nach arbeit, doktoři....

Moc  slov už bylo napsáno o akci  lékařstva „děkujeme odcházíme“. Rád bych upozornil na několik disproporcí.

Lékař - čech který začne pracovat v Německu sice dostane třeba i 3x větší základní plat za svou práci, ale musí si uvědomit několik skutečností:

  1. Mnoho našich lékařů nežije jen z oficiálního  platu za který stávkuje
  2. v čechách řada lékařů pracuje v nemocnici, nebo klinice za „státní“,  ale pacienty si často rychle převeluje do své soukromé praxe na "doléčení  a nadstandardní výkony", kde je řádně zinkasuje.
  3. Přitom náš lékař středního věku,  si do  své soukromé praxe, kterou provozuje „ve volném čase“ , dovede přihrát státní léky,  spotřební materiál,  použít pro výkony státní přístroje, operační sály atd... ekonomické důsledky si každý domyslí.
  4. V čechách má často daleko víc přiležitostí dostat se  rychle k odborným výkonům,  přístroje nakupuje za státní fondy, za léky které předepisuje dostává zájezdy do Keni a Mexika, případne cash za chemoterapie atd......
  5.  většina mladších doktorů se musí připravit na to,  že v Německu bude makat na rutinných úkonech,  administrativě,  psaní propouštěcích zpráv , rutinní obsluze přístrojů, příjmu na ambulanci , a pod.., fajnové práce bude dělat ještě dlouho jeho Německý kolega, herr profesor
  6. Tak „ nach arbeit“ doktoři.... a před odchodem nezapomente prodat  své melouchářské praxe a úplatky od farmaceutických firem  a honem do jedné lajny s tureckými, řeckými, srbskými a iránskými lékaři v Německu.

 

Autor: Miloslav Doubrava | středa 22.12.2010 22:28 | karma článku: 25,29 | přečteno: 1206x
  • Další články autora

Miloslav Doubrava

Bajka z moderní domácnosti

22.3.2016 v 16:48 | Karma: 14,96

Miloslav Doubrava

Zaragoza

27.5.2014 v 23:41 | Karma: 15,09

Miloslav Doubrava

marné naděje

5.6.2012 v 11:30 | Karma: 8,99