Měkký puč na Ukrajině, ano, ale Venezuela má jiný problém

Sice se na Ukrajině dá zpochybnit ta měkkost, ale Venezuela není Ukrajina, a Maduro není Janukovič. Po puči na Ukrajině se moc nic nezměni, ani kdyby se země rozdělila. Skoro vše při starém. Venezuela - to je jiné kafe. Tam už jde lidem o holé živobytí. Madurovi jen a jen o koryto, nechrání žádné národní bohatství natož národní zájmy, jak se domnívá tady jeden bloger.

Zatímco Ukrajina jakž takž fungovala a bude fungovat jakž takž stejně, alespon pro lid, ve Venezuele je situace zoufalá. Lidé díky zcela rozšířené kriminalitě, nikým nestíhané, mají strach vycházet do ulic, když se někde objeví zázrakem nějaké jídlo, at už v krámu nebo na černém trhu, to více, tak tam chodí v hloučcích, aby se případně mohli ubránit. Tam je to horší než když jsme chodili nakupovat v padesátých letech a stávali několikahodinové fronty.

Ale světu je to šumák. Venezuela už není strategická jak se někteří soudruzi chtějí domnívat, a vinit Volstrýt. President Maduro, bývalý šofér autobusu, kterého si bůhvíproč Chávez vybral jako korunního prince, je naprosté nemehlo. Ropu těží na plné obrátky, je to už jediný zdroj valut, to co už mu neskoupí USA, prodává do Číny, těm také za babku prodal pozemky a doly, ti museli mít z něho prču, to je jako když smažka rozprodává rodinné šperky za pár kaček, jen aby měl na pár dní vystaráno a bylo co si píchat. Co bude pak, s tím si hlavu neláme, ono se něco najde. Bohužel lid si s tím hlavu už láme, jako vždy když už doslova není co na talíř.

V prosinci, aby Maduro upokojil lid, tak za dozoru vojska nechal vyrabovat krámy, aby prý lid se poměl a i chudí mohli mít třeba plasmovou televizi. Pochopitelně že pak majitelé nesáhli do úspor, pokud ještě nějaké měli, a nenakoupili nové zboží. Tak to rozřešil po svém, nechal vojsko obsadit podniky, at prý to hospodářství uvedou do pořádku. Tak si ekonomii nepředstavoval ani Hurvínek, to by mu Špejbl dal pár facek.

Na rozdíl od Ukrajiny, ve Venezuele jsou protesty ze stran protestujících pokojné. Už je pár mrtvých, ale jen na straně lidí a ne vojáků. Nikdo jim na pomoc nepůjde, o to ani nejde, ale ani je nepodpoří. Jsou v tom sami, tak uvidíme.

 

 

Autor: Milan Zavala | neděle 23.2.2014 17:54 | karma článku: 21,54 | přečteno: 909x