Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kterak matka pašovala svojí dceru ze Sýrii zpět domů

Takhle to dopadá, když si obyčejná Evropanka nabalí chalána z muslimské Sýrie a čeká, že spolu budou mít poklidný rodinný život plný lásky a pohody.

Mluvím tady o skutečném příběhu poutavě popsaném v knize Ukradená – Útěk ze Sýrie odLouise Monaghan. Ke knížce jsem přistupovala trochu s rozpaky, netušila jsem, co si mám myslet. No tohle jsem rozhodně nečekala!

Kniha nás přivádí do září roku 2011, kdy se Louise rázem obrátil život naruby – ne-li zbortil! Zrovna u ní byl na běžné návštěvě její exmanžel Mostafa. Ten se rozhod, že malou May, vlastní dceru, ukradne a odveze do Sýrie.

Je až k neuvěření, že se mu to podařilo. Neměl pro dítě ani platný pas a holčička byla navíc na stop seznamu, který měl oběma rodičům zabránit, aby dítě odvezli z rodné země. No inu Mostafa byl pašák a tohle všechno se mu podařilo obejít. Svou dceru May propašoval z Kypru do Turecka a z Turecka do jeho rodné, válkou zničené vlasti. Nemohl přeci dopustit, aby jeho šestiletá dcera začala navštěvovat normální evropskou školu a ne islámskou!

Toto je začátek nesmírně strhujícího, skutečného příběhu odvážné matky, která riskovala svůj život pro vysvobození své dcery z vězení v Sýrii.

Louise přes všechnu snahu úřady nijak nepomohly, a tak se rozhodla, že svoje dítě zachrání na vlastní pěst. Podařilo se jí překročit přísně střežené hranice v době, kdy v zemi zuřila jedna z nejhorších válek v historii Sýrie – co všechno prožila, je nevídané. Když se nakonec setkaly, její i dceřiny osudy začaly být den ode dne nahnutější – do spáru Mostafy upadla totiž nakonec i sama Louise. Proto když se jim naskytla první příležitost, ihned sebraly zbytky svých sil a utekly. Byl to nadlidský výkon, z toho jídla a špinavé vody byly nemocné a hodně strádaly. Ovšem lidská touha po přežití a odvaha jsou někdy až nepředstavitelné. Není tedy divu, že si obě sáhly až na své úplné dno.

Utíkaly přes oblasti bombových útoků, přes střežená pohoří přecházely jen v noci a jejich největší nadějí byli pašeráci. Obě si prožily neskutečné peklo. Zvlášť pak Louise, která musela vytrpět všechen ten psychický tlak, musela ochránit sebe, svojí dceru, být opatrná a neskutečně silná.

Naštěstí se jim

oběma podařilo vrátit se v relativním zdraví domů. Díky tomu mohla vzniknout tahle neskutečně strhující, emotivní a poutavá kniha, která vás nenechá ji odložit. Já sama ji přečetla na jeden zátah – a nelituju, stejně si ji přečtu ještě jednou. Ukradená je taková nálož dramatu, thrilleru, hlubokých emocí a prožitků, že z toho ještě druhý den budete tak trochu mimo. Já jsem knížku dočetla před dvěma dny a jsem mimo pořád! Pokaždé, když si vybavím ty barvitě popsané scény, mám husí kůži a skoro se mi chce brečet. No nebudu vám lhát, nejednou jsem při čtení musela sušit oči, abych mohla číst dál.

Když tuhle knihu čtete, uvědomíte si, čeho všeho je člověk schopný – toho dobrého i toho zlého, uvědomíte si, jak jsme křehcí ale zároveň neskutečně silní. Dojde vám, že touha, víra a odhodlání jsou ty největší lidské zbraně.

U Ukradené nelituju jediného přečteného písmenka! Tahle knížka vás určitě nenechá oddechnout, budete číst jako zařezaní.

Možná že Louise nebyla úplně prozřetelná, když si s Mostafou začínala, ale to nikoho z nás neopravňuje ji soudit, nikdo nikdy nevíme, jak bychom se kdy zachovali. Já sama ji obdivuju za to, co všechno dokázala, a co byla ochotná podstoupit, aby zachránila své dítě. Takové by matky totiž měly být.

Autor: Mirka Karásková | středa 24.4.2013 16:00 | karma článku: 15,71 | přečteno: 1003x
  • Další články autora

Mirka Karásková

Seznam tajných přání aneb než umřu, chtěla bych…

Určitě každý z nás má svůj tajný seznam nějaký úplně ztřeštěných, nereálných přání, o kterých jen tak sní a ví, že si je nikdy nesplní! Ale proč? Proč se bojíme vyplnit si svoje sny? Často jsou to jen dětské tužby, co postrádají podstatu, ale přesto? Proč nezkusit postavit největšího sněhuláka? Proč nevylézt na vysokou horu? Proč neskočit padákem?

12.1.2014 v 13:00 | Karma: 12,47 | Přečteno: 1374x | Diskuse| Společnost

Mirka Karásková

A kdo že to zabil Kennedyho?

Podle jakéhosi průzkumu si sedm procent Američanů myslí, že Lee Harvey Oswald je ten, kdo zastřelil prezidenta Lincolna. Bohudík já nejsem Američanka, a proto vím, že Abrahama Lincolna zastřelil John Booth. A L.H. Oswald? No ten přece picnul Kennedyho. Nebo ne?

27.11.2013 v 16:05 | Karma: 12,96 | Přečteno: 998x | Diskuse| Kultura

Mirka Karásková

Osud osvětimské knihovnice

Nacistické zrůdnosti páchané na Židech zůstanou asi navždy otevřeným tématem. Někteří budou dokola tvrdit, že jsou to nesmysly, a že Osvětim bylo příjemné sanatorium vedené hodným strýčkem Mengelem. Naštěstí je ale většina těch, co jsou při smyslech a aspoň z části si uvědomují celkový rozsah a dopad genocidy. A někteří se dokonce i po těch sedmdesáti letech šetření a zkoumání nebojí znovu se do všech těch zrůdností ponořit a přijít s něčím novým.

21.11.2013 v 15:45 | Karma: 21,47 | Přečteno: 1145x | Diskuse| Kultura

Mirka Karásková

Církev, sex a celibát

Skoro to zní jako to známé heslo členů někdejších rockových kapel. Totiž "drogy, sex a rock ́n ́ roll", jen v katolickém kabátku. Jenže tak zábavné, jak by se na první pohled mohlo zdát, to není. Církev toho má na triku hodně a ne všem je to lhostejné.

30.10.2013 v 14:00 | Karma: 18,58 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Společnost

Mirka Karásková

Jak to bylo za zlaté éry socialismu

Ať se komunisti snaží sebe víc, minulost nezmění. Bohudík to tu zatím nefunguje tak, jako v Orwellově 1984. Období totality bylo bezesporu jednou z nejhorších etap dějin lidstva a ti, co ji zažili, na ni jen tak nezapomenou. Tedy pokud se nenechají uplatit jalovými sliby. Ta doba byla zvrácená a život za železnou oponou se dal jen těžko nazývat životem.

28.10.2013 v 13:56 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2169x
Jen malá holka,
co si hraje na spisovatelku,
baskytaristka a textařka,
bohém, poeta a flákač.