Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Člověk revoltující? Ani náhodou!

Aneb scvaknu paty, sklopím hlavu, nic neříkám a jdu tam, kam se sluší. Vždyť se mě to netýká, proč bych se o to měl starat, není to má věc. Postoj nejednoho z nás.

Nechci tu psát o Camusově filozofii existencialismu, na kterou odkazuji první částí názvu svého článku, ovšem o jistý druh existencialismu se přece jen jedná, neboť hlavním motivem této jeho knihy byla právě nespokojenost – revolta, která vede společnost vždy o krok vpřed.

Když jsem si tedy tak z nudy pročítala komentáře pod svými články, některé z příspěvků mi vnukly myšlenku. Myšlenku, že plno lídi chápe demokracii trochu jiným způosbem, než já.

Setkala jsem se už s hodně lidmi, kteří raději řeknou, přestože se jim daný fakt nezamlouvá, že se jich to netýká, že to není jejich věc, a že v současné době si může každý dělat, co chce, takže proč se nad tím rozčilovat. Já souhlasím, svým způsobem je to pravda, ale podle mě ne úplně celá.

Mám ten pocit, že pokud si každý může dělat co chce, tak to znamená, že se můžeme klidně bouřit proti rozhodnutí někoho jiného, byť co do počtů lidí mnohem většího. Jenže mnoho z nás si radši hledá okliky, nebo ústupky, než aby vyjádřili nesouhlas s tím, co se děje, co se dost často děje s námi. Ale proč? Ze strachu projevit se? Z pohodlnosti? Nebo jen z lhostejnosti?

Strašně dobře to vidím na svém bratrovi. K volbám nešel, a když jsem se ho ptala proč, odpověděl mi jednoduše, že je to stejně fuk, že „oni“ se rozhodnou po svém. On jako jeden člověk s tím nic nezmůže. Můj bratr má v podstatě pravdu, jeden člověk opravdu moc nezmůže, ale pokud si to řekne každý z nás, kam to pak povede? Tahle rezignace na život mě docela děsí.

Navíc, podle slov mého bratra, ho politika a společnost vůbec nezajímá. Takový postoj sdílí plno lidí. Pouze si někde v koutku postěžují, ale jinak drží hubu a krok. A tak je to se vším. Jenomže jak někdo může říct že něco, co se děje ve státě kde žije, ho nezajímá a netýká se ho? Připadá mi to podobné, jako kdyby ostatní členy rodiny nezajímalo a netýkalo se jich, že jeden z nich je závislý na drogách, nebo že je vrah, nebo že jen strašně falešně zpívá, ale nechce si to připustit, a tak si všude dělá ostudu.

Moc to nechápu a nerozumím tomu, vypadá to, jako by někteří z nás převrat vůbec nezaznamenali a stále trčeli uprostřed let socialistických, a proto dál poslušně kývou, či jen mlčí.

Bouřím se, neboť tu možnost mám, neboť se mi nelíbí, co se se mnou děje, a i když vím, že mi spoustu z vás poradí, ať si toho nevšímám, nebo ať si zvolím jinou cestičku a už se v takových kravinách nehrabu, já nechci. Nechci dělat pořád ústupky. Když mi něco nesedí, nemusím si toho všímat, ale já si toho všímám právě proto, že mi to nesedí. Nechci říkat, že mám patent na rozum, to rozhodně nemám, chci jen říct, že pokud to budeme dělat pořád tímto způsobem, nikdy nebudeme spokojení, jen budeme dál klopit hlavu a někde v hospodě při třetím pivu budeme nadávat na různé K(al)ousky v těžkých (Ne)časech.

Autor: Mirka Karásková | pondělí 11.2.2013 12:53 | karma článku: 9,48 | přečteno: 377x
  • Další články autora

Mirka Karásková

Seznam tajných přání aneb než umřu, chtěla bych…

Určitě každý z nás má svůj tajný seznam nějaký úplně ztřeštěných, nereálných přání, o kterých jen tak sní a ví, že si je nikdy nesplní! Ale proč? Proč se bojíme vyplnit si svoje sny? Často jsou to jen dětské tužby, co postrádají podstatu, ale přesto? Proč nezkusit postavit největšího sněhuláka? Proč nevylézt na vysokou horu? Proč neskočit padákem?

12.1.2014 v 13:00 | Karma: 12,47 | Přečteno: 1374x | Diskuse| Společnost

Mirka Karásková

A kdo že to zabil Kennedyho?

Podle jakéhosi průzkumu si sedm procent Američanů myslí, že Lee Harvey Oswald je ten, kdo zastřelil prezidenta Lincolna. Bohudík já nejsem Američanka, a proto vím, že Abrahama Lincolna zastřelil John Booth. A L.H. Oswald? No ten přece picnul Kennedyho. Nebo ne?

27.11.2013 v 16:05 | Karma: 12,96 | Přečteno: 998x | Diskuse| Kultura

Mirka Karásková

Osud osvětimské knihovnice

Nacistické zrůdnosti páchané na Židech zůstanou asi navždy otevřeným tématem. Někteří budou dokola tvrdit, že jsou to nesmysly, a že Osvětim bylo příjemné sanatorium vedené hodným strýčkem Mengelem. Naštěstí je ale většina těch, co jsou při smyslech a aspoň z části si uvědomují celkový rozsah a dopad genocidy. A někteří se dokonce i po těch sedmdesáti letech šetření a zkoumání nebojí znovu se do všech těch zrůdností ponořit a přijít s něčím novým.

21.11.2013 v 15:45 | Karma: 21,47 | Přečteno: 1145x | Diskuse| Kultura

Mirka Karásková

Církev, sex a celibát

Skoro to zní jako to známé heslo členů někdejších rockových kapel. Totiž "drogy, sex a rock ́n ́ roll", jen v katolickém kabátku. Jenže tak zábavné, jak by se na první pohled mohlo zdát, to není. Církev toho má na triku hodně a ne všem je to lhostejné.

30.10.2013 v 14:00 | Karma: 18,58 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Společnost

Mirka Karásková

Jak to bylo za zlaté éry socialismu

Ať se komunisti snaží sebe víc, minulost nezmění. Bohudík to tu zatím nefunguje tak, jako v Orwellově 1984. Období totality bylo bezesporu jednou z nejhorších etap dějin lidstva a ti, co ji zažili, na ni jen tak nezapomenou. Tedy pokud se nenechají uplatit jalovými sliby. Ta doba byla zvrácená a život za železnou oponou se dal jen těžko nazývat životem.

28.10.2013 v 13:56 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2169x
Jen malá holka,
co si hraje na spisovatelku,
baskytaristka a textařka,
bohém, poeta a flákač.