Koňak nebo brandy

Každý koňak je brandy ale ne každé brandy může být Cognac . Pokusím se to trochu přirblížit co bude v mých silách .  

Takže koňak nebo brandy ? Tak to se musím vrátit trochu do historie, kdy někdy ve dvanáctém století se v kraji Charénte na západním pobřeží Francie u Atlantského oceánu obchodovalo se solí a angličtí, skandinávští a holandští obchodníci skupovali sůl ale už tenkrát také víno . Jenže víno se při dlouhých plavbách na sever se kazilo a holandští obchodníci přišli na nápad zkvašené víno pálit v destilačních kotlích. Po krátké době instalovali destilační zařízení přímo ve Francii ve městě Cognac a jeho okolí . Tím se obchod s touto pálenkou začal rozvíjet a lidé tuto pálenku nazvali " brand wajn " pálené víno . Tento název se pak později uchytil už jeko " brandy ".

V osmnáctém a devatenáctém století byl už obchod s koňakem ve velkém rozmachu. Koňak se začal v roce 1850 vyvážet v lahvích, což doposud byl vyvážen pouze v dubových sudech. Hlavně už tu byli obchodníci, kteří začali vyvážet do zámoří, na dálný východ a do Ruska, přímo na carský dvůr jako např. firma Camus .

Díky tomuto rozmachu se začalo pálit brandy v různých koutech Evropy, tím vznikala konkurence mnohdy s nekvalitním brandy, které kazilo pověst tomu z kraje Charénte . Proto se vinaři, palírníci a obchodníci s tímto nápojem rozhodli chránit svou značku Cognac a v květnu 1909 nechali tuto značku státem patentovat. Od té doby jen pálenka vypálená v této části Francie, v kraji Charénte, se může nazívat COGNAC. Veškerá ostatní pálenka, pálená v jiné části světa je jen brandy.

Tím nechci nějak zatracovat ostatní brandy. Co takový Armagnac, který je koňaku velmi podobný, vyníkající a někteří odborníci tvrdí, že i lepší. Je to takový jeho francouzský bratr i když se tvrdí, že je to hrdý gaskoňský nápoj a tím víc francouzský. Pak tu máme Řecko a jeho Metaxu plnou slunce. Je trochu sladší a kořeněná ale když si dám Metaxa Olympia nebo Réservé, vidím to moře, slunce a pohodu. Nemohu zapomenout na skvost u nás zvaný " GRUZIŇÁK " za totality lepší zboží. Nštěstí se sem už začal opět dovážet a navíc i arménské brandy, to vše výborné kvality a rozumné ceny. Španělské brandy, taky velmi známé a výborné. Na můj vkus trochu sušší a ostřejší ale charakteristické svému Španělsku, plné slunce a tmperamentu, což potvrdí takové značky jako Torres, Esplendido nebo Osborme Mango.  

Hlavně nemohu opomenout naší domací výrobu, kterou reprezentuje Stock brandy - Plzeň Božkov. Dobré brandy, sladší a kořeněné ale hlavně z dobrou cenu a člověk ví co pije. Dále R.Jelínek - Vizovice, už léta vyrábí dobré brandy. Minulý týden jsem viděl zrovna láhev brandy Jelínka z Vizovic asi třicet let starou v aukci a byla o ní celkem mela. To značí že to asi dobrý a kvalitní bude, když je o to takový zájem. Do této kategorie bych mohl počítat i vínovici z Ústí a to je Stará Myslivecká. Je pravda, že tam už jsou přidané nějaké ty tajné bylinky ale stále je to pálenka z vína. Pádem totality padla i ona trochu v zpomění ale vrátila se opět na trh s dobrou reklamní kampaní a její prodej jde opět vzhůru.

Do těď jsem chválil a rozplíval se nad různými světovými a domácími značkami ale ve finále chci taky upzornit na patoky nabízené už taky v kamenných obchodech, od prodejců z dálného východu, kteří se jen přesunuli z tržnic do normálních obchodů. Ano ceny jsou dobré až lákavé a etikety skoro stejné ale obsah je jen líh bůhví odkud s různými esencemi. Tyto lidé se naučili skvěle falšovat cokoli a s brandy ani koňakem to nemá nic společného. Ony ani diskontní prodejny většinou německých řetězců neprodávají taky nic dvakrát kvalitního. Jde většinou o brandy dovážené z Německa s hezkou etiketou ale obsah Vás pak velmi zklame a říkáte si proč sem si raději nekoupil náš dobrej Božkov, Jelínka nebo starýho dobrýho Myslivce.

 

Autor: Milan Pavlíček | pondělí 7.9.2009 8:14 | karma článku: 16,01 | přečteno: 3021x