Občané ČR se začínají sdružovat v protivládních aktivitách

Po té co se ujala vlády koalice Petra Nečase, občané české republiky začali upadat do skepse. Předvolební sliby se staly minulostí a byly přehlušeny touhou po moci a penězích, z toho plynoucích. Občan se stal jen pouhou čárkou, ze které lze jen vytahovat stále více peněz na provoz státu a jeho služeb. Státní dluh stále narůstá a vláda nehledá cestu z této situace ven. Nadále bují korupce ve všech sférách řízení státu a dluh se přenáší jen na občana, aby jej díky různým novým poplatkům splácel ze své kapsy. To se nám samozřejmě občanům  nelíbí, ale vládnoucí garnituru nezajímá, co se nám líbí či ne.

Díky nejen těmto výše zmiňovaným alarmujícím věcem týkajících se každého z nás, se začali občané sdružovat v jakýchsi občanských iniciativách, které se následně na základě společných cílů začali sdružovat do Fóra alternativ. Fórum alternativ vzniklo na prvotní myšlence, aby různé iniciativy o sobě věděly. V únoru roku 2011 se konalo I. Fórum alternativ, které nebylo rozhodně tím posledním. Na podzim loňského roku, již na III. FA, vzešla na základě koncenzu různých občanských iniciativ a hnutí Svatováclavská rezoluce, kterou následně zástupci iniciativ předali předsedovi Senátu. V rámci Fóra alternativ se mimo jiné řeší koordinace akcí, průlom mediální blokády a dokonce i kroky proti korupci. Jsme pouhých pár dní před dalším, v pořadí již IV. Fóru alternativ, na jehož programu se účastní několik občanských iniciativ.

Společným průnikem všech těchto občanských iniciativ a hnutí je nalézt cestu ven z krize, do které nás dostala nejen tato vláda svými pseudoreformními kroky vedoucími k nestabilitě nejen veřejných financí, ale hlavně k sociální krizi.  Hledáme společnou vizi pro všechny a naději pro každého občana, který nám všem není lhostejný, tak jako současné vládě. V našich návrzích se napříč Fórem iniciativ dokážeme shodnout na tom, že je nutné zavést do ústavy ČR prvky přímé demokracie a aktivovat je příslušnými zákony.  Ale k tomu, abychom mohli takovýchto změn dosáhnout, musíme nejdříve vyvolat tlak na vládu a donutit ji k demisi. Následně iniciovat složky činné v trestním řízení, aby co nejrychleji dovedli ukončit všechny korupční kauzy před soudem. S tím i panuje shoda na omezení imunity zákonodárců a zároveň jejich odvolatelnosti pomocí referenda. Dalším z cílů, na kterých se iniciativy shodují je zamezit sociální krizi, v jejímž důsledku se radikálně snižuje životní úroveň nás všech. Jedním z řešení tohoto problému je zavedení progresivní daně tak, aby se opět nastavila solidarita mezi lidmi s vyššími příjmy a těmi nízkopříjmovými.  Zastavit důchodovou reformu v současném znění, aby nedocházelo k poškozování občanů z nižších příjmových vrstev.

Každá z iniciativ je v rámci Fóra alternativ nezávislým subjektem, všechny jsou si zde rovnocenné. Což, ale neznamená roztříštěnost protivládních sil, spíše naopak. Díky plánování společných akcí se zapojují do společných projektů. Klíčovým momentem roku 2011, se stala již výše jmenovaná Svatováclavská rezoluce, díky které se sjednocování občanských iniciativ urychlilo. Díky tomuto se plánovali i jiné akce, jako příklad mohu uvést Pohřeb iluzí, který pořádalo Společenství práce a solidarity, za podpory iniciativ v rámci Fóra alternativ.

Nejnovějším projektem který se připravuje, je takzvaná mapa protivládních aktivistů, pomocí níž bychom se měli dokázat spojit i na regionální úrovni a svou práci přenést do všech regionů. Jsme si vědomi, že ne každý je ochoten, nebo dokonce má i možnost jezdit do Prahy, kde se pořádá nejvíce protivládních aktivit, proto chceme pracovat v našich městech a obcích. Chceme znát názory našich spoluobčanů a zároveň je informovat o našich dalších krocích, vedoucích nejen k odstoupení vlády Petra Nečase. Na regionální úrovni se již nyní připravuje spolupráce s odborovými svazy tak, abychom mohli sjednocovat akce i s nimi.

Otevřenost občanských iniciativ a hnutí umožňuje i Vám se přidat a podpořit svou prací protivládní aktivitu. Naší prioritou je demise vlády Petra Nečase, ale tím to nekončí. Jsme si vědomi, že bez podpory občanů ničeho nedosáhneme a tak i na příště budou slova o lásce a pravdě nenaplněna. Můžeme toho společným úsilím dosáhnout, jen stačí zaujmout svůj občanský postoj.

Autor: Miloslav Svoboda | neděle 15.1.2012 20:43 | karma článku: 32,66 | přečteno: 2036x