Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zodpovědný sedlák pečuje o své pole,dobytek a stroje. Zodpovědný věřitel pečuje o své peníze a o svého dlužníka (jeto on, kdo zhodnocuje jeho kapitál). Řádný hospodář hnojí, oře a seje dobrézrno ve správnou dobu na správném místě. Pak může v pravou chvíli sklízethojnou úrodu. Kdyby sel plevy na skále nebo ve větru a potom chtěl sklízetzrno, byl by blázen. Když se věřitel domáhá peněz, které půjčil ve špatnou dobunesprávným lidem, je to hlupák, který si své peníze nezaslouží. Když šroubujeúroky a poplatky do nesplnitelné výše a ještě to všelijak maskuje, aby svouoběť včas neodradil, je to zločinec, který má být po zásluze ožebračen, potrestána zneškodněn.

Stanovování lichvářských úroků, poplatkůa postihů skrytě znehodnocuje měnu. Je to „privátní“ forma výroby nepodloženýchpeněz, která poškozuje hospodářství stejně, jako vadná fiskální a monetárnípolitika státu.

1 0
možnosti
JM

Makroekonomika se od té běžné dost liší. Stát si může půjčit sto miliard, a pak si je může prostě natisknout. Když řekne, že dluh nezaplatí, těžko ho někdo donutí. Řecko má omezené možnosti vzhledem k svému členství v EU, ale i to se dá v nejhorším změnit. To, mu dává o hodně lepší pozici ve vyjednávání, než má normální český dlužník.

Nejsme si rovni. Někdo dluhy musí splácet do poslední koruny, jinému stačí z miliónového dluhu zaplatit korunu.

2 0
možnosti
VH

Měl byste pravdu, kdyby ten stát byl jediný na světě.  Státy, které bankrotovaly tak krásně, jak Vy píšete, nedopadly.

0 0
možnosti
VP

Velmi srozumitelně a jasně napsáno.R^R^R^

2 0
možnosti
Foto

Bohužel, většina lidí, kteří mají v ČR volební právo si Váš příspěvek nepřečtou.....

A nebo přečtou, ale nepochopí.

6 0
možnosti
Foto

I půjčovatel musí dbát o své peníze. Jestliže je poskytuje lehkomyslně, přichází o ně právem. Když půjčuje tomu, kdo zjevně nemůže splácet (případně za nerealistických, nebo dokonce podvodných podmínek), může si za vzniklou škodu sám a nezaslouží si soucit, natož podporu. Kdo se živí půjčováním peněz, musí počítat s tím, že mu věřitel zchudne nebo zemře. Je to stejné, jako když komukoliv jinému vezme voda (oheň, vítr) obživu. Pokud se to finančníkům (a lichvářům) nelíbí, mohou se živit něčím jiným (jako velmi mnozí jiní lidé).

3 0
možnosti
MR

vsak o ne Nemecko a Francie prijdou. Na poradu je Spanelsko

0 0
možnosti
  • Počet článků 722
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Expat od roku 1968 Bývalý překladatel, anglicky - španělsky.

Seznam rubrik