Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

K67a44r90e93l 41N32o36v43á19k

10. 10. 2013 15:32

Ekonomický a etatististický  dilentatizmus.

Každá koruna z veřejných peněz do zateplování ničí ekonomiku a zvyšuje nezaměstnanost.

0 0
možnosti

Vyspělé státy včetně USA přerozdělují ca.50% HDP, to je prostě fakt, a tedy jsou ekonomiky silně etatistické i nyní. Jde jen o to aby se přerozdělovaly na rozumnější účely.

0 0
možnosti

Dva dotazy:

1. Kde vezme stát ročně dvanáct či patnáct miliard jen na Zelenou?

2. Až budou ty "nové technologie" (například??), nebude rizikové je - neověřené - využívat?

1 0
možnosti

1. Stát vezme tyto peníze třeba právě z dividend ČEZu, které by jinak stejně nebyly, protože by je ČEZ začal utápět do stavby Temelína. A jelikož je stát bude každý rok fakticky dostávat zpět vyšším růstem ekonomiky a příjmy do státního rozpočtu, tak za deset let, pokud bude Temelín opravdu nutno postavit, tak ty peníze bude ČEZ moci použít na stavbu. 

2. Ovšem při rychlém rozvoji OZE stavbu dalších jaderných bloků v Česku považuji za nepravděpodobnou. Ale vždyt ty technologie jsou a postupně se dále vylepšují, včetně akumulace elektřiny do výroby metanu, který lze pak skladovat ve stávající plynové síti a zásobnících. Pokud část všech dotací co zatím plynou do fosilních a jaderných technologií bude přesměrována do vývoje, tak to půjde ještě rychleji než dosud.

0 1
možnosti

"Každá miliarda veřejné podpory investovaná do energetické modernizace domů vytvoří až 1 000 pracovních míst a vrátí se státu zpět ve výši v průměru jedné miliardy korun zpět na daních, sociálním a zdravotním pojištění a nevyplacených sociálních dávkách."   No - větší blbost abys pohledal.  To by znamenalo, že sociální dávky jsou ve výši čistých mezd, že žádný materiál nebude nakoupen v zahraničí a firmy budou pracovat bez zisku.

  No - a už vůbec nechápu, proč by se takové opatření mělo vůbec (pro "zisk" státu) provádět, když v kase i u lidí pouze "nula od nuly pojde".

  Jen na okraj: Stejný finanční efekt (jen znásobený) by přece samozřejmě měly i stamiliardy vynaložené na výstavbu Temelína!!

  PS: To není nic proti Zelené (a ani proti Temelínu).  Je to jen zoufalý výkřik proti debilnímu argumentu.

1 0
možnosti

V zelené úsporám je podpora ca.20-30% celkové investice, tedy tímto pákovým mechanismem jsou vyvolány ca.trojnásobné soukromé investice, a proto lze dosáhnout tak vysoké návratnosti do státního rozpočtu. Základním efektem, vedle vyšší zaměstnanosti, je snížení nákladů lidí na energie a tím ve výsledku snížení závislosti státu na dovozech surovin a jejich cenových výkyvů, často z nestabilních zemí. Dotací se dodá určitý impuls firmám a lidem k realizaci zateplení a sníží se doba návratnosti a tím zvýší atraktivnost zateplování. Viz jiná Zámečníkova studie:

http://www.sanceprobudovy.cz/images/docs/analyza_ives2012.pdf.

Státní vklad do Temelína formou 2/3 podílu v CEZ bude mít samozřejmě také multiplikační efekty, jenže pokud máme my daňoví poplatníci ČEZu garantovat výkupní cenu aby mohl elektřinu z nových bloků exportovat(protože v Česku nebude od r.2025 ještě ca.10 let potřeba), tak je to spíše hladová zeď.

0 1
možnosti

Zatím není ani velmi vzdáleně na obzoru žádná technologie, která by se cenou a spolehlivostí aspoň trochu přiblížila jaderným elektrárnám. Můžeme tedy buď stavět JE nebo se modlit, aby se stal zázrak a někdo vymyslel nový způsob výroby elektrické energie včetně dotažení do praxe. 

---

Zelená úsporám vypadá pěkně. Dokud si neuvědomíme, že kdyby se zateplování vyplatilo, majitel nemovitosti by do něj už dávno investoval. Takže platíme takové úspory, které vlastně úsporami nejsou.

2 0
možnosti

Dobrý pozdní večer, blog jsem doplnil o poslední odstavec s příslušnými odkazy, který reaguje i na váš komentář.

0 0
možnosti
Foto

Vy byste investoval do cizího domu? Proč by měl stát investovat moje peníze do soukromých nemovitostí?

3 0
možnosti

Hesla o volném trhu a ruce trhu která jsou v podtextu vyjádření mnohých ekonomů jsou bohapustou lží. Státy jsou ve vleku různých skrytých či otevřených dotací do stávajích technologií, které nechtějí či nejsou schopny zatím omezit (státy OECD dotují fosilní průmysl ca.500 miliardami USD ročně). Navíc v ceně tepla či elektřiny z uhlí spotřebitelé neplatí externality(viz minulý blog) či v případě jaderných elektráren provozovatelé mají podstatně omezen omezenu odpovědnost za případnou havárii. Je to možná absurdní, ale za takové situace jsou bohužel dotace nových technologií (např.OZE) či podpora prospěšných opatření jako je zateplování cestou jak podmínky na trhu částečně vyrovnat. Pokud tato podpora díky pákovému efektu na soukromé investice vyvolá příjmy do státního rozpočtu zhruba ve výši dotace, tak je to dle mě rozumné opatření.

0 1
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 823x
O světě kolem nás.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky