Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zákon o DPH je paskvil a nepřípustně omezuje podnikání

Definitivně na čtvrtek ohlásily odborové centrály výstražnou stávku proti staronové praxi zdaňování firemních benefitů zaměstnanců. Zatímco vláda už ohlásila, že je připravena odborům v této finančně marginální otázce ustoupit a připravila i příslušnou novelu novely zákona, v poslanecké sněmovně se v jejím jménu rozhořel lítý předvolební boj.

Zopakujme si, oč vlastně jde. Od 1. ledna se zdaňují různé zaměstnanecké benefity ne podle zvýhodněné ceny, ale podle poněkud pofiderně stanovené ceny tržní - závodní stravování podle obvyklých cen v restauracích v okolí, bezplatné nebo zlevněné jízdenky podle běžného jízdného, ale i levnější ubytování (služební byty či rekreace), nebo firemní výrobky. U režijních jízdenek přitom nejde jen o korunový rozdíl v základu daně jako u piva, či pětikorunový u stravenek. Zatímco zaměstnance (nejen) Českých drah včetně důchodců přijde "režijka" na 250 korun ve druhé třídě, finanční úřady si za základ daně vybraly celosíťovou jízdenku pro první třídu za 22 tisíc korun. Při 10% DPH se tedy drahám tento benefit prodraží o dva tisíce za kus.

Paradoxem zůstává, že takto koncipovaný zákon v Česku zavedly sociálně demokratické vlády – údajně na nátlak Bruselu – a do podoby platné do konce loňského roku se dostal až v roce 2004. Tehdy se na změně skutečně podíleli bruselští úředníci, kteří říkali: „Proč něco takového máte? Tohle by odboráři v Německu nebo Francii nedopustili. A asi by nebylo dobře, aby v České republice něco takového bylo aplikováno,“ připomínal ještě vloni poslanec ODS Michal Doktor. Náhlou změnu a návrat před rok 2004 poslanecká sněmovna opět obhajovala tlakem ze strany EU, ale jak se opět zjistilo a potvrdil to i ministr financí Janota, šlo jen fámu. Směrnice sice existuje, ale má jen doporučující a ne určující charakter.

Z hlediska podnikání a zásad volného trhu se přitom jedná o zcela nepřípustné zasahování státu do tvorby cen. Jednoduše: když prodám bochník chleba svému známému za poloviční cenu než jinému běžnému zákazníkovi, nic do toho daňovým úředníkům není. Jinak by nemohly existovat prodejní akce a slevy – což, přísně vzato, jsou také jistým způsobem benefity. DPH se vždy odvádí z prodejní ceny a ne z ceny hypotetické určené navíc nějakým úředníkem od stolu. Totéž se týká stravenek nebo režijních jízdenek, ať již je jejich „tržní“ cena jakákoliv. Případná ztráta leží tak jako tak na bedrech podnikatele (zaměstnavatele). V opačném případě se dostáváme zpět do časů tzv. socialismu, kdy prodejní ceny byly stanovovány direktivně, bez ohledu na dopravní, skladovací a další náklady.

Takže tu máme poněkud tragikomickou situaci. O zachování stávající podoby zákona usiluje především ODS, která k němu ještě před několika měsíci měla vážné výhrady zejména s ohledem na dopady pro zaměstnavatele a za jeho změnu lobuje ČSSD, jež stála u jeho zrodu. Kalousek se zase jeví jako přísný strážce státní pokladny, aniž si uvědomuje, že vylévá s vaničkou i mimino – tržní ekonomiku. Nejrozumněji se tak vlastně chovají odbory – bojují nejen o zachování benefitů zaměstnancům, ale i o zachování jisté tržní kultury. Chystaná stávka totiž není nic jiného než facka hysterce (v tomto případě politikům) – obvykle pomůže a vrátí život do normálu. A pokud ne, měli by se přidat i ostatní…

Autor: Milan Novák | pondělí 1.3.2010 10:00 | karma článku: 14,50 | přečteno: 1350x
  • Další články autora

Milan Novák

Komedie s bolševickými plíšky a candrbál na Hradě

Udělení postbolševické Medaile za zásluhy Gottovi sice vyvolalo emoce, ale pamětníci si možná vzpomenou, že obdobně tomu bylo, když na sklonku 60.-tých let britská královna udělila Řád britského impéria čtveřici mladíků známých jako Beatles. Tehdy dokonce někteří vyznamenaní váleční vysloužilci řády na protest vraceli.... Nakonec si ale všichni zvykli a zvykneme si i my.

29.10.2009 v 17:12 | Karma: 21,00 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Politika

Milan Novák

Nálezné se bezdomovcům neproplácí?

Litvínovský bezdomovec Zdeněk Horváth našel v popelnici 50 tisíc a odevzdal je na městské policii. Pomineme-li skutečnost, že se k penězům už přihlásilo šest "postižených majitelů" - je-li z nich vůbec někdo ten pravý - tak stojí za úvahu chování litvínovské radnice: ta ocenila skutek bezdomovce stravenkami v hodnotě 1200 Kč!

14.8.2009 v 11:00 | Karma: 13,48 | Přečteno: 2078x | Diskuse| Hyde park

Milan Novák

Odtučňovací kůru pro Dohnala a spol.!

„Nemají chleba? Ať jedí koláče!". Citát připisovaný popravené francouzské královně Marii Antoinettě, by se s trochou představivosti hodil na šéfa NKÚ Dohnala. Stejně, jako nenáviděná „Rakušanka" poslala proti hladovějícím pařížským ženám vojsko, Dohnal podal na pět poslanců a dva novináře trestní oznámení pro pomluvu a své kolegy z kolegia úřadu poslal před kárnou komisi, jejímž je členem. "Ta zpráva (poslanecká) obsahuje nepravdivé, neúplné údaje, vyložené lži," prohlásil v neděli v Otázkách Václava Moravce na České televizi František Dohnal. Členové Kolegia podle něj porušili zákon o Nejvyšším kontrolním úřadě tím, že upozornili na problémy v hospodaření, ale podle zákona o NKÚ to není v jejich kompetenci. Podle návrhu se dopustili „chování, jímž narušují důstojnost a ohrožují důvěru v nezávislost a nestrannost své osoby a svého úřadu vůbec".

28.6.2009 v 18:57 | Karma: 29,80 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika

Milan Novák

„Pirátům" nejde jen o stahování

Česká pirátská strana je zaregistrována a v neděli se má v Praze konat ustavující fórum, kde mají její příznivci doladit organizační strukturu i programové cíle pro předčasné volby. Už samotný nápad brněnského programátora Jiřího Kadeřávka vytvořit v Česku politickou platformu po vzoru švédské Piratpartiet (dostali se do Evropského parlamentu) vyvolal před časem v médiích značně rozporuplné reakce.

24.6.2009 v 12:01 | Karma: 30,07 | Přečteno: 2455x | Diskuse| Politika

Milan Novák

Kriminalizace nevinných symbolů nikomu nepomůže

Hysterie kolem nacistických či fašistických symbolů pokračuje. Po příslovečné ukázce policejní tuposti z Brna, když obvinili z propagace fašismu mladíka, který měl na tričku tři osmičky (někteří nacisté propagovali dvě) se na výstavě letecké techniky v pražských Kbelích strhla hádka kolem zamalovaného hákového kříže na prvním proudovém letadle Messerschmitt 262. Zatímco jedna strana obviňuje organizátory z přemalovávání historie, ti se brání argumentem, že konkrétní stroj v německých barvách nikdy nelétal, ale po válce sloužil k výcviku českých pilotů.

21.6.2009 v 15:54 | Karma: 27,01 | Přečteno: 1779x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Za bolševiků vězeň. Dnes důchodce. Několik let "po sametu" jsem pracoval jako redaktor. Stavím a repasuji také počítače.
Nikdy se nesmířím s různými kšeftaři v politice, a tak často pluji proti proudu.
Demokratická společnost nemůže být organizovaná shora, ale přesně opačně. Příkladem je Švýcarsko.

Seznam rubrik