Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se stát kariéristou

Určitě se každý aspoň jednou v životě setkal s člověkem, který byl naskrz prolezlý touhou po své vlastní dokonalosti, moci, síle. Který si šel za svými přízemními cíli – přes mrtvoly, sobecky, bezohledně.

Pro kariéristy jsem nikdy neměla pochopení a myslím, že ho nemám ani teď. Ovšem jak člověk stárne, setkává se s novými lidmi, a jak sám nabývá svých vlastních zkušeností, pochopí, že jeho soukromé romantické ideje jsou opravdu jen ideje.

Vždycky se mi ty sobecké pohnutky všech těchto necitelných šplhačů po zádech druhých hnusily a nedokázala jsem pochopit, jak se někdo k takovému jednání může snížit. Vždycky jsem byla přesvědčená, že s takovou náturou se člověk rodí, že to se nedá ani vychovat, ani vypěstovat a ani okoukat, zkrátka že to musí být v člověku.

Dnes už tuším, že stát se kariéristou může každý, a že ne každý musí být ukázkový padouch. Někdy do toho prostě spadnete a ani nevíte jak. Jednou zaznamenáte svůj větší úspěch a jste z něho nadšeni – něco se vám povedlo a to je přece skvělé. A tak se snažíte dál, přece nechce zklamat sám sebe, přece nechce být ti neschopní – chcete se sebou něco udělat! A pak se v půli svojí práce zastavíte a řeknete si, že většinu svého času vlastně obětujete kariéře – třeba na úkor rodiny. Najednou se rozhlédnete a dojde vám, že takhle jste to nechtěli! Že jste sami zabředli do toho soukolí. Jde to snadno.

V takové chvíli jsou nejspíš jen dvě možnosti. Buď se zastavíte a přestanete, protože tak to nechcete, anebo budete pokračovat dál, protože se vám to líbí a jste spokojení. A která možnost je ta správná? Asi ta, co vám vyhovuje. Jen v té druhé variantě musíte volit mezi tím, jestli budete kariérista, protože vás baví vaše práce, nebo kariérista, který jde jen po penězích a moci. A to je rozdíl mezi kariéristou z principu a kariéristou sviní.

A právě o takovém kariéristovi svini je jedna velice zajímavá knížka: Křižovatky od Williama Paula Younga. Hlavní hrdina Anthony Spencer ovšem dostane příležitost k nápravě.

Trpí migrénami, je tak trochu alkoholik a k tomu ještě posedlý paranoiu. Jeho svědomí není takový šutr, aby zůstalo v klidu a Tony mohl sladce snít. Sám si nic nepřipouští, ale jeho strach z celého světa má jedinou příčinu i následek – je to špatný člověk, takže se bojí. A protože jeho strach je opravdu silný, žije v nedobytné rezidenci – nikdo by se k němu nedostal. To se mu ovšem stane osudným. Když se mu totiž udělá špatně a praští sebou, kdo se o něj postará?

Byl by to ale krátký příběh, proto Tony ve své rezidenci neumře a dostane se do nemocnice a do péče lékařů. Je v kómatu a nevypadá to s ním nejlíp. Jeho vědomí se ale probudí. Tonyho ihned napadne, že je mrtvý, a že se nejspíš dostal do pekla – v nebi by přece tak ohavné místo nebylo. Chyba lávky, Tony není mrtvý a ani není v pekle, je v obrazu svého vlastního života.

Leč jsou Křižovatky tak trochu o Bohu, nebude se to příčit ani ateistům. Nikdo vám nenutí, abyste v Boha věřili. Vy sami najednou dostanete zvláštní pocit a začnete přemýšlet – nad vším, ale hlavně nad svým životem. Je to pozoruhodná a velice hluboká kniha. Má výraznou myšlenku, skoro až poselství – to ale není prvoplánové.

Každopádně Křižovatky mě zasáhly a přinutily dumat nad mnoha otázkami. Díky nim jsem si uvědomila, že stát se špatným není tak obtížné, jak by se zdálo. A to platí i naopak! Ten špatný se může změnit taky – a pozdě není nikdy.

Autor: Mirka Karásková | středa 31.7.2013 14:30 | karma článku: 12,42 | přečteno: 1191x
  • Další články autora

Mirka Karásková

Intelektuálové? Jen sobci a lháři!

Kde by byla naše společnost bez té intelektuálské vrstvy? To intelektuálům vděčíme za duševní rozvoj naší společnosti! Dodnes k nim vzhlížíme, anebo je alespoň v úctě respektujeme. Jejich myšlenky byly obrovské, přelomové, zásadní. Jenže byli oni taky tak "obrovští"?

24.10.2013 v 15:40 | Karma: 17,01 | Přečteno: 1226x | Diskuse| Kultura

Mirka Karásková

Jak se idiot stal géniem

Kdo z nás by netoužil po vyšším IQ? Tedy pokud už není členem menzy a jeho denním chlebem nejsou Einsteinovy rovnice. Myslím někoho průměrného z davu, sebe, svoje sousedy, přátele, lidi z ulice. Každý si občas na svou chytrost postěžujeme – a jen si vzpomeňte na svoje školní léta! Kdyby to šlo nějak zvýšit!

26.9.2013 v 17:51 | Karma: 11,98 | Přečteno: 863x | Diskuse| Kultura

Mirka Karásková

Jak pankáč a Rom pomáhali staré paní

Máte předsudky proti lidem, kteří se nějakým způsobem liší od „normálu“? Máte předsudky proti někomu, kdo nosí okované boty a zavírací špendlíky v uších, proti lidem s fialovými a zelenými vlasy, proti těm s dredy, s piercingy, nebo s tetováním, nebo snad proti jinak barevným? Styďte se! Já mám předsudky proti vám.

15.9.2013 v 17:00 | Karma: 21,98 | Přečteno: 1982x | Diskuse| Společnost

Mirka Karásková

Jak být úspěšným flákačem

Prokrastinace se v současné době dostává hodně do popředí. Stává se z toho velice moderní pojem a přiznejme si, zní to líp, než tvrzení, že se jen flákáme.

28.8.2013 v 14:51 | Karma: 9,56 | Přečteno: 713x | Diskuse| Společnost

Mirka Karásková

Krása základ života? Bohužel asi ano

Kdo může doopravdy říct, že je se svým vzhledem spokojený? Teď už třeba ano, ale v pubertě? Určitě jsme o sobě každý aspoň jednou zapochybovali – je to lidská přirozenost. A přiznejme si, někdo je holt krásnější a někdo zase méně. Jenže kdo zavedl ta měřítka?

25.8.2013 v 16:30 | Karma: 13,18 | Přečteno: 872x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2169x
Jen malá holka,
co si hraje na spisovatelku,
baskytaristka a textařka,
bohém, poeta a flákač.