Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Naštěstí si už Děda Mráz k nám pro nic nechodí. Zatím. Doufejme.

Hezké svátky!

1 0
možnosti
MR

M68i10l85a34n 40R11a18d10e52k

22. 12. 2014 18:49

ale on je nevineeeej! :-)

0 0
možnosti
JF(

Dobře napsáno, zde kraluje Ježíšek, ostatní ostrouhávají. Naše poezie Vánoc, nás neznabohů, říká hlavně to, že jsou to svátky klidu, míru a pokoje, kdy se lidé mají lidé oprostit od té běžné rutiny a najít si cestu jeden k druhému, i to rozjímání je potřebné.

A hlavně jde vždy o děti, pro mne už kdysi dávno byly Vánoce něco magického, importovaný děda Mráz i s pytlíkem s pomeranči a projevem prezidenta Zápotockého o Ježíškově dospívání si ani neškrtl, rodičové mne dlouho nechávali v krásné a slastné neznalosti a bylo to kouzelné. Podařilo se mi naštěstí totéž i u další generace, přesto se přiznám, že každé Vánoce jsem naměkko. A myslím si, že o tom ty naše Vánoce podle mne vlastně jsou, v tom je to jejich kouzlo.

2 0
možnosti
MR

M64i50l21a44n 56R82a90d35e50k

22. 12. 2014 2:18

R^ v nasi ateisticke rodine nadeloval Jezisek :-). A ve skole jsme delavali jolku, az po letech mi doslo ze ta jolka je vikingskeho puvodu (yule - kolo, kolo zivota, slunovrat) a ten deda Mraz je stara legenda, s bolsevikem nema spolecneho pranic. Tak jsem se uz necitil jako vul kdyz jsem si vzpomel ze se mi ve skole ta jolka s Mrazem libila take.

3 0
možnosti
Foto

,,Myslím, že by svátek Vánoc i Velikonoc neměl být uveden jako svátek, neboť tyto se vztahují ke křesťanským tradicím, a my jsme přeci velmi silně ateistická země. Proto by se všichni, jenž odmítají křesťanství a vše co je s křesťanstvím spojeno měli zasadit o zrušení těchto svátků a dále je uvádět jako pracovní dny. Tyto svátky, nechť si slaví ti co vyznávají křesťanství a na tu dobu si mohou přeci vzít volno z vlastní dovolené. Nakonec, proč by nemohli křesťané užívat své tradiční oslavy ve chvílích vlastního volna, tak jako to musí činit jiní?"

1 7
možnosti
JAZ
JAZ

On ten trapný Ježíšek Kristus zase takovou tradici nemá. Celé tyto katolické svátky jsou jen kýč.

0 6
možnosti
SB

Nechápu Vaše slova o tom, že nikomu nemáme kafrat do toho, jak má slavit Vánice.

Domnívám se, že my do toho nikomu nekafráme, a tudíž nerozumím zmíněným Vašim slovům.

Myslím si, že Santa Claus jednou našeho Ježíška porazí, protože taková je prostě realita, že kulturní tradice se ve světě sjednocují, a protože těžko můžeme předpokládat, že kulturní vliv malého Česka bude silnější než kulturní vliv USA, převládne Santa Claus u nás a nikoli Ježíšek v USA.

Jde však o to, aby se tak stalo postupným a nenásilným dlouhodobým způsobem. Malé národy v míře větší a velké národy v míře menší (tedy jakási nepřímá úměra) musí být připraveny na to, že jejich kulturní tradice budou slábnout. Co lidstvo lidstvem je, tak se kulturní tradice měnily. Kdyby tomu tak nebylo, žili bychom dodnes jako Kopčem a Veverčák. Slábnutí kultur a postupné přebírání jiných tradic je jevem přirozeným, ale měl by zůstat spontánním a neměl by být organizován shora.

0 4
možnosti
JR

J78a52r91a 87R52a82n88k

21. 12. 2014 20:33

Proc se dohadujete, kdo koho porazi. nechapu8-o, pokud se nemylim, je to rodinna tradice a kazdy si ji udrzuje tak, jak je zvykly.  Ceske a slovenske deti, Nemci, Rakusaci, Svycari a dalsi Evropane, predevsim Skandinavci si na ty sve potrpi. A tyto zvyky si prinesli sebou na vsechny kontinenty. A vetsina z nas to tak bere, slavime 24. vecer a kdo ma deti, znovu 25. protoze prijdou na navstevu treba sousede, nebo jsme nekam pozvani. Nikdo se tu nezabyva tolik timto resenim, jako ateisticka CR. Takze asi preziji vsichni 3, nam zase pinese darky Jezus baby, jak zde rikaji a u n ich byl Santa, proletel kominem a do fusekli u krbu jim nadelil....je to tak hrozne?

3 0
možnosti
  • Počet článků 722
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1605x
Expat od roku 1968 Bývalý překladatel, anglicky - španělsky.

Seznam rubrik