Bůček, cigarety a vakcíny

Každý rok podlehne rakovině sedm a půl milionů lidí a dalším dvanácti milionům je tato nemoc diagnostikována. Odhaduje se, že vzniku skoro každého druhého karcinomu lze předejít zdravým životním stylem a dodržováním životosprávy.  Abychom nechodili daleko - Češi a Moravané jsou světovými přeborníky na rakovinu tlustého střeva a evropským leaderem v rakovině plic a rakovině ledvin. 

Čtvrtý únor je Světovým dnem boje proti rakovině. Připomíná se na paměť dne, kdy byla v Paříži podepsána Charta práv onkologických pacientů, jejímž cílem je zlepšit léčbu i výzkum nádorových onemocnění a zvýšit informovanost o prevenci. UICC (Mezinárodní unie proti rakovině) chce letos zdůraznit především fakt, že všichni lidé mají právo na přístup k účinné léčbě.

 Rozmach rakoviny totiž není zdaleka jen záležitostí rozvinutých zemí. Je naopak metlou třetího světa, kde lidé přicházejí o roky života tím, že se jim nedostane ošetření a programy prevence nejsou rozvinuté. Rakovina v těchto oblastech není problémem střední a především starší generace, umírají na ní především mladí lidé a děti. Každý šestý karcinom vzniká infekčně, v nejchudších zemích se jedná dokonce o třetinu případů. Jde zejména o rakovinu jater a rakovinu děložního hrdla. Na ní umírá více žen než na komplikace při porodu, přičemž nejnovější vakcíny by mohly zabránit více než dvěma třetinám úmrtí!

 V domácích luzích a hájích, kde karcinom je především nemocí civilizační, stoupá důležitost prevence. Rok 2014 se nese ve znamení screeningových programů. Téměř 2 miliony pojištěnců z nejrizikovějších skupin obdrží letos pozvánku na prohlídku. I kdyby se takto podařilo odhalit pouhou jednu rakovinu prsu, děložního hrdla, či kolorektálu, nebude tento projekt marný. Jen na polypy v tlustém střevu zemřou u nás ročně čtyři tisícovky lidí. Zbytečně, neboť onemocnění je léčitelné, podchytí-li se včas.

 Nezapomeňte proto, pokud pozvánka na preventivní vyšetření dorazí i k Vám, nezahazujte ji prosím spolu s reklamními letáky do tříděného odpadu. Jedna návštěva u lékaře za pocit jistoty přece stojí. Mějte na paměti, že jde o luxus, o němž si statisíce žen, mužů a dětí může v subsaharské Africe bohužel leda tak nechat snít.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miloš Janeček | úterý 4.2.2014 10:08 | karma článku: 13,19 | přečteno: 861x