Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

radek.stembera@volny.cz

8. 5. 2012 19:11
k panu Kalounkovi a bankám

pokud banky vytváří peníze, netisknou někde ve sklepě CASH. Tedy nevyrábí hotovost, ale píšou nějaké smlouvy o půjčce, zárukách, procentech... co to mění na množství keše (hotovosti) v oběhu. Dokud státní banka nepřitiskne peníze nekryté zlatem, je jich v oběhu jen tolik aby na ně zlata bylo dost. To že všichni kdo dostali úvěr si nemohou přijít do centální banky pro zlato je zaručeno tím, že nedotanou všichni ani keš za své úvěrové smlouvy. To že za ně ale banka zaplatí faktury někomu kdo má někde účet tím, že mu na něj připíše v paměti počítače sumu je problém toho kdo prodává bezhotovostně, tedy věří bance že mu keš dá. Pokud se stát (Čuk) veřejně distancuje od podnikání pana Kalounka, tedy lidé si nebudou myslet že za Kalounka stát (Čuk) ručí, je čistě na nich půjčí li mu svou keš (zlato) za úrok nebo si od něj půjčí "peníze" za větší úrok a umožní mu tím pádem vydělávat. Pokud ale drží v ruce keš musí mít jistotu že drží zlato a tudíž je měna tvrdá a neinflační.

0 0
možnosti

Milan Prokop

9. 5. 2012 10:55
Re: k panu Kalounkovi a bankám

Trochu si protiřečíte s níže uloženými Vašimi dalšími příspěvky. Zjednoduším to,odpovím celkově.Stát má dbát o stabilitu fin. sektoru, proto má většina států uzákoněnou kontrolu a tedy i určitou odpovědnost centrální banky nad těmi komerčními s licencí. Skončila doba měšců se zlaťáky, končí i doba papírových peněz. Na extrémním příkladu uvedu jak se mýlíte. Většina finančních toků jsou totiž již dnes elektronické, včetně nákupů v obchodech. Je to umožněno tím, že před zákonem je elektronická platba rovnocenná té klasické.A až takové budou všechny, bude zřejmě dle Vás centrální bance stačit pouhých několik dolarů plně zlatem krytých, aby stát mohl do světa hlásat o kryté měně? Přitom riziko dle Vás ponese občan,který důvěřoval nějaké komerční bance. K čemu ten zlatý standard dle Vašich představ bude vlastně dobrý? K čemu nižší krytí zlatem jednou padesátinou hodnoty bankovky. To prý je totiž to odhadované skutečné množství uloženého zlata někde ve Fort Knoxu k hodnotě bankovek ve světě?

0 0
možnosti

Paeris Kiran

8. 5. 2012 15:50
Jenomže to sme zase na začátku...

Co si za ty peníze koupíme... pokud pan Kalounek emituje peněz příliš (je jedno jestli je prostě natiskne, nebo rozpůjčuje) výsledek je opět katastrofální problém.

Dřív nebo později si ostatní všimou že pan Kalounek vyrobil tolik peněz je v podstatě nemají za co utratit. Takže v tu chvíli mu přestanou dodávat třeba elektřinu, protože z jejich pohledu nemá nic cenného čím by mohl platit za jejich zboží.

(Rusům a Arabům musíte platit víc našich papírků za stejná množství paliv... a nic moc s tím dělat nemůžeme protože bez nich nepřežijem) A jednoho krásného dne až to někdo s tisknutím přežene...

Zlato sloužilo během standartu jako ETALON hodnoty peněz a k výpočtu poměrné kupní síly jednotlivých měn. Jinak za krizi z 30 let taky hodně mohli pohledávky z Versaillské smlouvy které nebylo Německo schopné splatit. Hitler to vyrovnal inflačními penězi tištěním... problém je že jeho růst se vyčerpal, další tištění peněz dál už by nešlo. V podstatě jinou možnost než začít válku neměl.

0 0
možnosti

Milan Prokop

8. 5. 2012 17:06
Re: Jenomže to sme zase na začátku...

To hrozné, co píšete v závěru je strašákem i dneška. Nikoli proto, že jiné řešení není,ale proto,že se to neukočíruje. USA a Evropě se již nedaří přechytračit ostatní svět, aby na ně dělal. Souvisí to samozřejmě i s tou energetikou. V honbě za mamonem padají veškeré morální zábrany tak, že co bylo před dvaceti lety nemorální, je dnes již normální. Ale vrátím se k penězům. Oba v článcích zmíněné systémy jsou snadno zneužitelné. Ten s volným tiskem snadněji, ale tolik nestojí a nedusí tak ekonomiku. Záleží tedy zase na odpovědnosti politiků a vlastně trochu i na postoji každého z nás. Nechci jen brečet, ale mám oprávněný dojem, že těch nezodpovědných politiků je na můj vkus nějak moc.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

8. 5. 2012 13:37
zlato

z důvodu rychlosti začnu posledním bodem vašeho článku a to kopií své reakce na jiný clánek na blogu pana Vašíčka:

Zlata je na světě při současném kurzu cca za 10 bilionů dolarů. Podotýkám že evropských bilionů tedy ne miliard (v americkém pojetí). Tedy 10 000 miliard dolarů. Peněz všeho druhu je na světě za 46 bilionů dolarů (46 000 miliard dolarů). Jen zlomek této částky je ve formě bankovek a mincí. Například US dolarů je na celém světě ve formě bankovek a mincí asi za 830 miliard dolarů, tedy 0,8 biliónu dolarů. Zlata je tedy 12,5 krát tolik než všech fyzických dolarů. Připadá vám že je zlata málo pro krytí měny?

0 0
možnosti

Milan Prokop

8. 5. 2012 15:31
Re: zlato

Ale já vůbec neumím odhadnout zda je zlata málo nebo hodně. V okamžiku, kdy ho USA bude chtít nakoupit a začne na ten nákup tisknout potřebné dolary (tu absurditu snad cítíte, protože i tyto dolary by měly být následně kryty), změní se neodhadnutelně cena zlata za dolary. Takže je to nesmysl a pouhá hra o voliče. My dva ale politiku USA neovlivníme, takže si dále žijte ve své víře.Přiznám se, že než mě napadlo si zjednodušit rozbor na ten rozdělený statek, také jsem si myslel, že na tom zl.standardu něco je.Nezoufejte ale, nejste sám. Podle karmy jsem zatím přesvědčil pouhé tři lidi z přečteného počtu 206.Přesto jenom Vy máte snahu a odvahu tu svoji pravdu veřejně obhájit.

1 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1183x
Poznání je cesta dlážděná nekonečnou řadou omylů. Nalézání každé, tedy i zdánlivé pravdy, je pro mě vzrušujícím dobrodružstvím. Kdysi člen pionýra, nyní pracovník Českých Radiokomunikací.

Seznam rubrik