Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

"Probíhá pilotní projekt 35 domácností se záměrem vyvinout obchodní model založený na důkazech." Oceňují snahu, ale počkal bych si na ty důkazy.. Zatím jsem si dokázal spočítat že investice do vlastní ostrovní solární elektrárny se v našich podmínkách při současné ceně elektřiny, bez dotací, prakticky nevyplatí.

0 0
možnosti
Foto

Trochu to připomíná pokus se zaručeným příjmem ve Finsku. Vědci nakonec zjistili, že zaručený příjem lidem poskytl pocit jistoty a štěstí, ale na pracovní trh neměl žádný vliv. Ale uvidíme.

Zaujal bymne třeba ten projekt RHEIN-HUNSRÜCK. Loni by měl být podle popisu dokončený. Jsou nějaké informace o tom, ja si tam zajišťují uhlíkově neutrální stabilizaci energetické sítě v zimě? Kolik, čeho a odkud bezuhlíkově čerpají, aby v zamaračených bezvětrných dnech měli dost elektřiny a tepla?

0 0
možnosti
Foto

Kolik bylo bez státní podpory? Přímé či nepřímé? Byla by to nula.

0 0
možnosti
AK

To je všechno pěkné, ale to podstatné chybí - cena.

3 0
možnosti
EN

E30m57i75l 46N49o77v13á72k

15. 11. 2020 18:53

Trochu Vám rozšířím obzory a klidně přidám příklady dalších obcí v ČR, které vyrábí podstatně více obnovitelné elektřiny, než kolik spotřebují. Namátkou např. obec Solenice s necelými 400 obyvateli vyrobí ročně okolo 400 miliónů kWh, obec Dalešice s necelými 600 obyvateli vyrobí ročně okolo 500 miliónů kWh, a tak by se dalo pokračovat...:-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik