly nemocné a hodně strádaly. Ovšem lidská touha po přežití a odvaha jsou někdy až nepředstavitelné. Není tedy divu, že si obě sáhly až na své úplné dno.

Utíkaly přes oblasti bombových útoků, přes střežená pohoří přecházely jen v noci a jejich největší nadějí byli pašeráci. Obě si prožily neskutečné peklo. Zvlášť pak Louise, která musela vytrpět všechen ten psychický tlak, musela ochránit sebe, svojí dceru, být opatrná a neskutečně silná.

Naštěstí se jim

oběma podařilo vrátit se v relativním zdraví domů. Díky tomu mohla vzniknout tahle neskutečně strhující, emotivní a poutavá kniha, která vás nenechá ji odložit. Já sama ji přečetla na jeden zátah – a nelituju, stejně si ji přečtu ještě jednou. Ukradená je taková nálož dramatu, thrilleru, hlubokých emocí a prožitků, že z toho ještě druhý den budete tak trochu mimo. Já jsem knížku dočetla před dvěma dny a jsem mimo pořád! Pokaždé, když si vybavím ty barvitě popsané scény, mám husí kůži a skoro se mi chce brečet. No nebudu vám lhát, nejednou jsem při čtení musela sušit oči, abych mohla číst dál.

Když tuhle knihu čtete, uvědomíte si, čeho všeho je člověk schopný – toho dobrého i toho zlého, uvědomíte si, jak jsme křehcí ale zároveň neskutečně silní. Dojde vám, že touha, víra a odhodlání jsou ty největší lidské zbraně.

U Ukradené nelituju jediného přečteného písmenka! Tahle knížka vás určitě nenechá oddechnout, budete číst jako zařezaní.

Možná že Louise nebyla úplně prozřetelná, když si s Mostafou začínala, ale to nikoho z nás neopravňuje ji soudit, nikdo nikdy nevíme, jak bychom se kdy zachovali. Já sama ji obdivuju za to, co všechno dokázala, a co byla ochotná podstoupit, aby zachránila své dítě. Takové by matky totiž měly být.

Autor: Mirka Karásková | středa 24.4.2013 16:00 | karma článku: 15,71 | přečteno: 1003x
  • Další články autora

Mirka Karásková

Intelektuálové? Jen sobci a lháři!

Kde by byla naše společnost bez té intelektuálské vrstvy? To intelektuálům vděčíme za duševní rozvoj naší společnosti! Dodnes k nim vzhlížíme, anebo je alespoň v úctě respektujeme. Jejich myšlenky byly obrovské, přelomové, zásadní. Jenže byli oni taky tak "obrovští"?

24.10.2013 v 15:40 | Karma: 17,01 | Přečteno: 1226x | Diskuse| Kultura

Mirka Karásková

Jak se idiot stal géniem

Kdo z nás by netoužil po vyšším IQ? Tedy pokud už není členem menzy a jeho denním chlebem nejsou Einsteinovy rovnice. Myslím někoho průměrného z davu, sebe, svoje sousedy, přátele, lidi z ulice. Každý si občas na svou chytrost postěžujeme – a jen si vzpomeňte na svoje školní léta! Kdyby to šlo nějak zvýšit!

26.9.2013 v 17:51 | Karma: 11,98 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Mirka Karásková

Jak pankáč a Rom pomáhali staré paní

Máte předsudky proti lidem, kteří se nějakým způsobem liší od „normálu“? Máte předsudky proti někomu, kdo nosí okované boty a zavírací špendlíky v uších, proti lidem s fialovými a zelenými vlasy, proti těm s dredy, s piercingy, nebo s tetováním, nebo snad proti jinak barevným? Styďte se! Já mám předsudky proti vám.

15.9.2013 v 17:00 | Karma: 21,98 | Přečteno: 1982x | Diskuse| Společnost

Mirka Karásková

Jak být úspěšným flákačem

Prokrastinace se v současné době dostává hodně do popředí. Stává se z toho velice moderní pojem a přiznejme si, zní to líp, než tvrzení, že se jen flákáme.

28.8.2013 v 14:51 | Karma: 9,56 | Přečteno: 713x | Diskuse| Společnost

Mirka Karásková

Krása základ života? Bohužel asi ano

Kdo může doopravdy říct, že je se svým vzhledem spokojený? Teď už třeba ano, ale v pubertě? Určitě jsme o sobě každý aspoň jednou zapochybovali – je to lidská přirozenost. A přiznejme si, někdo je holt krásnější a někdo zase méně. Jenže kdo zavedl ta měřítka?

25.8.2013 v 16:30 | Karma: 13,18 | Přečteno: 872x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2169x
Jen malá holka,
co si hraje na spisovatelku,
baskytaristka a textařka,
bohém, poeta a flákač.