Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Naší metlou je popírání přirozeného práva.

0 0
možnosti
LJ

Pane Radku, to přirovnání pokulhává. Romány líčí Indiány jako harmonické lidi žijící v souladu s přírodou, které proradní Evropané dílem zotročili, dílem vyvraždili. Skutečnost je vždy složitější. Pokud jde o Indiány, kteří žili  v dnešním USA, tak prakticky všechny kmeny mezi sebou neustále válčili. V Mexiku, kde byla říše Aztécká, to vládcové pevně drželi v rukách, ale harmonické to taky nebylo. Například každé rádo byl obětován mladý člověk bohu Slunce tak, že mu bylo za živa vříznuto srdce z těla. O svátcích bylo obětováno velké množství mladých lidí. Ty mladé lidi jim musely dodávat podmaněné kmeny žijící na okraji jejich říše. A právě tyto kmeny se připojily k dobyvateli Cortézovi a během 2 let společně vyvrátili velkou říši. Té hrstce Cortézových vojáků, z nichž většina zahynula na počátku tažení, by se to nikdy nepodařilo. Došlo tam k jinde nevídané věci: Španělé si běžně brali za manželky Indiánky a tak vznikl dnešní mexický národ. V ostatních oblastech si kolonisté zachovávali větší odstup.

1 0
možnosti
MR

M27i26l44a31n 57R81a91d12e17k

7. 12. 2014 16:15

Mate to opravdu vyctene z romanu nebo filmu. Je to svata pravda ze se podmanene narody primkly ke Cortésovi. Neco jako podmanene narody v Evrope se semkly s USA proti Evropanovo Hitlerovi.

A to dobyti nebylo dobyto manzelkama ;-D. Bylo to tim ze ty ostatni narody prestaly posilat jidlo do Tenochtitlanu, ktere bylo metropole se vsim vsudy, jidlo se delalo jinde a do mesta se posilalo, tak se museli hlady vzdat. Ty indianske manzelky si brali jen ti prvni conquistadores, a jen do casu. Pak tam Spanelky zacaly proudit a prestalo to. Ale meli spoustu levobocku.

Ale jista paralela je, ne pres kopirak. ale je. Evropu zachvati Islam jako mexicke obyvatele krestanstvi, a nebude to mile, jako to po delsli dobu nebylo mile pro inidany. Tentyz recept a shoda okolonosti se opakovalo s Quechuas, mylne zvanuch Inka.

Ale co bolo to bolo, ted se to stane v Erope, a mozna bez boje, nevim jestli to je horsi nebo lepsi.

0 0
možnosti
SB

Váš příměr není úplně nejpřesnější, pane Radku. Evropané dobyli Mexiko a ostatní části Ameriky tím, ž ebyli silnější. Dobyli to vojensky, dobyli to ekonomicky, dobyli do pomocí alkoholu, ale vždy to bylo něčím, co původní Američané buď neměli, nebo čemu nedokázali čelit. Rozzhodně za tím nestál jejich pseudohumanismus. Evropané se tam nevyloďovali po tisících a tím, že se o ně původní Američané mají zcela dobrovolně postarat. O dobrovolnosti ze strany původních Američanů nemohla být ani řeč.

Přistěhovalci však dobývají Evropu, která by se jim v současném stavu dokázala ubránit. Dobývají ji kvůli našemu pseudohumanismu.

Tohle je snad první případ v dějiných, kdy se silnější civilizace vydává zcela dobrovolně na milost a nemilost to slabší, kdy silnější generace si sama platí své vlastní katy.

2 0
možnosti
MR

M43i26l18a88n 17R98a22d69e68k

7. 12. 2014 16:20

to si pletete severni Ameriku s Azteckou risi. V Mexiku alkohol uz pili - pulque. Takze tady jim tato strategie byla na prd. Silnejsi nebyli, viz me prvni clanky. Zbrane byly spise lepsi u Azteku, a bylo jich vice. Nebyli porazeni vojensky, ale politicky, Spanele a jejich spojenci to prohravali a to jim posilali stale posily. Tenochtitlan - aztecka metropole - byla VYHLADOVENA ostatnimi narody kdtyz videli ze jsou ve valce. Nekteri si uvedomili ze Spanele nebudou lepsi, a chteli jim jidlo poslat, ale Tlaxcaltecas, spanesti spojenci tyto cesty hlidali a jidlo se k Aztekum nedostalo. Dokazali hladovet tydny, ale pak to museli vzdat.

Ani tak to jeste nebylo v cajku, to konecne dobyti trvalo pres 200 let, a delala to cirkev, konvertovali. Evropane konvertuji bez takoveho natlaku, cili - bohuzel - musim konstatovat ze jsou vetsi srabove nezli mexicti indiani

0 0
možnosti
MT

Smutné, ale pravdivé !

1 0
možnosti
MK

Taky Vás zaujal článek p. Rogozova, viďte. Trochu jsme se sešli.

2 0
možnosti
MR

M10i36l42a49n 81R78a42d47e29k

7. 12. 2014 16:27

zaujal, a zamrazilo mne. Jak se historie opakuje, a jelikoz to neni pres kopirak, lide si tu paralelu neuvedomuji. A neuvedomi si to ani po dopadu, budou si nasi potomci myslet ze nas ovladla lepsi kultura.

1 0
možnosti
PK

Kdyby se zejména katolická církev v Evropě modernizovala a nezkameněla, byla by na tom klasická Evropa "ideologicky" lépe a pevnější? Ptám se upřímně, nevím.

0 0
možnosti
LJ

Skutečnost je taková, že k islámu konvertují především mladé ženy. Nevadí jim, že tam mají značně nerovné postavení. Například muž ji může snadno zapudit, či chcete-li rozvést se, ona tu možnost nemá, ani v případě, že ji muž bije. To je povolené. Podle islámu žena nemá duši, do mešity mohou pouze muži... U nás máme slušný výběr velmi modernizovaných křesťanských církví, ani jedna tak nepřitahuje.Vysvětlení, proč tomu tak je, však nemám.

0 0
možnosti
  • Počet článků 722
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Expat od roku 1968 Bývalý překladatel, anglicky - španělsky.

Seznam rubrik