Koňak v detailu III - jak se to míchá

 Na kvalitu koňaku působí mnoho vlivů. Už od samotné vinné révy, jejich odrůd, vinic " crus " dále umění destilace a v závěru uložení pálenky " eaux de vie " kde se ve sklepích šlechtí a zraje. Na výrobu jednoho litru koňaku je zapotřebí 11,5 kilo hroznu, 9,3 litru vína a mnoho práce, času a umění...

Umění sklepmistra a míchání koňaku spočívá v tom, že pozoruje jak se surová lihovina vyvíjí. Ví kdy vyměnit sudy z vlhkých částí do sušších a zná správná místa k zrání. Jsou firmy, které nevlastní žádné vinice ani lihovary a nakupují pálenku od " BOUILLEUR DE PROFESSION " to jsou živnostníci, kteří destilují pro firmy a čerstvě vypálený destilát prodávají. Např. firma Delamain skupuje koňak 15 let starý pouze z oblasti Grande Champagne. Další velké firmy nestačí pokrýt svou produkci a také nakupují víno a nebo i čistý , čerstvý destilát od " BOUILLEUR DE CRU " vlastníků vinic, kteří svou úrodu část zpracují a část prodávají velkým koňakovým firmám. S těmito vinohradníky mají stoleté smlouvy. Na koňak má i velký vliv uskladnění v "CHAI " sklepích nebo spíše v přízemních budovách. Mnohé se nacházejí v blízkosti řeky Charenté a proto obsahují vysoký podíl vlhkosti. Naopak sudy ze sušších sklepů vydávají ostřejší pálenku. Zkušený sklepmistr dle potřeby přemístí sudy z vlhčích sklepů do sušších, nebo z přízemních pater do horních sušších a vzdušnějších. Tím zaručí optimální rozvoj chutě a aroma. Před mícháním se pálenka přelévá do sudů zvaných " KÁDĚ " o obsahu od 100 hl. a více, firma Audry používa kádě o objemu až 325 hl. Zde už působí znalosti, chutě a umění mistra míchače "BLENDERA ", který své tajemství předává z otce na syna. Míchají se zde různé stáří pálenek, kde k jednomu druhu koňaku je zapotřebí až stovky druhů pálenek. Poté se ještě pálenka dobarvuje karamelem a redukuje na 40 % alkoholu. Redukuje se buď destilovanou vodou a nebo vodou smíchanou s koňakem, té se říká " FAIBLES ". Nmíchaný koňak pak ještě v kádích odpočívá od pár měsíců až třeba tři roky aby se koňak uklidnil a ustálil. Poté je připraven k lahvování. Některé firmy jako např. Delamain, nebo Audry láhve před plněním vyplachují mladým nabo ředěným koňakem aby koňak po naplnění do láhve neutrpěl velkou změnu. Firma Lhéraud, Ferrand aj . používají pro velmi staré a vzácné koňaky, ručně vyráběné a foukané lahve. Někdy jsou tyto láhve v limitované edici číslované. Samotná kultůra výroby láhví je velmi široká a kreativní. Pro velmi staré a speciální koňaky se vytvářejí lahve z křišťálového skla zlacené 24 ti karátovým zlatem. Nebo jsou tyto koňaky ukládány do karaf z Limousinského porcelánu, také hojně zlacené. Co se týče tvarů, je to velmi široké spektrum, od různých tvarů jako např. knihy, golfové míčky , raketoplány až po karafy zlacené a prokládané diamanty. Někdy májí tyto speciální lahve a limitované edice větší cenu než samotný koňak ale bez něj by zase byli tyto lahve neprodejné. Zde se prostě snoubí prvotřídní kvalita koňaku s uměleckým dílem vytvořené z lahve.

Autor: Milan Pavlíček | úterý 22.9.2009 8:05 | karma článku: 7,91 | přečteno: 1090x