Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
XX

xaeris

14. 2. 2010 15:54
Schopní po sametu prohrávají

Rozumný názor.Lidé se už odjakživa dělí na dvě části.na ty o umí makat a mají výsledky a na ty co umí jen žvanit, nedokáží nic a honosí se prací druhých.Třeba tristní stav barrandovských teras je jasnou ukáízeko, co je žvanivý Havel zač a je proto i logické a smutné, že musel ze své Hradní pozice pana Čubu takřka třídně zlikvidovat.pak se ale nedivme že neschopové a nás užvaněnci táhnou do pekla nekonečných dluhů. 

0 0
možnosti
JJ

Jay6

12. 2. 2010 23:02
Podnikatel z dob komunistické diktatury!

Autorova argumentace jde až za hranice zdravého rozumu.Porušování tzv.socialistické zákonosti jedním komunistou považuje téměř za odbojovou činnost a jakýsi stavební úřad považuje za hlídače socialistické zákonnosti!To je velmi nechutné!Už jenom mluvit o jakési zákonosti v období bolševické diktatury je směšné.Zákony stavěla jedna státostrana a o tom co je či není zákonné rozhodovala zase jenom strana a její komunistické soudy.Vždyť i samotná KSČ porušovala své vlastní zákony!Například existence ozbrojených sborů Lidových milicí nebyla nikde v zákonech ČSSR ani zmíněna.Přesto existovaly.Ale k panu Čubovi.Bez podpory z nejvyšších míst Komunistické strany by si ve svém rádoby podnikání ani neškrtl.Měl výjimečné podmínky a díky ním dosáhl výjimečné výsledky.Nic víc.V okamžiku kdy byl nucen čelit skutečné konkurenci a kdy se jeho podmínky srovnaly s podmínkami ostatních,se ukázalo celé jeho impérium jako hrad z písku a skončilo v zapomnění stejně jako režim,který umožnil jeho vznik!

0 0
možnosti
T

tygřice

13. 2. 2010 14:33
Re: Podnikatel z dob komunistické diktatury!

O Čubově podnikání před rokem 89, o nepřízni mocných a překážkách, které musel překonávat,  a o skutečných důvodech zániku Slušovic víte velké kulové. Jen opakujete nepravdivá klišé vyčtená z novin.

0 0
možnosti
SN

kuča

12. 2. 2010 14:16
Pánové diskutéři, a dámy diskutérky...........

:-)zvlášt bych jmenoval tygřici...........

     Kdo v zemědělství pracoval a nebo se  sledoval nezaujatě celý vývoj družstevního rolnictví,  a potkával se s lidmi ze Slušovic, musí ocenit  práci předsedy Čuby.  Jsem rád, že se našlo toli soudných lidí, kteří pochopili dobu ve které jsme žili a dovedou to nezaujatě posoudit.

     Já jsem měl dosti velké problémy kádrové- vycházel jsem za školy v r. 1953 a doma jsme měli velké hospodářství. Po úspěšných talentovkách na školu, kterou jsem chtěl studovat, mi nabídli školu zemědělskou. Nelituji toho. Muziku dělám jako koníčka celý život.      JZD u nás bylo od r. 1949. Hraběnka emigrovala, pole dali po45. deputátníkům a v 49. je nahnaĺi do družstva. Otec tam šel jako poslední, v r.58. Nebudu to rozvádět. Dřina nekonečná, peníze nevidíte, protože je musíte investovat do strojů nebo do polí.Budoucnost má jedině velkovýroba! I když začátky špatné!

0 0
možnosti
ZK

SID09

12. 2. 2010 19:27
Re: Pánové diskutéři, a dámy diskutérky...........

  R^!!   se vším souhlasím   !!

0 0
možnosti
PH

jmen0.prijmeni

12. 2. 2010 9:56
hmm

Čubu znám osobně. Můj otec pro něj nějakou dobu dělal po roce 89. Odešel od něj s odůvodněním, že má zodpovědnost za rodinu a nechce se nechat ani zabít, ani zavřít. Ve slabé chvilce jenom naznačil, že to bylo něco s lehkými topnými oleji. Pokud si vzpomínáte, tak LTO tehdy na zlínsku byly dost populární a o zlínských podnikatelích kolovat vtip, že pracují do roztrhání těla. Tehdy Čubovým blízkým spolupracovníkům vyhazovali auta do vzduchu. Když panu Čubovi začala hořet půda pod nohama, stáhnul se na Slovensko a tam se pokoušel v Bratislavě podnikat. Jak se mu dařilo a jak dopadl už nevím. Ale já ho určitě volit nebudu. A s Baťou bych ho opravdu nesrovnával.

0 0
možnosti
ZK

SID09

12. 2. 2010 10:18
Re: hmm

Plno zaměstnanců ze Slušovic začalo po revoluci - a z hradu řízeném rozpadu Slušovic, podnikat v nejrůznějších oborech, ke kterým měli blízko z přidružené výroby, která byla velice rozsáhlá. Proti Čubovi byla vedena nelítostná kampaň ( vedená Havlem a devátým ), že se rozhodl raději odstěhovat na Slovensko, aby měl klid. Že by ale on sám jel v těch olejích, o tom nic nevím. Jeho někteří  bývalí podřízení ale s tím určitě asi zkušenost měli.!!!!!!

0 0
možnosti
GM

guliverm

12. 2. 2010 9:36
Pan Čuba bral politicky nespolehlivé odborníky

Odborníky a jiné politicky nespolehlivé a jinde vyhozené přijímal a dal jim prostor pracovat. Výsledky se hodnotily čtvrtletně a pracovat na 100% bylo samozřejmé a prakticky naposled se stejnou mzdou. Příští kvartál se muselo dát něco navíc, jinak všichni od náměstka až dolů měli menší výplatu. Po dalším takovém kvartálu už byly personální změny. Bylo to hektické ale viditelně přínosné - taková pěrestojka už před revolucí, socialistický kapitalismus.Pak přicházeli ti, co chtěli socialistickou práci a kapitalistický plat. To byl začátek konce. Ani Čuba se komoušům nehodil, proto si pro Řád práce odmítl jet do Prahy, atd prostor by nestačil.  

0 0
možnosti
ZK

SID09

12. 2. 2010 10:12
Re: Pan Čuba bral politicky nespolehlivé odborníky

Ano, tak to bylo !!!!!!

0 0
možnosti
T

tygřice

12. 2. 2010 8:23
Čuba měl stejné podmínky jako každé jiné JZD

Je pravda, že JZD měla lepší podmínky, než státní podniky. JZD byla majetkem svých členů a oni sami si volili své vedení (samozřejmě zde bylo omezení, že to musel být někdo, koho jim okresní tajemník KSČ nevetoval, tedy musel to být nějaký komunista - ne nutně z přesvědčení, ale aspoň formálně).  Prosperovala ta JZD, která si dokázala zvolit schopné vedení. Čuba neměl žádné "extra" podmínky k podnikání oproti jiným JZD, jeho úspěch byl dán výhradně jeho manažerskými schopnostmi a uměním najít a schopné lidi a motivovat je k iniciativě a práci. Nebylo to tak, že by si ho komunisti vybrali a dali mu nějaké vyjímečné podmínky. Naopak, to komunističtí papaláši se nakonec v dobách "perestrojky" nalepili na jeho vyvzdorovaný úspěch, když předtím mu celou dobu házeli klacky pod nohy.

0 0
možnosti
T

tygřice

12. 2. 2010 8:14
Všechna JZD

byla tehdy daňově zvýhodněna oproti státním podnikům. To byl pozůstatek z dob násilné kolektivizace, kdy JZD nebyla schopná se uživit (natož odvádět daně), lidi tam pracovali z donucení za pakatel a komunisti ta JZD  z ideologických důvodů nechtěli nechat zkrachovat. Tudíž vyčítat to právě Čubovi je nesmyslné. Stejně tak dotace - každé JZD tehdy dostávalo dotace, a to tím větší, v čím horších podmínkách hospodařilo. Pokud jde o stavby načerno, tak to byla běžná praxe (a je i dnes), že vyřizování stavebního povolení u řehtajícího úředního šimla trvá tak dlouho, že mezitím to stavebník nevydrží a začne stavět "načerno" a to stavební povolení přijde až když už stavba stojí.

0 0
možnosti
ZK

SID09

12. 2. 2010 10:12
Re: Všechna JZD

Jak ono daňové zvýhodnění vypadalo ? Nepamatuji si, že by byly pro JZD nějaké spešl zákony !? Ano, byly pevné výkupní ceny, ale žádné dotace ( jako dnes ) se tehdy nerozdávaly, nebo si aspoň na ně už nepamatuji. !!!!!! 

0 0
možnosti
J

josefm

12. 2. 2010 7:46
Článek jsem sice nečetl,

ale paní Svatava Křivinková je prostě "IN" ;-O

0 0
možnosti
K

kaktusak

12. 2. 2010 1:56
Slušovice byly po roce 89 uměle zlikvidovány,

stejně jako řada dalších úspěšných družstev, v kapitalismu je dovoleno prosperovat pouze soukromému sektoru.

0 0
možnosti
ZK

SID09

12. 2. 2010 5:20
Re: Slušovice byly po roce 89 uměle zlikvidovány,

Máme sice odlišné názory, ale s tímto musím souhlasit. Byla to řízená likvidace z nejvyšších míst - jak se říká - na objednávku z hradu. !!!!!!

0 0
možnosti
JN

Pepan11

12. 2. 2010 1:06
samet se nam nepoved

Holt samet se nam nepoved, ale za to Cuba nemuze. Za to o dost vice muze napr. jedna kadrova rezerva KGB na vrcholove posty. Ta pani opravdu place na nespravnem hrobe, byt hlasite - ale logiku to fakt nema. Samet uz bohuzel natrvalo bude jen dalsi proflaknuta sance ceskomoravskeho naroda.

0 0
možnosti