Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JO

oneill

12. 1. 2010 15:06
Předražená revitalizace

A nebo z jiného soudku: já jsem skutečný podivín, protože bych revitalizaci za půl mega nechtěl, i kdybych na to měl. Protože si umím spočítat skutečné náklady. A jak je možné, že před třemi lety stálo totéž o 20-30 % méně. To je taková inflace ? Asi máte představu jak funguje výběrové řízení v družstvu: hádáte správně - jako ve státních zakázkách.Rv

0 0
možnosti
JO

oneill

12. 1. 2010 15:05
Osobní vlastnictví

Milý autore, neznám případ Vašeho "podivína", ale představte si situaci řadového člověka s výučním listem, který může brát např. 14.000 kč netto měsíčně. Koupí byt 2+1 za lidovou cenu 950.000 kč. Díky dnešní benevolenci bank si může tento byt dovolit alespoň na hypo se splatností 25 let. Veškeré životní úspory dá na akontaci, protože banka dá jen 80% odhadní ceny. Pračku a ledničku koupí na homecredit.

Po pár letech se družstevníci rozhodnou revitalizovat a to z gruntu: okna, zateplení včetně soklu, okapy, střecha, vchody, schránky, výtahy. Cena na jeho 2+1 výchází např. 380.000 kč. Družstvo chce platbu hotově, protože na bytu je zástavní právo. (vím, že dnes už jde splácet revitalizaci v nájmu i v této situaci, ale před pár lety to nešlo). Kde na to pan Podivín vezme ?

0 0
možnosti
JO

oneill

12. 1. 2010 15:13
Re: Osobní vlastnictví

Pokud někdo získal byt za socíku za 40.000 kč + 1000 kč měsíčně akontace, tak se na celý problém dívá jinak. A někteří vykukové to teď prodávají za 1-2 mega.Rv

0 0
možnosti
G

gumidos

12. 1. 2010 12:37
Máte to špatně

K "zateplení" není potřeba souhlasu 100%, ale stačí pouze 75%. Ke změně stanov není zapotřebí 100%, ale opět stačí pouze 75%. I když změníte stanovy, lodžie prostě nepostavíte, protože pokud dojde ke změně podlahových ploch bytů, je potřeba souhlasu 100%, což neříkají stanovy, ale zákon o vlastnictví bytů.  ve stanovách tedy můžete mít co chcetem ale s tím chlapem nehnete.  ¨Pokud je ale souhlas jednoznačný s výjimkou tohoto chlapa, pak je šance na nahrazení projevu vůle soudem, který to prostě odsouhlasí za něj.  Takže si vyberte - buď zateplíte bez potíží, nebo s velkými potížemi možná dosáhnete svého. Jo a ti sousedi v suterénu - jestli si koupili okna a dveře, abiž by bylo rozhodnuto a schváleno zateplení, tak jsou dežo. A jestli si mysleli, že si postaví balkon (který se tuším pro něco také poč¨ítá polovinou) aniž bylo 100% schválení změny stavby, tak jsou ještě větší dežo.

0 0
možnosti
M

Majklova_proxy

12. 1. 2010 12:26
Heh...

..."Soukromé vlastnictví - co s tím uděláme?" Do roztrhani tela ho budeme branit, bambulo. I kdyz si s nim nekteri treba nevedi rady...

0 0
možnosti

studánka

12. 1. 2010 10:42
Existuje a neexistuje

U nás soukromé vlastnictví, přestože jej chrání svým způsobem ústava vlastně neexistuje. Panuje zde nějaký kozopes, říkající na straně jedné ano a na straně druhé ne. Příklad. Vlastním les a jsem povinen se o něj starat. Nesmím však v něm bez povolení kácet stromy a lovit. Naopak musím do něj umožnit vstup komukoli, zejména myslivcům, kteří přestože jej nevlastní, lovit v něm mohou, dokonce bez mého souhlasu. Vlastním pozemek. Najdu-li na něm uhlí, zlato, či cokoliv jiného, nepatří to mně, ale státu, či někomu jinému. Chci-li si zde postavit dům, opět bez povolení státu nemohu. V normálních státech, vidí-li kdokoliv nápis "privat property", ví na čem je. Bez souhlasu vlastníka tam nemůže vstupovat a už vůbec ne zde vyvíjet jakoukoliv činnost. To je soukromé vlastnictví se vším všudy, jaké má být. U nás soukromý vlastník má pouze povinnosti z vlastnictví vyplývající (i nevyplývající), užívat jej však podle vlastního uvážení nesmí. Corruptisima republica plurimae leges.

0 0
možnosti
K

kaktusak

13. 1. 2010 1:04
Re: Existuje a neexistuje

Když chcete absolutní soukromé vlastnictví, tak si ho prosaďte a ochraňte. Jestli toho nejste schopen, je to vaše věc.

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

12. 1. 2010 10:34
to je ale snuska ruznych veci

mate hold blbe stanovy. ALe jak pisidiskuteri nize, reseni je. 

Priklad se statkarkou je neco uplne jineho. V krajni situaci by ji mohl stat vyvlastnit, ale jsem rad, ze to nejde touto cestou.

S p. Melcakem jste zas naskocil do uplne jineho vlaku. S jeho stiznosti naprosto souhlasim a jak jsem cetl odvolani Kalvody, je to dobre zduvodnene a moralne spravne.

Proste zkuste napsat o jedne veci poradne a ne o spouste veci, souvisejicich jen zdanlive, povrchne. Navic pravo na soukrome vlastnictvi je jedno ze zakladnich prav, na nichz stoji spolecnost, ktera zajistuje obcanum nejake jistoty. A je to tak dobre.

0 0
možnosti
GMI

Glock Mk. I

12. 1. 2010 10:14
Re: odkaz na nařízení vlády

sorry, tohle mělo výt ve vlákně s předchozím příspěvkem

0 0
možnosti
GMI

Glock Mk. I

12. 1. 2010 10:13
postup řešení ve 3 krocích

1. získejte 75% majitelů bytů

2. svolejte členskou schůzi a změňte stanovy podle nařízení vlády č. 371/2004 Sb. ve znění 151/2006 Sb. - vzorová smlouva, čl. VII, odst. 14  -  "K přijetí usnesení o změně účelu užívání stavby a o změně stavby je zapotřebí souhlasu všech členů společenství, pokud není dále uvedeno jinak. Jde-li o stavební úpravy spočívající v modernizaci, rekonstrukci a opravách společných částí domu, jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu, postačuje souhlas nejméně tříčtvrtinové většiny všech členů společenství."

3. na další schůzi pana Nováka prostě přehlasujte, pokud chcete být 100% krytí, tak si uspořádejte soukromé "výběrové řízení" po vzoru veřejných institucí - požádejte o cca 5 nabídek, stanovte si hodnotící kritéria, požadujte přiměřenou kvalifikaci, zvolte dodavatele .... papíry si schovejte ... a pan Novák neuspěje ani ve Štrasburku.

0 0
možnosti
GMI

Glock Mk. I

12. 1. 2010 10:18
Re: postup řešení ve 3 krocích

Pozn. 1. Těch 75% vlastníků bytových jednotek potřebujete jak pro změnu stanov, tak pro schválení zateplení.

Pozn. 2. Na všechno mějte "papírovou stopu", nejlépe tak, aby doklady jasně vyjadřovaly zájmy jednotlivých členů - tj. prohlášení o zájmu rekonstruovat dům podepsané všemi, kdo chtějí zateplit. Až půjde na lámání chleba, tak papíry rozhodují.

0 0
možnosti
J

jirkaknop

12. 1. 2010 9:55
Také by bylo možné jeho souhlasu

dosáhnout soudní cestou.

0 0
možnosti

mokikin

12. 1. 2010 9:51
Buďte rád, že se to u vás týká "jen" zateplení...

... u nás takhle lidi bojují proti celkové opravě střechy a raději budou platit jen flikování, když se někde něco pokazí. Že je to bude stát v důsledku víc a ještě se ta celková oprava bude stejně muset udělat, je nezajímá....

0 0
možnosti
  • Počet článků 278
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1296x
Žije na periferii ČR

Seznam rubrik