Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LB

Problém je v tom, že ono "začít znovu" chápe většina jako vrátit se k tomu co fungovalo ještě méně než současnost. Co si tedy autore představujete vy jako "začít znovu"? Řekněme rozpustit parlament a parlamentní strany a zvolit si nové, co sedí pod 5%? Nebo snad nová totalitní ideologie jako je komunismus a nacismus? 

Jinak hrnete vše na jednu hromadu, musíte jednotlivým bodům také dát jejich důležitost - cenzura nebo zakotvení komunismu v ústavě má mnohem vyšší negativní hodnotu než třeba to, že současná opozice nedokáže korigovat koalici, což je jednoduše výsledkem voleb (mimochodem, kdo a jak korigoval komunisty když zavírali nebo vraždili?).

Také bych si vás dovolil poopravit - komunismus u nás málem  zkolaboval už v 69. roce a to byl mimochodem důvod okupace SSSR - hrozilo, že se staneme svobodní. (důvodem byly také v té době vypjaté vztahy s USA) - z toho plyne, že lidé dali komunismu "na zkoušku" jak píšete mnohem méně času a viděli jeho negativní dopad také mnohem dříve.

4 0
možnosti
LB

A dovolím si také tvrdit, že je lepší mít možnost protestovat svobodně a legálně, ačkoli to nemusí mít valný vliv, než žít ve světě, kde vlastní názor je zločin. 

Hospodářsky jsme NEBYLI samostatní - byli jsme závislí na SSSR. Vše ale fungovalo svazácky hladce, takže se to moc neřešilo a jak jste již napsal - média byla cenzurována, takže mnoho komunistických ideálů jsou jen mýty. A kdo koho po revoluci doháněl? Že by nás snad doháněla Francie? Pochybuji

4 0
možnosti
RH

Zásadní rozdíl je v tom, že v roce 1989 byly jasné a lehko splnitelné požadavky, na kterých se společnost napříč schodla. Tady není zřejmé, jestli lidé protestují proti vládě, proti systému, proti tzv. neoliberalismu, proti kapitalismu, proti parlamentní demokracii, proti krizi nebo není jasné jakouže jasnou alternativu mají..

3 0
možnosti
Foto

já v článku nevidím adoraci komunistů a let 1948-89 ...... je mi záhadou, proč někteří ano. Že by to bylo záměrné poté, co nejsou schopni relevantně argumentovat ?

0 5
možnosti
MK

Ha ha,Lidé si v roce 1948 přáli

vyzkoušet lepší uspořádání společnosti. Začali spolu, ne proti sobě,

budovat socialistickou republiku............Mluvte za sebe, většině to bylo vnuceno. Moji prarodiče rozhodně nedávali svoje polnosti a statky do družstva dobrovolně

;-€

8 1
možnosti
Foto

aha ... takže vaši rodiče byly tehdejší většinou ....... jasné;-D;-D;-D děláte přesně to, co vyčítáte autoroviRv

0 6
možnosti
Foto

no- napsal jste to docela trefněR^

0 7
možnosti
Foto

Víte, když někdo vyjde z chybné úvahy: Před rokem 89 jsme měli takzvanou socialistickou demokracii ... nikdy nemůže nalezt pravdivou odpověď, na cokoliv. Už dlouho jsem neslyšel větší hloupost.;-)Rv

6 0
možnosti
MP

M77i37r90e94k 86P85i70f91k92a

16. 11. 2012 12:54

Víte, když se nevyjádříte přesně, je dost těžké polemizovat. Nechápete význam slova TAKZVANÝ?

0 2
možnosti
MB

M93i97l45o50š 13B13é80m

16. 11. 2012 12:34

Samozřejmě, že volby nepřináší řešení, když lidé pořád dokola volí ty samé lumpy, proti kterým v mezičase protestují. To už je ale o těch lidech, nikoliv o uspořádání.

0 0
možnosti
MP

M80i68r10e94k 25P28i55f74k81a

16. 11. 2012 12:43

Dokud to řešení budeme hledat na bázi stran, nikdo jej nenajdeme. Dokud bude volební zákon na bázi stranických kandidátek a ne lidí, není šance. Dokud nebude politik odvolatelný, není šance.

0 0
možnosti
PH

No, je dobře, že Vás tato společnost nechá žít a to je snad dobře. Napadáte individualismus, co je na něm špatného, je zcela přirozený a nebýt jeho, tak dle mého mínění bychom možná byli na úrovni roku nula a to jak vidno nejsme právě Vámi tolik opovrhovanému individualismu.

2 1
možnosti
MP

M51i19r43e23k 59P16i61f97k96a

16. 11. 2012 12:49

Přirozenost individualismu? Jak v čem. Všichni živí tvorové, žijící v nějakém společenství, nadřazují společné zájmy nad zájem jednotlivce. To je přirozené chování pro společnost. Individualismus je OK, ale pokud bude převažovat, tak jak je tomu teď, bude to znamenat rozpad společnosti, tak jak je tomu teď. Ctím osobní svobodu, ctím právo uspořádat si život po svém. Ale vidím, že je v některých věcech lepší mít dohodu na společných pravidlech nebo hospodaření. Neženu individualismus na hranu. Nechci soukromé majitele silnic, chci státem řízenou policii, ctím dopravní předpisy. Posílat dítě do státní školy není vzdání se individuality...

2 2
možnosti
RK

Tedy promiňte, ale tady evidentně lžete : ......Lidé si v roce 1948 přáli vyzkoušet lepší uspořádání společnosti. Začali spolu, ne proti sobě, budovat socialistickou republiku......

Tak jako v Blogu nemluvíte za všechny, tak v r. 1948 to taky nebylo o všech. Jen někteří lidé začali v r. 1948 - komunisti a nefachčenkové, co nechtěli makat. Podnikatelé, živnostnívi, soukromí zemědělci a jiní komunisty nechtěli a nezačínali s něma..........

4 1
možnosti
MP

M32i95r52e59k 43P63i16f26k68a

16. 11. 2012 12:53

Ano. Ale v souhrnu se dá říct, že přeměna na "socialistické" společenské uspořádání proběhla v souladu s vůlí většiny lidí. Pochopitelně míra "spravedlivosti" při společenské změně byla poplatná době. Pokud pomineme osobní stránku věci - osobní tragédie likvidovaných živnostníků po Únoru 48, neubráníme se opět paralele se situací po 89. Po 89 roce byla naopak značná část našeho společného majetku ukradena nám a skončila v rukou zlodějských individualit.

1 3
možnosti
  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1598x

Seznam rubrik