Diskuse

Zase cikáni

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EC

IceMischa

25. 2. 2012 14:55
Na všechny dotační programy mám již apriori aversi.

Jelikož to autor snad nemyslel vážně ale jen jako startovací pozici pro hospodskou diskuzi "Co by, kdyby", zkusím nastínit svůj postoj :

1) Problém této komunity je v tom, že chápou prohřešky trochu jinak než autor zamýšlel. Zejména rodinné i jiné vazby jsou silnější než právní podvědomí a ,stejně jako děti, si před sebou zdůvodní cokoli - tedy opět by se ustavily brzy autority (místní kápo, baron, ...) kteří by spolu se svým dvorem začaly rozhodovat koho vyloučit a koho ne. Kam by se to asi zvrtlo? Dokud by chodily zdroje zvenčí tak by to jelo. Ale nějaký výchovný efekt nikde. Snad jen námět na reality show.

2) Ti pracovití cikáni již dávno žijí jak jim vyhovuje a jak je v Evropě standardem (i takové znám). Každý jedinec se rodí s nějakými handicapy a je jen na něm jak se s nimi dokáže vypořádat. O tom je život. (Já těžko budu rekordman v atletice, těžko budu úspěšná manekýnka a ani na naši politiku nemám žaludek, ...).

0 0
možnosti
EC

IceMischa

25. 2. 2012 14:55
Re: Na všechny dotační programy mám již apriori aversi.

Závěr : cikánům (a nejen jim) by nejvíc prospělo již nic pro ně nedělat a nevymýšlet hlavně další dotační akce jakéhokoliv typu.

0 0
možnosti
PP

ippokorny

13. 2. 2012 15:53
Problém je,

že navrhujete vlastně koncentráky a na na ně je Evropa citlivá.A je jedno, kdo v nich bude, podstatné je, že někdo bude za plotem.

0 0
možnosti
MP

Milan Prokop

13. 2. 2012 17:46
Re: Problém je,

Nevím, zda je lepší takovýto, dle vašeho názoru koncentrák, nebo slam. Já bych si vybral koncentrák, obzvláště, když bych mohl kdykoliv volně vcházet i vycházet.

2 0
možnosti
EH

Kahlan Amnell

13. 2. 2012 14:21
Takové kluby už ve světě existují

vstupenkou jsou peníze. Mají čtvrť zavřenou na závoru, je tam hlídač a nepustí nikoho, kdo vypadá na nepřízpusobivého (většinou asi tmavé pleti).

2 0
možnosti
KS

Tuubeen

13. 2. 2012 16:20
Re: Takové kluby už ve světě existují

Nevpustí nikoho, koho neznají nebo pro koho si nepřijde (telefonem neodpřisáhne, že ho zná) majitel.  Přizpůsobivý vzhled nepomůže a naopak, pokud je majitel bytu v kompexu černý jak bota, klaní se mu zaměstnanci stejně jako komukoli růžovému nebo bleděmodrému. (Měla jsem tu pochybnou čest být ve dvou takových komplexech na návštěvě... bydlet bych tam nechtěla.)

1 0
možnosti
C

Curenzym

13. 2. 2012 14:03
Opět již dnes druhý článek

a musím napsat špatný. Ano, každý má  právo na svůj názor. Co s těmi slušnými, já takové znám, ty bychom možná měli zastřelit, abychom měli alibi proto, že jsou Romové špatní. Vážený pisateli, vůbec si neuvědomujete, kolik Romů je začleněných, většina rasistů si přečte pouze Váš konec, dle toho se budou řídit. Co naši sousedi, kteří jsou z majoritní spol., ti asi půjdou do tábora s nimi. Uvědomte si, že tímhle článek je segredujete, dokonce ani ti slušní již v naší společnosti nemají šanci. nemají právo na život, chodit ven, kamarádit se s druhými lidmi, dívat se na druhé lidi, když náhodou chtějí něco dokázat - musí dvakrát tolik než průměrný Čech. Pokud jen pár Romů to vydrží, máme se na co těšit.

0 0
možnosti
MP

Milan Prokop

13. 2. 2012 17:39
Re: Opět již dnes druhý článek

Nebylo mým úmyslem se někoho dotknout. Naopak. Bohužel tady asi neexistuje žádné dobré řešení, a tak moji snahou bylo hledat menší zlo. V té mé zatím utopisticko-idealistické představě, by plot měl z některých částí města postupně mizet s tím, jak se bude dařit vytvářet silné sebevědomé a začleněné skupiny, které jsou schopny si ohlídat udržení normálního, přijatelného a zákonného bytí. Měla by to být příležitost pro běžné pracovní nasazení (nikoliv nutně dvojnásobné) a při rovnosti vztahů i příležitost pro navazování přátelství mezi obyvateli. To, že by někdo dlouhodobě žil v takovémto městě, by mělo být i přesvědčivým plusem při následném hledání zaměstnání kdekoliv jinde ve státě. Při samozřejmém splnění podmínky, že dotyčný nebyl vyloučen.Nejsem znalcem všech okolností této problematiky, ale protože se nesmiřuji s názory svého okolí, snažím se hledat řešení. Pokud někdo nabídne lepší a realizovatelnější, bude to určitě přínosem pro nás všechny.

2 0
možnosti
JM

janacz

13. 2. 2012 12:49
Přísný táborový řád?

Svobodomyslná duše by to neunesla.  Dokonce možná ani ta majoritní. 8-o

0 0
možnosti
H

Halfunx

13. 2. 2012 8:11
Větší blbost jsem dlouho nečetl.

Nejen že je vše nereálné, zároveň jsou to i nesmysly. Nevidím důvod se jakkoliv vyčleňovat a izolovat o okolí. Vize, kdy se ti dobří na hradbách brání, těm špatným venku, je jak ze špatného slaboduchého filmu. Svět se naopak otevírá a globalizuje díky technologiím, to se nedá zvrátit zalezením do ulity. Příčinou je větší bohatnutí jedné vrstvy, která klidně zaplatí jen aby byl klid a zisky tekly pořád dál, hlavně když to není z jejich ale z našeho. Celý systém je špatný a nedá se před ním utéct. Chce to změnit systém a změní se i jeho vnitřní projevy.

0 0
možnosti
MP

Milan Prokop

13. 2. 2012 11:00
Re: Větší blbost jsem dlouho nečetl.

Dlouze nadáváte na nesmysly. Konkrétní a samozřejmě inteligentní váš návrh změny systému, ale nějak chybí.

2 0
možnosti
PH

petrph

13. 2. 2012 7:38
no to nevím

Za prvé, co by znamenalo ono- "automaticky ukončit členství"? Jestli se to dá chápat jako - vystěhuje se zase ven, tam dostane automaticky od obce zdarma nájemní byt ,vysoké sociální dávky a pokračování v bezpracném životě?Tak to asi hodně zájemců neodstraší..

Za druhé - Obávám se, že právě ty slušné Romy, kteří by chtěli něco dokázat víc a už na sobě pracují, by podobný gulag moc neoslovi, jestli jsem správně pochopil, tak  většina práce by byla na stavbách, a takovou si dokáží sehnat i venku.Aby opravdu měli mít zájem, by jim musel ten oidnik nabídnout práci tam kde jsou odmítáni, čili třeba v obchodech, v kancelářích, a podobně. Otázka je z čeho by se tohle platilo.Když navíc je to experiment,zkusíme to, kdo nebude poctivý, půjde zase ven, tedy z čeho by se těm obchodníkům a dalším investorům hradily ztráty.

Ovšem, a za třetí, asi si dovedete představit  ten řev o segregaci ze zahraničí...

0 0
možnosti
MP

Milan Prokop

13. 2. 2012 10:46
Re: no to nevím

1) Asi největší problém.Stejně jako když je student vyhozen ze školy a tím ztrácí nárok i na internát.Tady je to složitější, protože jde o rodiny. Zde by nejprve byl, ve většině případů přijat a zaměstnán pouze jeden rodič a při předpokladech soužití, by rodina následovala. Pokud někdo získá práci, může si tak finančně udržovat po přechodný čas i původní bydliště, obzvláště, když počáteční nájemné by nebylo výdělečné.

2) Pro některé, co uplatnění mají, by to však mohla být příležitost dokázat, že celé etnikum není špatné. Ve městě je třeba řada profesí, nikoliv jen stavební. Ani s těmi krádežemi by to nemuselo být tak hrozné, pokud by tam přicházeli lidé toužící po změně a ještě s vědomím, že dopady jsou tvrdší než kdekoliv jinde.

3)Nebyl by to lágr, protože by byl pro obyvatele volný pohyb.Plot se uplatňuje i v nově vzniklých částech sat.měst pro majetné, vstup do oblasti je pouze na kartu. O segregaci nejde, vše je dobrovolné. Čistý trestní rejstřík, je podmínkou u řady zaměstnání.

2 0
možnosti
PN

pavel.n

13. 2. 2012 5:07
Znám několik slušných cikánů , ale těch je minimum

Byl jsem za komančů na vojně - může mi někdo vysvětlit , jak to že tenkrát přišli na vojnu cikáni , kteří neuměli číst a psát ???

Byli tam cikáni , co se učili jíst vidličkou a nožem ................... co chcete od takových borců ???

Většina cikánů považuje vzdělání za zbytečnost - na co vzdělání - čím více budou mít dětí , tím více od státu dostanou..........

Já jsem pro jasné pravidlo - kdo nepracuje , ať nejí - nechápu , jak tamhle na bytovce je na každém okně satelit , každá rodina má auto , nikdo neplatí za elektriku , plyn  , nikdo nikdy nepracoval a všechno je OK ????!!!

10 0
možnosti
MP

Milan Prokop

13. 2. 2012 9:11
Re: Znám několik slušných cikánů , ale těch je minimum

Ano, píšete, že většina nemá zájem o vzdělání. Ale co ta menšina, když vyrůstá v takovém prostředí? Jak mají rodiče chtít od dětí, aby se učili, když v celém slamu, ostatní děti tu povinnost nemají a těm, co se učí, se ještě vysmívají? Jak je pak rodiče mají doučovat třeba matematiku, když od těch svých rodičů, toho také moc nepochytili. Je to vše nadlouho, ale někde by se začít mělo.

Co se týče vašeho  " kdo nepracuje , ať nejí", je třeba si uvědomit, že počet bílých nepracujících u nás, celkově překračuje při současné nezaměstnanosti, počet nepracujících Rómů. Jsem přitom přesvědčen, že mají v průměru lepší podmínky pro příjetí do zaměstnání, už právě jen pro tu kůži. Nezaměstnanost je obrovský společenský problém a ani většina z nás, není proti tomuto imunní.

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1183x
Poznání je cesta dlážděná nekonečnou řadou omylů. Nalézání každé, tedy i zdánlivé pravdy, je pro mě vzrušujícím dobrodružstvím. Kdysi člen pionýra, nyní pracovník Českých Radiokomunikací.

Seznam rubrik