Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Franco-Germánie

Včerejší podpis francouzsko-německé smlouvy jasně naznačuje vizi budoucnosti těchto dvou zemí, postupné vytvoření společného státu. Možná se bude jmenovat Franco-Germánie. Bojím se ale, aby z ní jednou nebyl zase Grossdeutschland.

O obsahu smlouvy, podepsané v Cáchách, toho vlastně ani moc nevíme. Otázkou totiž je, co se skrývá za snůškou frází o nejužší spolupráci mezi oběma státy. Společné svážení odpadu a společné  vodovody, jak to prezentují některá naše média to asi ale nebudou. Paradoxní je také to, že lídří obou zemí, Merkelová s Macronem utajili přípravu této „zlaté svatby“ (rozuměj, obnovení a rozšíření Elysejské smlouvy z r. 1963) mezi Francií a Německem i před vlastními parlamenty. Proč, to se můžeme zatím jen domnívat.

Přestože však zůstávají skutečné důvody podpisu smlouvy zahaleny hávem tajemství, některé motivy obou zemí k tomuto kroku jsou nasnadě.

Německo i Francie se v historii snažily opakovaně Evropu ovládnout. Nepodařilo se to ale ani císaři Napoleonovi ani německému vůdci Adolfu Hitlerovi. Brusel, coby jejich nástroj, v nynější podobě, se taky neosvědčil. Nyní to tedy možná zkusí s projektem Franco-Germánie.

Oba lídři společně dlouhodobě považují dosavadní evropskou integraci za nedostatečnou a její postup za příliš pomalý. A jejich nástroj k ovládnutí Evropy, bruselský aparát, je neefektivní a byrokratický. Navíc mají bruselští úředníci  sami často pocit, že jsou to snad oni, kdo by měl Evropě vládnout. Rozhodli se proto, že de facto „pustí dosavadní Evropskou unii po vodě“ a vytvoří si svoji paralelní Unii v Unii podle svých vlastních představ. To by až dosud nemusel být náš problém. Pokud by se nesnažili diktovat svoje představy o Evropě a nutit, tak jako dosud, svoji vůli prostřednictvím Bruselu nečlenům svého spolku, proč ne? Obávám se ale, že od těchto manýrů ani Merkelová ani Macron neustoupí a Brusel jim, bohužel, půjde o to víc na ruku. I když, kdo ví, jak dopadnou příští eurovolby?

Jak si ve světle tohoto německo-francouzského kroku vysvětlit dosavadní Macronovo vyhrožování V4, že kdo nebude loajální vůči Bruselu, přijde o dotace? Nyní je úplně všechno jinak. Jedná se přece o evropskou elitu, Německo s Francií, a to je přece úplně jiné kafe. Ta evropské regule dodržovat nemusí.

Jak se tahle německo-francouzská „dýka do zad“ dosavadní Unie asi líbí těm v Bruselu a taky našim eurohujerům, kteří posledních dvacet let nedělali nic jiného, než že vykřikovali stále stejnou mantru: „Nic než Brusel… Nic než Brusel…“ Těším se moc na reakce, až jim za pár dní dojde, že je Němci s Francouzi hodili přes palubu i s  jejich opilým kapitánem Junckerem.

Macronovi, ačkoli mu pod rukama utíká vláda ve vlastní zemi, se v jeho bezbřehé ctižádostivosti jistě moc líbí představa, že bude tomuto soustátí třeba vládnout. A nebál bych se představit si ho jednou dokonce jako novodobého francouzsko-německého císaře. Jak noblesně to zní, že?

No a ambice Merkelové, která pomalu odchází na politický odpočinek? Domnívám se, že se může jednat o její poslední státnický úkol , který si dala. Završit dlouhodobou snahu Německa a znovu se začít podílet na rozhodování světového elitního klubu mocných, klubu vítězů 2. světové války. Rady bezpečnosti OSN. Francie je totiž jejím stálým členem. A přestože Německo světovou válku vojensky válku prohrálo, spojením s Francií by se tento mandát mohl stát společným, francouzsko-německým. Proces přerodu Německa by se tím završil. Z Německa poraženého vojensky by se konečně stal, nejen ekonomický (tím už dávno je), ale i politický vítěz 2. světové války. Zničená Evropa, desítky milionů mrtvých, vše zapomenuto. A vše může proto začít znova…..

 

Autor: Milan Šarapatka | středa 23.1.2019 20:29 | karma článku: 29,06 | přečteno: 662x
  • Další články autora

Milan Šarapatka

Konec supů z Kosova?

Kosovský premiér Hashim Thaci půjde konečně před soud v Haagu, kde byl obviněn z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti. Nebyl ale zdaleka jediným, kdo způsobil tragédii v Kosovu.

29.6.2020 v 12:29 | Karma: 22,56 | Přečteno: 455x | Diskuse| Politika

Milan Šarapatka

Koho senátor Vystrčil vlastně zastupuje?

Zahraniční politiku ČR tvoří vláda, MZV a prezident. Prezident, premiér i ministr zahraničí však Vystrčilovu oficiální návštěvu Tchaj-wanu odmítli. Senátor Vystrčil tak brutálně překračuje své pravomoce.

11.6.2020 v 13:08 | Karma: 38,47 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Politika

Milan Šarapatka

Memento 5. května 1945: Nevěřme velmocem….

Pražské květnové povstání proti nacistickým okupantům vypuklo ve víře, že se mu dostane aktivní vojenské pomoci ze strany Američanů. Dohoda velmocí tomu však zabránila.

5.5.2020 v 9:36 | Karma: 45,25 | Přečteno: 7746x | Diskuse| Politika

Milan Šarapatka

Neviděl někdo ministra zahraničí?

Náš ministr zahraničí již zcela rezignoval na vytváření zahraniční politiky. Místo toho jen trapně sekunduje politickým exhibicionistům a papouškuje bruselské fráze.

13.4.2020 v 12:56 | Karma: 36,61 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Politika

Milan Šarapatka

Česká armáda má chránit naše hranice a ne vytahovat Francouzům horké kaštany z ohně

Čeští vojáci se účastní spojeneckých misí s mnohdy nejasnými cíli, místo toho, aby chránili životní zájmy naší země.

4.3.2020 v 12:34 | Karma: 40,99 | Přečteno: 1992x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2206x
Čtrnáct let jsem působil v české diplomacii a zastupoval Českou republiku v Mali, Alžíru, Indonésii, Bruneji a Papui-Nové Guinei. Zabývám se především ekonomickou diplomacií, podporou českého exportu ale také problematikou islamismu a náboženského terorismu.

V letech 2013-2017 jsem byl nezávislým  poslancem Parlamentu ČR.

Seznam rubrik