Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vesecká – nezávislá státní zástupkyně nebo kariéristka bez skrupulí

Nekonečný příběh kauzy Čunek má další pokračování. Podle MF DNES podřízení Nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, kteří projevili nesouhlas s jejím postupem v Čunkově případu, se dočkali trestu. Lubomíra Crhu, který byl náměstkem Vesecké předchůdkyně Marie Benešové, přeřadili z trestního na netrestní odbor, jeho kolega Petr Kovanda zase musel ze závažné hospodářské kriminality přejít na mezinárodní odbor, i když nezná cizí jazyky. Ivo Ištvan, který si na postup Vesecké oficiálně stěžoval ministrovi, poslala jeho současná nadřízená Hojovcová z Brna, kde řešil nejzávažnější hospodářskou kriminalitu, do Olomouce. Jak vidno proklamovaná nezávislost státních zástupců není v případě nesouhlasu s činy nadřízených na pořadu dne.

 

Kdo je vlastně tolik kritizovaná a některými politiky naopak vzývaná Renata Vesecká?

JUDr. Renata Vesecká (* 27. března 1960 v Praze) absolvovala Právnickou faktultu Univerzity Karlovy v Praze, v roce 1984 začala pracovat na prokuratuře. Čekatelskou praxi vykonávala na Okresní prokuratuře v Havlíčkově Brodě, po složení závěrečné zkoušky působila jako vyšetřovatelka Okresní prokuratury v Pardubicích. Od roku 1988 vykonávala funkci náměstkyně okresního prokurátora (a později okresního státního zástupce) v Havlíčkově Brodě, v 90. letech absolvovala dlouhodobé stáže na Vrchním státním zastupitelství v Praze a Nejvyšším státním zastupitelství. V roce 2000 se stala krajskou státní zástupkyní v Hradci Králové, od 30. září 2005 byla vládou pověřena řízením Nejvyššího státního zastupitelství a 9. listopadu 2005 byla jmenována nejvyšší státní zástupkyní. Je svobodná a bezdětná. Tolik stručný životopis.

Do povědomí široké veřejnosti se dostala např. v souvislosti s případy rasově motivované vraždy svitavského Roma Oty Absolona v roce 2001a sériových vrahů manželů Jaroslava a Dany Stodolových. Jak víme oba tyto případy provázela řada nejasností. V kauze Stodolových policisté několik vražd zprvu odložili jako sebevraždy (který státní zástupce je dozoroval?) a u Vlastimila Pechance odsouzeného na 17 let za vraždu Oty Absolona se už při procesu hovořilo o zmanipulovaných důkazech. Podrobnosti najdete např.  v článku kolegy blogera http://jaroslavnovak.blog.idnes.cz/c/29923/Kauza-Pechanec-aneb-zavrete-si-sveho-skina.html - pro ty líné uvádím, že Pechance jako pachatele označili Romové, kteří nebyli na místě činu, stopy vražedného nože se neshodovaly s nožem, který Pechanec vlastnil, stopy DNA ho vyloučily jako  pachatele. Jmenované důkazy byly ze spisu vyňaty už v přípravném řízení a k soudu se vůbec nedostaly. Vesecká tehdy potvrdila, že na státní zastupitelství byl „vyvíjen tlak na urychlené uzavření případu“, takže skinhead Pechanec a navíc násilník-recividista se „politicky“ hodil.

Skutečný vrah zatím vesele pobíhá na svobodě. 

Ve službách politiků

Krátce poté, co ji bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec dosadil do současné funkce ohlásila Vesecká razantní změny. Nelíbila se jí především přílišná propojenost státních zástupců s policií. „Státní zástupci, kteří by měli být garantem přípravného řízení, jsou často „ve vleku“ policistů,“ prohlásila. Pravděpodobně s tím měla vlastní zkušenost. V kauze Absolona totiž krátce figurovali dva skinheadi – jeden byl synem místního policisty a druhý synovcem bývalé předsedkyně krajského soudu v Hradci  Králové. Výrazně se také v srpnu 2006  angažovala v procesu s Vladimírem Hučínem vykonstruovaném tehdejší sociálně-demokratickou vládou, když přes zřejmá fakta svědčící o Hučínově nevinně podávala dovolání k Nejvyššímu soudu, přesně podle itineráře ČSSD.
V mediálně rozpitvávané kauze Čunek od počátku zdůrazňovala, že ona osobně se v ní nijak neangažuje a vyšetřování nesleduje. Ze lži ji přitom usvědčil její nejbližší podřízený. „Dá se říci, že paní Vesecká od počátku to vyšetřování sledovala. Pro závažnost té věci jsme požadovali informace od Vrchního státního zastupitelství v Olomouci,“ uvedl v polovině loňského roku ředitel odboru trestního řízení z Nejvyššího státního zastupitelství Stanislav Potoczek. Nejvyšší státní zastupitelství si totiž nechávalo pravidelně posílat zprávy o stavu vyšetřování. Podrobné informace dostávala na stůl i nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. A to již od počátku vyšetřování. Následovaly podivné schůzky s místopředsedou Nejvyššího soudu Kučerou, ostravskou státní zástupkyní  Andělovou a Pavlem Němcem v Ostravě a na dalších místech. V okamžiku, kdy vyšetřovatel Šošovička Čunkův spis uzavřel a předal státnímu zástupci Obstovi, Vesecká razantně zasáhla.  

Rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství odebrat kauzu Jiřího Čunka přerovskému žalobci provází řada podivných okolností. Existuje například přímé propojení mezi lidmi, kteří rozhodnutí připravili, a těmi, kteří později celou kauzu dozorovali. Podle dostupných informací  dostal úřad Renaty Vesecké Čunkův spis o 3500 stranách mezi 30. až 31. květnem. Nejvyšší státní zastupitelství rozhodlo překvapivě rychle, už 4. června. Jak mohl úřad tak rychle, tedy během dvou či tří pracovních dnů, prostudovat tak rozsáhlý spis? Podklady pro rozhodnutí připravovala státní zástupkyně Pavla Coufalová, která měla případ na starosti už delší dobu. Tato žalobkyně je přitom manželkou šéfa krajského státního zastupitelství v Brně Petra Coufala. A byl to také Coufal, který pak dohlížel na Arifa Salichova, k němuž nakonec spis doputoval.

Výsledek známe. Čunek je zpět ve vládě, ale případ ještě zdaleka nekončí. Kvůli mimořádnému zájmu sdělovacích prostředků a veřejnosti o nezvyklý způsob ukončení kauzy si  po Salichovově rozhodnutí  Vesecká vyžádala čtrnáctidenní lhůtu na jeho přezkoumání. O vyjádření požádala také brněnského krajského žalobce Zdeňka Dostála. A ten konstatoval, že zastavení stíhání bylo nezákonné… (Je ovšem třeba dodat, že vše proběhlo pouze interně a na veřejnost se tato informace dostat neměla.) Přesto po dvou týdnech prohlásila Vesecká Salichovův postup za definitivně platný!

Co se jí asi honilo hlavou? Necháš Čunka být – zůstaneš ve funkci. Nenecháš – poletíš!?

Autor: Milan Novák | pondělí 26.5.2008 21:11 | karma článku: 40,57 | přečteno: 8540x
  • Další články autora

Milan Novák

Co se (možná) včera na Hradě Hájkovi zdálo...

Píše se 25. únor roku 2018. V 10 hodin dopoledne Česká republika uzavřela neprodyšně hranice a vyhostila všechny cizí státní příslušníky. Na nádvoří Pražského hradu stojí dvě mobilní raketová odpalovací zařízení se střelami středního doletu a s jadernými hlavicemi namířenými na Brusel. Český prezident Hájek se v projevu odvysílaném většinou světových televizních stanic obrací k české veřejnosti s požadavkem na obnovení ztracené suverenity. Podle jeho slov se všechny dosavadní vlády a prezidenti - mimo otce české státnosti Klause - zpronevěřili svému národu a zaprodali ho cizákům, lhostejno jakého původu.

5.11.2009 v 16:37 | Karma: 23,51 | Přečteno: 1408x | Diskuse| Politika

Milan Novák

Komedie s bolševickými plíšky a candrbál na Hradě

Udělení postbolševické Medaile za zásluhy Gottovi sice vyvolalo emoce, ale pamětníci si možná vzpomenou, že obdobně tomu bylo, když na sklonku 60.-tých let britská královna udělila Řád britského impéria čtveřici mladíků známých jako Beatles. Tehdy dokonce někteří vyznamenaní váleční vysloužilci řády na protest vraceli.... Nakonec si ale všichni zvykli a zvykneme si i my.

29.10.2009 v 17:12 | Karma: 21,00 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Politika

Milan Novák

Nálezné se bezdomovcům neproplácí?

Litvínovský bezdomovec Zdeněk Horváth našel v popelnici 50 tisíc a odevzdal je na městské policii. Pomineme-li skutečnost, že se k penězům už přihlásilo šest "postižených majitelů" - je-li z nich vůbec někdo ten pravý - tak stojí za úvahu chování litvínovské radnice: ta ocenila skutek bezdomovce stravenkami v hodnotě 1200 Kč!

14.8.2009 v 11:00 | Karma: 13,48 | Přečteno: 2078x | Diskuse| Hyde park

Milan Novák

Odtučňovací kůru pro Dohnala a spol.!

„Nemají chleba? Ať jedí koláče!". Citát připisovaný popravené francouzské královně Marii Antoinettě, by se s trochou představivosti hodil na šéfa NKÚ Dohnala. Stejně, jako nenáviděná „Rakušanka" poslala proti hladovějícím pařížským ženám vojsko, Dohnal podal na pět poslanců a dva novináře trestní oznámení pro pomluvu a své kolegy z kolegia úřadu poslal před kárnou komisi, jejímž je členem. "Ta zpráva (poslanecká) obsahuje nepravdivé, neúplné údaje, vyložené lži," prohlásil v neděli v Otázkách Václava Moravce na České televizi František Dohnal. Členové Kolegia podle něj porušili zákon o Nejvyšším kontrolním úřadě tím, že upozornili na problémy v hospodaření, ale podle zákona o NKÚ to není v jejich kompetenci. Podle návrhu se dopustili „chování, jímž narušují důstojnost a ohrožují důvěru v nezávislost a nestrannost své osoby a svého úřadu vůbec".

28.6.2009 v 18:57 | Karma: 29,80 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika

Milan Novák

„Pirátům" nejde jen o stahování

Česká pirátská strana je zaregistrována a v neděli se má v Praze konat ustavující fórum, kde mají její příznivci doladit organizační strukturu i programové cíle pro předčasné volby. Už samotný nápad brněnského programátora Jiřího Kadeřávka vytvořit v Česku politickou platformu po vzoru švédské Piratpartiet (dostali se do Evropského parlamentu) vyvolal před časem v médiích značně rozporuplné reakce.

24.6.2009 v 12:01 | Karma: 30,07 | Přečteno: 2455x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Za bolševiků vězeň. Dnes důchodce. Několik let "po sametu" jsem pracoval jako redaktor. Stavím a repasuji také počítače.
Nikdy se nesmířím s různými kšeftaři v politice, a tak často pluji proti proudu.
Demokratická společnost nemůže být organizovaná shora, ale přesně opačně. Příkladem je Švýcarsko.

Seznam rubrik