Porcování Evropy, dnes a včera

Do roku 1918 existovaly v Evropě mocnosti, sice se někdy chovali jako prasata, ale to patří k lidské nátuře, dnešni politici také nejsou andělé, ale fungovalo to, všichni mimo Evropu si uvědomovali že jsme tvrdý oříšek, ono mocnosti jsou mocnosti. Ale po válce, která měla být tou poslední která prý skoncovala se všema válkama, se Evropa hezky naporcovala na státečky, žádné mocnosti, měl jich každý plné zuby, a zemičky, které si ted konečně vládly samy, byli konečné svobodné a štastné. Alespon to tak vypadalo, moji  dva dědové byli legionáři, vlastenci, ne politici, ale vlastenci, si libovali a vypadalo to slibně. Československu se dařilo.

Ale malé zemičky - trpaslíčci si nevšimly že mezi nima jsou obři, teda na evropské poměry. Francie a Německo. No a do Německa osud zavál Adolfa, a zbytek je historie. To je jako dát do první třídy základní školy dva patnáctileté výrostky, a problémy se dostaví. Alespon jeden z nich začne ty menší šikanovat a bude jim brát svačiny.

Dnešní Evropa si zase koleduje o rozporcování. Katalánsko, Belgie, Skotsko, Vaskové, už i Benátky, a i v Česku je pár praštěnců kteří by ještě více rozdělili zemi když už i Slovensko se "osvobodilo", tak ještě Morava, pak Plzensko, pak Karlovy Vary, co takhle Šumava, a je to. EU svým postojem, samý "bývalý" bolševik, si to u lidí tak parádně potapkala, že bude zázrak jestli ještě něco z té frašky zbyde. Doufejme že květnové volby něco zachrání. Pokud ne, konec EU přijde, je jen otázka času kdy. A rozporcování dnešních států na sebe nedá čekat.

Co se stane pak? To člověk nemusí být Nostradamus aby si to domyslel. Bude se ta krásná descentralizovanost centralizovat z Kremlu, Nemecko a Francie se na dnešní poměry také nějak scvrkli, a nejsou s to nějaké akce, a co nebude ruská država, to pak bude stejně už jen nezajímavý chalifát, ti sice možná budou bojovat, ale to bude dábel proti čertovi.

Zbývá jen doufat, naděje umírá naposled, Španělsko referendum o samostatnosti Katalánska zatrhlo, doufám že se Skotsku také nepodaří rozmělnit Británii, v Belgii doufám že už to také není tak horké, a Vaskové už dávno přicházejí k rozumu. Ty Benátky jsou zatím pro Italy spíše vtip, ale může být že to někdo rozdmýchá. A pak to haste, že.

Čili taková EU, ta dnešní, ta je viník že Evropa bude za chvíli jen pro smích, tak kéž by lidé šli k volbám a volili s vizí do budoucna, nic netrvá věčně, dnešní dlouhodobý mír a blahobyt, ano, i s tou nezaměstnaností, stále blahobyt, to je vše dáno jen prací a úsilí našich předků, a nemusí trvat věčně. Není dobré se nechat uchlácholit nebo jen planě remcat. Volit, dámy a pánové! A snažit se o změnu k lepšímu.

Autor: Milan Zavala | středa 9.4.2014 20:47 | karma článku: 10,68 | přečteno: 483x