Pochod za ochranu klimatu do Česka nedošel

Dnes byl v New Yorku zahájen Klimatický summit, kterému předcházel „Pochod na ochranu klimatu“ za účastí 300 000 lidí. Summit je iniciativou generálního tajemníka, který si od něj, a hlavně účasti hlav států a vlád, slibuje posun ve vnímání jednoho z nejvážnějších globálních problémů. Očekává se, že summit bude výrazným impulsem před konferencí o klimatu tento rok v Limě, ale hlavně v Paříži v roce 2015, kde se předpokládá sjednání nové globální dohody zavazující státy ke snižování emisí CO2.

K protestujícím se přípojily korporace jako Mars nebo Unilever, a město New Yorku oznámilo úmysl snížit do roku 2050 emise CO2 o 80%.

Rockefellerova nadace oznámila snížení investic do fosilního průmyslu “John D Rockefeller, zakladatel Standard Oil company, přivedl Ameriku od rybího oleje k naftě a benzínu” řekl Stephen Heintz, prezident Rockefellerovy nadace “Jsme přesvědčeni, že kdyby žil dnes, tak jako schopný byznysmen dívající se do budoucnosti by opustil podnikání v ropném průmyslu a investoval by do čisté, obnovitelné energetiky”.  

Velké větrné a solární elektrárny na mnoha místech Spojených států již totiž z hlediska nákladů dokážou konkurovat elektrárnám plynovým, a to i bez státní podpory. Tvrdí to investiční banka Lazard. To může vést k převratným změnám na americkém trhu s energiemi. 

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v nové analýze uvádí, že investice do ekonomicky návratných a smysluplných projektů na úspory energií by mohly do roku 2035 zvednout světový HDP až o 18 bilionů dolarů. Celkový kumulativní efekt energetických úspor by tak mohl být větší, než je dnešní velikost ekonomik severní Ameriky.  

A zpět do Česka: Uhelná elektrárna Chvaletice – vlastněná Severní energetickou, a.s., uhlobaronů Pavla Tykače a Jana Dienstla – zamýšlí letos vypustit do ovzduší 524 tun prachu. To je o o 200 tun vice  více, než má nyní povoleno. Krajský úřad projednává Tykačovu žádost jako tzv. "nepodstatnou" změnu integrovaného povolení.

Autor: Milan Šimoník | úterý 23.9.2014 21:16 | karma článku: 12,28 | přečteno: 836x