Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DR

A co třeba mít spotřebu pokrytou něčím jiným než hnědým uhlím?

0 0
možnosti

I v referenčním scénáři ze kterého vycházím a který je podkladem pro současnou státní koncepci se uvažuje o podstatném snížení výroby z uhlí, od současných 47 TWh k 22 TWh v roce 2035.

0 0
možnosti
VK

rekl bych to takto: at si CEZ postavi jadernou elektrarnu nebo treba dve, ale za svoje penize. myslenka CEZu, ze jim stat ma garantovat vykupni cenu, tak to je monstrozni tunel srovnatelny (ale pravdepodobne mnohem drazsi) s fotovoltaikou. pokud na to stat pristoupi, tak ti, co to podepisou, musej jit sedet a skody splacet do konce zivota.

1 0
možnosti
VK

abych to jeste doplnil - uz to, ze se CEZu samotnemu do te stavby vubec nechce a podminuje to garancemi statu, tak to je dost podezrele.

1 0
možnosti
Foto

Velmi neodborný článek, lobbisty za OZE. OZE ve skutečnosti jsou příčinou problému a ne jeho řešením. Proto je nutno finanční podporu těchto zdrojů zastavit a doufat, že výkon FVE elektráren bude odteď již jen klesat. věnovat se užitečnějším věcem.

1 2
možnosti

Prosím konkrétně. Nejsem žádný lobbista, jen projektant který se v energetice pohybuje 20 let. FV již nestojí 12, ale 2,5 Kč/kWh, a finanční podpora již za několik málo let nebude potřeba. Ano, není to stabilní zdroj, ale doufat že bude výkon FV klesat je naivní, jejich prudkému rozvoji se prostě nevyhneme a je třeba s tím počítat. V Německu už od 2018 podporu neplánují, v jižních státech Evropy se již FV staví komerčně.

http://hn.ihned.cz/c1-60413640-prichazi-nedotovana-solarni-revoluce

0 1
možnosti
JH

kdyz tak vidim ty nove, ekologicke budovy, kde si bez elektriny neotevrete ani dvere na WC, tak silne pochybuji, ze trend spotreby elektriny je klesajici......a prijde mi to, ze je to jen boj, aby se misto v jadru, ktere je nejcistsi, ty miliardy utopily v predrazenych ekonesmyslech

1 0
možnosti

Ano, vypadá to tak, jenže třeba úsporné žárovky už končí a začínají LED zdroje se spotřebou 2-5 W. Takže během 10 let jsme na desetině spotřeby na osvětlení. A Němci mají mnoho scénářů vývoje spotřeby do r.2050 a růst je minimální  http://bit.ly/13BKObW  . A pokud už FV je prakticky na ceně jádra (2,5 Kč/kWh) (se započtením externalit) http://www.manager-magazin.de/finanzen/artikel/a-915672.html  tak i když je to nestabilní zdroj tak se rozvoji prudkému rozvoji FV prostě zabránit nedá, vynutí si to rychlejší rozvoj řízení spotřeby a akumulace a bude to mít zásadní vliv na fungování soustav tak jak tak.

0 0
možnosti
OH

Možná až Německo odstaví všechny proklínané jaderné elektrárny přijde zima s mrazy, zataženou oblohou a bezvětřím. Německo začne bleskurychle nakupovat proklínanou atomovou energii od nás a Francie, ale dojde k přetížení a konečně i k blackoutu a nejen na jejich území pokud se nestihneme včas od toho domina odstavit.

Nebo mírnější případ - nebude dost energie aby se přeprodala do zeleně zblázněných zemí.

Zelení stále  mávají úžasnými instalovanými výkony, ale že těch se dosahuje maximálně pár hodin v týdnu, kdy zas přetěžují nárazově rozvodnou síť a není pro ně odběratel už raději nedodávají.

Většina výrobních procesů je kontinuálních s vyrovnaným odběrem a jejich (byť jen chvilkové) odstavení způsobuje dost velké škody. Zkuste bleskově odstavit chemickou výrobu, ocelárnu, sklárnu nebo jen obyčejnou pekárnu na pár hodin a potom zas rozjet provoz. I v té pekárně budete moci vyházet celou várku pečiva. Dopadnete špatně ve skoro každé potravinářské výrobě kde je třeba něco kontrolovaně ohřívat či chladit. Nebo co třeba farmaceutická výroba? Kontrolované procesy, teploty, chlazení, ventilace a filtrace.

To vše uvádím hlavně proto, abych ozřejmil, že ne jen těžký průmysl je odběratelem potřebujícím spolehlivé dodávky.

Pokud by se JE nedostavovaly, tak bych si raději nechal zlomit obě ruce než abych narval solárním baronům a knížatům větrných zámků další miliardy do chřtánu. To raději dát na výzkum jaderné fúze nebo stavbu přepracování jaderného odpadu a JE nového typu (toho bude zapotřebí více než dalších zelených zbohatlíků)..

1 0
možnosti

Máte naprostou pravdu. Německo má oproti Česku jednu velkou výhodu velké kapacity větrných elektráren, které mají větší koef.využítí (ca. 0,25-0,35) oproti FV(0,1-0,15), foukají i v zimě a spíše když nesvítí  http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-beranek.php?itemid=19272

Jenže česká energetika je velikostí jen další spolkovou zemí (a v průmyslu jsme velmi rádi v této roli) tak proč ne se přizpůsobit i v energetice? 

Změna fungování energetiky v Německu prostě ovlivnuje Česko už nyní to činí formou feed-in-tarifů a snížení burzovních cen. Domnívám se proto, že je velmi rizikové stavět na hranicích nové ploty (transformátory) a tvářit se že Energiewende neexistuje. Proto ten odklad Temelína, sledovat další vývoj před tak zásadními investicemi které nejsou zatím nutné.

0 0
možnosti
JM

Tak Vám nevím. Píšete, že je čas 10 let a že dostavěné bloky se mají spustit v roce 2025. To chcete tvrdit že se stavba zvládne v průběhu necelých dvou let?;-D

Realita bude spíš taková, že se započtením administrativních úkonů (pokud se zelení nebudou chtít soudit, že) a zkoušek stavba do spuštění potrvá kolem 10 let. Takže rozhodnutí v příštím roce je téměř na poslední chvíli.

0 0
možnosti

Jasně že ne, ale Beneš sám říká že bude elektřina z Temelína potřeba až v r.2030 a já v článku na základě posouzení situace a scénářů EGÚ docházím k závěru, že bude potřeba až v r.2035, proto si můžeme dovolit odklad rozhodnutí o 10 let + 12 let stavba.

0 0
možnosti

Pane Štastný, už jsem vám odpovídal v druhém blogu. Já si zatím nedovolím tvrdit, že už nové jaderné elektrárny nebudeme potřebovat, jen říkám, nestavme je, dokud není třeba, za 10 let se může situace velmi změnit.

0 0
možnosti
LK

Prosím autora o vysvětlení jedné drobnosti. Jakým způsobem chcete pomocí fotovoltaických panelů zásobit továrnu (třeba hutě, aby to býlo výraznější) během nočních hodin? Třeba v zimě to je podstatně víc než 12 hodin denně. Já chápu, že ekologové sní svůj sen o stabilních dodávkách z OZE, ale praxe ukazuje, že se jedná o utopii.

3 1
možnosti

V mixu nejsou a ještě dlouho nebudou jen soláry a vítr, ostatní jsou řiditelné: JETE do 2060, EDU do 2035, uhlí, zemní plyn, voda, biomasa, bioplyn, později geotermál. 

Podstatným smyslem na OZE i když je technologicky náročné je omezení závislosti na dovozu fosilních a jaderných paliv, nad kterými nemusíme mít časem takovou kontrolu jako dosud (viz třeba ohrožení francouzských uranových dolů v Nigeru), my dovážíme uran z Ruska, Kazachstánu. Ano, uran těží víc zemí, dá se víc skladovat, ale proč nemít v mixu velký podíl zdrojů které žádné dovozové palivo nepotřebují?

0 0
možnosti
OS

Já vám nevím. Zahraničí nemáme prakticky co nabídnout, tak co kdyby to byla elektrická energie? Nespotřebujeme? Prodáme Němcům.

Tak před půl rokem prohlásilo sdružení Německých průmyslníků (nebo tak něco), že s cenami elektřiny, zvýšenými nesmyslným rozhodnutím zavřít všechny jaderné elektrárny a soustředit se na OZ, nebudou moci dlouho vyrábět. Tak bychom jim mohli aspoň něco nabídnout a samozřejmě na tom něco trhnout.

1 0
možnosti
BM

Ano souhlasím. El energie je obchodní artikl jako každý jiný a bude potřeba pořád. Tak proč když stavíme např. automobilky aby jsme mohli obchodovat s auty , by jsme nemohli dostavět Temelín a obchodovat s elektřinou? A štěstí přeje připraveným. V Německu to poznají za pár let. A my budem připravení.

0 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 823x
O světě kolem nás.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky