Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EC

lisbonka

16. 4. 2012 20:07
Moc nesouhlasim

Nevydelavam mesicne extra horentni sumy jako nasi predstavitele, ale svym zpusobem mi prijde spravedlive, aby ten, kdo odvadel vice, pak take trochu vice dostal. Uvadet pirklady "chudaku zamestnancu v supermarketu" mi prijde demagogicke. Kolik takovy zamestnanec v porovnani treba s nekym, kdo ma treba jen dvojnasobny plat, odvede?

0 0
možnosti
MP

Milan Prokop

17. 4. 2012 8:58
Re: Moc nesouhlasim

V článku uvádím dva extrémní protipóly. To ostatní je někde mezi. Nemyslím tedy, že je to demagogie. Filosoficky je obtížné definovat spravedlivou zásluhu. Každý se rodíme s různou mírou talentu a vynakládáme i jiné úsilí. Každá společnost má i jiné zásluhové hodnoty. Dříve se platem oceňovali horníci, nyní je upřednostňován fotbalista před vědcem. Platové nastavení není o přínosu pro společnost objektivní. Proto by u důchodů solidarita měla spíše být.Ten bohatší může snáze na stáří volit i jiné zajištění. To, že to nevíte Vy,  nevadí. Problém je, že to úmyslně neví ústavní soud a stejně jako Vy pohrdá málo ohodnocenou prací. Přitom ta práce není snadná. Myslím, že většina státních zaměstnanců by takovouto nezáslužnou práci vnímala jako trest.

0 0
možnosti
PH

petrph

16. 4. 2012 19:00
jo a představte si ten úžas,

Kdyby naopak ten Ústavní soud rozhodl, že když mají mít ti bohatí nízké (průměrné)  důchody, tak taky budou platit nízké (tedy průměrné) důchodové pojištění. To by bylo překvapení odborářů a dalších, kdyby pak za 5,10 let zjistili že na jejich důchody nezbejvá vůbec...:-)

0 0
možnosti
MP

Milan Prokop

17. 4. 2012 9:20
Re: jo a představte si ten úžas,

Když ministr Kalousek v Topolánkově vládě zaváděl rovnou daň, tak s odůvodněním, že je spravedlivé z každé vydělané koruny zaplatit stejnou daň. Vědomě nezdůrazňoval, že odvody vysoko příjmových skupin budou mít stanoven na soc. a zdrav. pojištění strop. Pokud stát nařídí z vydělaných peněz jednoznačný odvod, je poplatníkovi v podstatě jedno z jakých názvů se ten odvod skládá. Díky tomu stropu pak ten bohatý, absurdně odvádí z každé vydělané koruny méně, než ten průměrný. Při hendikepu stáří, by v důchodu měl být určitý stupeň solidarity. Pokud má ústavní soud možnost a pravomoc rozhodnout

dle své libovůle, tak jak uvádíte, je to pak další mocenské

centrum mimo volených politiků, tedy přesně to z čeho mrazí

a co kritizuji. Nejsem znalec ústavního práva, ale zajímalo by mě, kde v ústavě je právě toto současné procento rozdělení výše důchodů zakotveno.

0 0
možnosti