Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

beda venerabilis

3. 8. 2010 21:37
Zajímavý námět pro spekulaci

Co kdyby místo SSSR byl "buržoazně demokratický" stát kontinuální s carským Ruskem?

Německo (ještě předhitlerovské) by přišlo o jediného partnera, který mu umožnil v tajnosti položit základy své armády: Rozvoj Wehrmachtu by byl pomalejší. Hitler by přišel o svého rituálního strašáka, snad by to zmírnilo rozvoj a úspěch jeho hnutí. Rusko jako spojenec ČSR by asi nebylo tak virtuální jako SSSR. Nacistické Německo by se v r. 1939 nemohlo tak snadno a brutálně podělit s Rusy o Polsko. Německo by přišlo v letech 1939 - 1941 o sovětské dodávky surovin pro válečný průmysl. To by zajisté Blitzkriegu přistřihlo křídla. Demokratické Rusko by se německému napadení bránilo jistě stejně. Ale asi účelněji a s menšími ztrátami. Rozhodně by po válce nevnutilo Evropě a značnému kusu Asie svůj zločinný režim. Bez sovětské podpory by nebylo Gottwalda, Piecka, Bieruta, .... Mao ce Tunga, Kim Ir sena ani Rudých Khmérů.

0 0
možnosti
JP

sedivak

30. 7. 2010 16:18
A Vy si OPRAVDU myslíte,

že car by s Hitlerem podepsal podobný pakt, jako Stalin? Vy si OPRAVDU myslíte, že car by nechal bez odporu svou říši smést Hitlerovým socialismem? Já vím, i Kerenský byl odporný socan, takže Lenin socialistický pád Ruska jen dovršil. Ale myslím, že Rusko i pod vedením eserů by s Ribbentropem nikdy nepodepsalo ten ostudný mír, který dovolil Hitlerovi se pokojně vyzbrojit. A konečně, je třeba číst původní prameny, podle nichž Stalin původně viděl v Hitlerovi a Mussolinimu jen jiný druh socialismu, než měl ve své zemi on, což byla a je vlastně pravda.

0 0
možnosti

rezjirrezjir

30. 7. 2010 20:40
Re: A Vy si OPRAVDU myslíte,

Tak carevna byla Němka.

0 0
možnosti
T

tromi4

30. 7. 2010 16:03
existuje ještě Dikobraz?

že by Joch přispíval právě tam;-D

0 0
možnosti
C

certik_bertik

30. 7. 2010 15:54
ten

Poch je známý geroj a chrabrý komsomolec vezme flintu a uráá bude bit těch bolševikov;-D

0 0
možnosti
PH

petrph

30. 7. 2010 12:19
připomeňmež rovněž

Že za války se vlastně levicový odboj nekonal - až do června 1941. Levicoví odbojáři přijímali výklad Moskvy, že tato válka je vlastně imperialistická, mezi Německem a západními kapitalistickými státy. A že není třeba do ní zasahovat.

Československo bylo za války vlastně součástí Německa, dílem Mnichovské dohody,dílem podpisu prezidenta Háchy  a zřízením protektorátu. Obojí, podotýkám ještě před zahájením války a tedy právně a nafurt, bez naděje na nějakou svobodu.

Proč o tom píšu??? No že vlastně ono morální rozhodnutí  vzít do ruky pušku a páchat teror (a taky tím ohrozit svojí rodinu,a známé)  bylo už tenkrát pěkně složité. To až nám je to až teď  ouplně jasné...Proti fašismu i proti komunismu.

:-P

0 0
možnosti
N

nesher

30. 7. 2010 12:23
Re: připomeňmež rovněž

Nejen, že v podstatě žádný levicový odboj neexistoval, komunisté se dokonce pokoušeli ničit odboj národní, viz vzpoura levicových "vojáků" 1. čs. smíšené brigády ve VB.

0 0
možnosti
TK

trdelnik

30. 7. 2010 11:55
Zuctovani prijde.

Vycucavani, vydirani a terorizovani obcanu statnimi a privatnimi institucemi dosahlo vrcholu.

Cas je zraly na dalsi revoluci. Tentokrat ne sametovou.

0 0
možnosti
N

nesher

30. 7. 2010 12:00
Re: Zuctovani prijde.

??

0 0
možnosti
KX

kion xy

30. 7. 2010 11:49
:-)

Gratuluji-to je blábol par excellenceRv

0 0
možnosti
N

nesher

30. 7. 2010 11:45
omyl

Vážený pane, nenásilný odpor je možný jen vůči lidem, kteří mají nějaké zábrany, ctí nějaké normy, viz právě Britové v Indii, komunisté žádné zásady ani normy neznají, znají jen moc a násilí.

Svoboda je zásadním lidský právem, je nadřazená všem ostatním právům, které lidské bytosti mají. Komunisté toto právo popírali a dodnes leckde i popírají. V ČSR dokonce vyhlásili válku nemalé části občanů, říkali tomu třídní boj (byl to zvláštní druh občanské války). V rámci této války vraždili, kradli, unášeli, zavírali do koncentráků, zničili celou zemi. Já tvrdím, že pokud mi někdo vyhlásí válku má právo se bránit násilnými prostředky. A ve válce, obzvláště v té občanské si každý musí vybrat svou stranu, ten příslušník SNB i ten pokladník si ji vybrali, tu rudou. Je mi líto.

0 0
možnosti
A

Alergik71

30. 7. 2010 11:40
:(((((

Gandí byl křesťan jako Brno ;-D A je bez pochyby, že kdyby v Rusku zvítezila buržoazie tak by nebojovala v Německem. (Ještě, že ta Anglie byla monarchistická;-D

Plete páté přes deváté.

0 0
možnosti
  • Počet článků 278
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1296x
Žije na periferii ČR

Seznam rubrik