Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

K cenovým relacím akumulace: lacinější akumulátory stojí (dle vámi citovaného článku) přes 100 €, tedy kolem 3000 Kč/kWh a mají rozumnou životnost kolem 1000 cyklů. Jen náklad na pořízení (bez nákladů instalace) prodražuje každou kWh o další korunu. Ty akumulátory se budou muset likvidovat .....   Jo - a pracují s 80% účinností, takže vlastní silovou elektřinu zvyšte (z její výrobní ceny) na 1,25násobek.

0 0
možnosti

Ale jejich účinnost i počet cyklů je v kalkulaci nákladů na dodanou elektřinu přece v článku zohledněna. Baterie se nebudou likvidovat, ale recyklovat. Jako kdyby recyklace/uložení/odstranění jaderného odpadu a celé jaderné elektrárny byla snazší.

0 0
možnosti
VH

Nevím, jak budou ve Francii snižovat podíl fosilních paliv o 30 %, když už je dnes méně než 25%.   No - a spotřebu čehokoliv jsme na papíře zvyšovali či snižovali již před půlstoletím. Hlavně když je budoucnost dostatečně daleko.

1 0
možnosti

Tím se myslí relativní snížení dnešní spotřeby. Máte pravdu, že je to daleko, ale považuji za důležité aby se taková témata(snižování závislosti na dovozu, obecně větší důraz na snižování spotřeby energií, aj.) dostávala do veřejné debaty a politici měli nějaké vize kam chceme směřovat. Přesvědčovat lidi, že spotřeba bude přece bude stoupat a proto ten Temelín nutně musíme začít stavět, zatímco pod tlakem argumentů ekol.organizací a reality MPO postupně potřebnost Temelína odsouvá(momentálně na 2030) je prostě zvrácené. Doporučuji článek I.Švihlíkové:

http://www.blisty.cz/art/70406.html

1 0
možnosti
MD

Takova ta o lisce, co si svuj ocas nepohani.

0 0
možnosti

Jelikož v mainstreamových médiích je to naopak, tak toto je malý pokus o vyvážení informací. Aspoň si máte z čeho vybrat :). Zatímco obvyklá diskuse v Česku je pořád jen o megawatech, růstu, a jak je OZE hrozné, tak i jaderná velmoc Francie začíná přemýšlet trochu jinak. Německo se svými změnami v energetice není hloupé jak se u nás stále dokola traduje, naopak vidí dál dopředu než my z naší české a do sebe zahleděné kotliny.

0 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 823x
O světě kolem nás.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky