Nezdravá Brücknerovská kontinuita

Se zvolením Ivana Haška na post předsedy ČMFS velká řada fotbalových fanoušků očekávala velké změny. Jenže Hašek namísto toho, aby to vzal tak nějak po „Obamovsku", začal své naděje na spasení našeho fotbalu, resp. špatně rozjeté kvalifikace na MS, hledat v minulosti.

zdroj: www.reflex.cz

Když se začalo proslýchat, že má post hlavního trenéra po Petru Radovi převzít Karel Brückner, pokoušely se o mě mrákoty, které se střídaly s návaly vzteku. Skutečně neznám jediný případ, kdy by byla obměna hlavního trenéra v průběhu jedné dekády založena na rotaci tří vzájemně spřízněných osob, které se po vzoru škatulat postupně přesouvaly z asistentského na hlavní post.

Trošku se mi ulevilo, když se Ivan Hašek jmenoval sám do funkce hlavního trenéra, poněvadž jsem předpokládal, že jeho renomé, které si na svých předchozích trenérských štacích vybudoval, není dílem náhody. Ovšem můj dobrý pocit trval jen do té chvíle, než jsem zjistil, koho že si to Hašek vybral do svého poradního týmu (je zbytečné jmenovat). To jsem hned věděl, že je zle a sobotní zápas to jen potvrdil.

Nikdo mi nevymluví, že taktika a útočné rozestavení proti Slovensku nebyla další z „Brücknerovin".         V zápase, ve kterém  musíme brát nezbytně všechny body, abychom měli reálnou šanci na další postup, my vsadíme opět úplně všechno na styl „nakopneme vše na Kollera". Nikomu nevadí, že tento styl už má celá Evropa přečtený už od Eura 2004 a že proti ostrým a vysokým stoperům typu Martina Škrtela tato taktika prakticky nemá šanci na úspěch (kor když se nepodpoří druhým útočníkem). Prostě jsme takhle kdysi dávno dávali hrozně moc branek, tak to prostě budem takhle hrát pořád. Jak to dopadlo, to jsme viděli všichni - jediným výsledkem byl naštvaný a otrávený Jan Koller, který si, coby náš historicky nejlepší kanonýr, takovouhle rozlučku rozhodně nezasloužil (tajně doufám, že proti San Marinu aspoň na pár minutek naskočí).

Ona vůbec celá „akce Koller" byla naprosto zbytečná - Tomáš Necid zjevně svůj talent rozvíjí úspěšně dál a Milan Baroš má v Turecku zřejmě nejlepší formu za několik posledních let, tak proč pořád vyvolávat duchy minulosti? Ještě že nedošlo na přemlouvání Nedvěda, nebo Galáska, taková ostuda by se už ani nedala změřit.

Pořád naivně čekám, kdy se podaří za Brücknerovským obdobím udělat pořádnou tlustou čáru a ono stále nic. Zřejmě tak bude naše reprezentace i nadále o protěžování oblíbenců na úkor hráčů s formou, nebo budou hrát ti, které je potřeba prodat. Hašek evidentně žádnou spásu nepřinese, ten funkcionářský píseček je dost malý na to, aby bylo možné některé osoby zcela zbavit vlivu. Můj osobní názor je ten, že pokud nedorazí (na post hlavního trenéra) nějaká pomoc ze zahraničí, tak bude naše reprezentace ve svrabu pořád.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Pokorný | pondělí 7.9.2009 10:20 | karma článku: 23,53 | přečteno: 1547x
  • Další články autora

Milan Pokorný

Komunisté by se omlouvat neměli

7.12.2009 v 10:53 | Karma: 28,74

Milan Pokorný

Thierry Henry na kříži

21.11.2009 v 21:10 | Karma: 16,40

Milan Pokorný

Dojemná starost pana Paroubka

2.9.2009 v 9:43 | Karma: 36,80