Pánbů zaplať za Sašu Vondru!

Po ministryni obrany, která zpívala, budeme asi mít ministryni, která se jen divila. Návrhem personální rošády obsazení vyhřátých křesel pravicové koalice dal Nečas najevo, že udělá vše pro to, aby svou vládu nekompetentnosti, skandálů a špatných rozhodnutí doukoučoval až do hořkého konce. Už dávno nejde o žádné "věci veřejné", Nečasův tým snů nosí trička s nápisy „urvi, co můžeš“, a „ztrácím zábrany - konec světa se blíží“.

Kariéry politiků by měly gradovat. Jenže právě u Peake je to jaksi opačně. Jakkoliv byla úspěšnou aktivistkou v boji za zachování dětských hřišť na Malé straně, poměrně úspěšnou komunální političkou na Praze 1; její působení ve Věcech veřejných už halí rozpaky a její projekt spolku LIDEM, je již jen krycím názvem pro ztrátu soudnosti.

Peake, která váhala mezi ministerstvem dopravy a obrany (mají přece podobné názvy), dala nakonec přednost armádě.

Doprava je „ministerstvo velkých zájmů a velkých tlaků“, nechala se slyšet. Jinými slovy: „je mi jedno, proč jsem ve vládě, hlavně, že tam jsem“. Nekompetentnost Peake pro funkci jakéhokoliv ministerstva, natož silového úřadu obrany, by měla přece pro předsedu vlády znamenat zkusit získat trochu odkladu a hledat vhodného – nikoliv prvního - kandidáta. Zvláště, když zkušenost s angažmá Vlasty Parkanové ukázala, že řídit toto ministerstvo není žádná hračka a že to klidně může skončit i vězením kvůli drahému nákupu letounů CASA.

Ale Nečas určitě ustojí i tuto krizi a dovede trosky svého koaličního projektu až do řádných voleb. Nic nového ve středoevropském prostoru. Podobná „přísavková“ schopnost vydržet až do hořkého konce postihla i naše sousedy. Slovenská pravice se tak dlouho držela svých seslí, až Fico bez námahy nasbíral více než 40 % protestních hlasů.

A plány, s nimiž nová ministryně vstupuje do úřadu? „Nemám ráda, když přijde nový ministr a všechno personálně vykostí," řekla paní Karolína. „Saša Vondra úřad dobře nastartoval. Zaplať pánbů za něj“, uzavřela.

Jmenování Karolíny Peake ministryní obrany je jen logický krok, odtušil premiér Nečas. A odtušil správně.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miloš Janeček | sobota 8.12.2012 18:07 | karma článku: 30,28 | přečteno: 1983x