Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

7. 4. 2008 20:58
Jedno je jasné

Pokud stát zákonem přikáže soukromníkovi omezení (třeba službou zdarma), musí mu přikázet odpovídající náhradu. Tedy, pokud nechce platit Student Agency, musí vydat potvrzení a stát (nevím kdo, ale to určí soud) proplatí. Obdobně, jako stát zaplatí nedůvodné příkoří majitelů domů (nejsem jím, ani žádný můj příbuzný či bližší známý).

0 0
možnosti
G

grandaunt

7. 4. 2008 12:56
Veřejný v. soukromý

Mýlíte se a trochu pletete hrušky s jablky.

"Veřejný" v tomto případě neznamená "poskytující služby veřejnosti." Prostor restaurace provozovaný soukromníkem je k dispozici veřejnosti, protože to je podmínka provozování živnosti, stejně jako zákaz diskriminace. To nemění nic na tom, že provozovatel je osobou soukromého práva.

U dopravy platí totéž. Soukromník musí vzít každého. Na základě Listiny zákl. práv ale má právo na zisk z podnikatelské činnosti (roz. právo o zisk usilovat, samozřejmě mu to nemusí vycházet), stát nikoli. Jsteli soukromou osobou, vypravíte-li autobusovou linku s tím, že na její cestě vyděláte, pokud ji obsadíte, a ono vám tam nastoupí 20 poslanců zdarma, asi se budete ošívat.

Tedy to, že poskytujete služby veřejnosti, je nepodstatné. Podstatné je, zda jste soukromou osobou, která má právo podnikáním usilovat o zisk, nebo subjektem veřejného práva, jehož zájmy musí před zájmy občana ustoupit.

0 0
možnosti
MN

lunak

7. 4. 2008 13:18
Re: Veřejný v. soukromý

To nic nemění na tom, že všechny tzv. státní dopravní společnosti jsou společnostmi akciovými a jako takové spadají do stejné podnikatelské oblasti jako soukromí přepravci. Nemáme v tomto státě veřejnoprávní dopravní firmy. Zda produkují nebo neprodukují zisk, je zcela irelevantní. To nemusí ani soukromá firma - např. v rámci konkurenčního boje se na trase Praha-Teplice několik let přetahovaly o cestující dvě společnosti a jízdné se pohybovalo kolem 20 korun. To, že dostává např. Dopravní podnik hl. města a.s. dotace od mmagistrátu, je rozhodnutím magistrátu. Pokud je nedostane, tak musí nasadit takové ceny, aby přežil. A je úplně jedno, že 100% akcií vlastní právě magistrát. Jiná města postupují stejně (dávají dotace) a využívají přitom služeb soukromníků. Takže vaše námitka, že stát nemá právo na zisk z podnikatelské činnosti, je sice pravdivá, ale nemá oporu ve skutečnosti - stát nic neprovozuje, pouze vlastní akcie. Navíc stát není obec. Ta může, ale nemusí!

0 0
možnosti
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Za bolševiků vězeň. Dnes důchodce. Několik let "po sametu" jsem pracoval jako redaktor. Stavím a repasuji také počítače.
Nikdy se nesmířím s různými kšeftaři v politice, a tak často pluji proti proudu.
Demokratická společnost nemůže být organizovaná shora, ale přesně opačně. Příkladem je Švýcarsko.

Seznam rubrik