Na guláš nestačí jen recept, aneb jak (ne)vyhrát nad Islámem

Válku nemusíme vyhrát ani když jsme silnější a organizovanější. Do všeho se musí vložit trochu vůle neboli duše, i na guláš nestačí jen recept, natož na válku, to není jen posouvání vojáčků na mapě, či koupě té nejnovější technologie. Voják musí mit motivaci. Ta může být různá, třeba Alexandr Makedonský, vize jeho vojáků byla kořist, bohatsví a status po návratu domů, Španělé proti Aztékům měli vidinu své budoucnosti jako velcí a bohatí pánové, pocházeli z Extremadury, dodnes nejchudší část Španělska.

Také když jde člověku o vše je schopen velkých věcí. A vůbec když člověku o něco jde, ideál, svoboda, cokoliv za co je odhodlán bojovat, a ne proto že ho pošlou někam umírat za něco co je mu u obou půlek, takoví jsou lidé všech ras a náboženství. Zrovna jako řadovému Američanovi válka ve Vietnamu neříkala absolutně nic, leda to že tam šli zachránit Francouze kteří dostali na prdel od bosých a hladových otrhanců, tak řadového Egyptana neoslovila výzva zničit Israel, a přesto že je Velká Británie vyzbrojila, oni rozšmelili skoro vše co dostali, zbraně i výzbroj, a táhli se na Israel jak šneci. Kdyby jim o to jakožto národu šlo, tak tu už Israel není. Těm naopak šlo jak se říka o kejhák, a dodnes je i pro ně zázrak že se ubránili takove přesile, 11:1.

 Taktéž můžeme prohlašovat válku v Iráku za vítězství, nebo v Afghanistánu, ale to nic nemění na tom že za dnešní situace to těžko vítězstvím nazveme, o Lybii nemluvě. Ale proč taková velmoc jako USA, která je bezesporu ještě silná, nemůže od WW2 něco, až na výjimky, vyhrát? Japonci byli silnější, alespon na moři, nebýt atomovky, tak by to pro Američany nedopadlo dobře, ale leta se úspěšně bránili, také nebýt toho že se spojenci úmyslně vylodili za svinského počasí, kdy to Němci nečekali, tak by to možná taky bylo jinak, ale Američané věděli o co jde, a šli s vervou a silnou vůlí vyhrát, a převálcovali Hitlera jedna radost. I Rusové se neuvěřitelně  bránili, vzpomenme Stalingrad, a pak jejich vojsko to profláklo v Afghanistánu, zase ta motivace.

 Toto je recept na to jak to NEvyhrát. Vojensky teda těžko, kluk z Nebrasky řekne že Asad nebo Kaddafi jsou zmetci, ale jít za to umírat se mu nechce. Leda  atomová válka by něco zmohla, a tu nikdo nechce, tím bychom se zničili i my. Lidé necíti opravdouvou potřebu se jít mlátit pro něco co není jejich priorita, díky bohu že i na druhé straně je to obdobné, přese všechna velkohubá prohlašování samozvaných vůdců, a docela velká stáda islámských fanatiků, což na vyhrání nestačí, být to jinak už by náš Západ byl v kopru. Neříkám že by konflikt nehrozil, ale i taková neslaná nemastná válka dovede zabíjet ve velkém, a udělat ze života peklo.

A dá se to vyhrát? Rozhodně. Už se začalo. Příští článek.

Autor: Milan Zavala | úterý 8.10.2013 18:15 | karma článku: 12,84 | přečteno: 474x